ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Τετάρτη, 12η Αυγούστου 2020, ήταν η επόμενη μέρα μετά την παρουσίαση της Κάμαλα Χάρις, ως υποψήφιας για το αξίωμα του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επιλογή του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπαιντεν παρουσιάστηκε επίσημα από τον ίδιο σε εκδήλωση στο Ντελάγουερ.

Μια ημέρα νωρίτερα η προεκλογική εκστρατεία έστειλε γραπτό μήνυμα στους φίλους και υποστηρικτές της εκστρατείας με το οποίο ανακοίνωνε το όνομα που επέλεξε ο πρώην Αντιπρόεδρος για την θέση της υποψήφιας.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ένας χρήστης του Διαδικτύου έκανε την πρώτη αλλαγή στη σελίδα με το βιογραφικό της στην γνωστή ιστοσελίδα Wikipedia. Την ανοικτή εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου. Ο ίδιος χρήστης έχει στο ενεργητικό του 2,300 παρόμοιες διορθώσεις.

Οι αλλαγές που έγιναν στην wikipedia για την καταγωγή του ομογενή υφυπουργού Άμυνας Μιχάλη Κράτσιου.

Δεν πέρασαν λίγα λεπτά και οι επιδιορθώσεις στην σελίδα με το βιογραφικό, πήραν φωτιά.

Όπως γράφει το περιοδικό «Ατλάντικ» (The Atlantic), συνολικά και με στόχο την παραποίηση της αλήθειας μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 295 προσπάθειες αλλαγής των στοιχείων στο βιογραφικό της Κάμαλα Χάρις. Από το χρώμα του δέρματος, μέχρι το αν και που γεννήθηκε και όλα αυτά τα συναφή που θα διαβάσουμε τις επόμενες ογδόντα και κάτι ημέρες, για να προωθήσουν την προπαγάνδα τους και τις θέσεις τους.

Στο τέλος οι Αρχισυντάκτες της σελίδας αναγκάστηκαν να κλειδώσουν το δικαίωμα να μπορεί οποιοσδήποτε σε αλλαγή των στοιχείων. Συνολικά 8,6 εκατομμύρια είδαν την Τρίτη το βιογραφικό της.

Φανταστείτε την έκπληξη μου, όταν το πρωί της Τετάρτης, διάβασα σε ομογενειακή εφημερίδα μια είδηση προερχόμενη απο το Αθηναϊκο Πρακτορείο, σχετικά με τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κ. Μαικλ Κράτσιο. Η είδηση που φιλοξενήθηκε και στις «Αναμνήσεις», έλεγε ότι το κοινοτικό  συμβούλιο της κοινότητας Βολισσού Χίου, χαρακτηρίζει τον πρόσφατα διορισμένο υπουργό ως καταγόμενο από το χωριό αυτό.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” στο Facebook.

Η εφημερίδα  χωρίς καν να αναρωτηθεί από που προκύπτει αυτό, δημοσίευσε την επιστολή του προέδρου της Κοινότητας με την οποία τον συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δεν άργησα να επισκεφτώ την Βικιπαίδεια. Πράγματι κάποιος «Βολισσιανός», είχε επισκεφθεί την ιστοσελίδα και είχε αλλάξει τα στοιχεία τονίζοντας ότι ο Μάικλ Κράτσιος, κατάγεται (hails) από το χωριό Βολισσός. Κι όμως εγώ προσωπικά γνωρίζω και όλοι οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι το έχουν δημοσιεύσει ότι ο Κράτσιος, έλκει την καταγωγή του από την Καστοριά. Όπου γεννήθηκε ο παππούς του, που υπήρξε εκλεκτό μέλος της Καστοριανής Παροικίας στη Νέα Υόρκη.

Επέστρεψα πίσω στον διαδίκτυο όπου από όλες τις ιστοσελίδες μόνο η ιστοσελίδα «GreekReporter.com», έγραφε την πληροφορία για τον παππού του.

Κατόπιν ξαναπήγα στην Βικιπαίδεια και πρόσθεσα την παραπάνω πληροφορία. Ώστε οι μελλοντικοί αναγνώστες-επισκέπτες να γνωρίζουν ότι η καταγωγή του είναι από την Μακεδονία.

Αυτή η εμπειρία μου έδειξε ποσό εύκολα πείθονται ακόμα και οι εργάτες της δημοσιογραφίας για πληροφορίες που είναι «καραμπινάτα ψέματα», ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσω την φράση της εποχής: fake news.

Τόσο, μα τόσο εύκολο. Και βέβαια ο καθένας μπορεί να αλλάξει κι αυτά ακόμα τα προσωπικά σου δεδομένα. Ειδικά όταν στο μυαλό του έχει κακό σκοπό.

Τελικά η εγκυκλοπαίδεια μπορεί και πρέπει να έχει το δικαίωμα να αλλάζει κατά το δοκούν τα στοιχεία στην βιογραφία οποιουδήποτε. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι αν βάλεις στόχο να γράψεις ψέματα το πιθανότερο είναι ότι το ψέμα θα περάσει ως ωραιοποίηση της αλήθειας.

Παραθέτω στην συνέχεια τους συνδέσμους για το άρθρο στην Βικιπαίδεια (1), τον σύνδεσμο για την ανακοίνωση του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» Νέας Υόρκης στην σελίδα του στο Facebook (2)και τέλος τον σύνδεσμο για το άρθρο του περιοδικού «Ατλάντικ» σχετικά με τις αλλαγές στο βιογραφικό της Κάμαλα Χαρις (3).

Διαβάστε κατ´ αρχήν αυτά και προετοιμαστείτε να διαβάσετε κι άλλα παραποιημένα νέα και καλό είναι να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, που έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου.

Σύνδεσμοι:

1Βικιπέδια https://en.m.wikipedia.org/wiki/Michael_Kratsios

2-Official Facebook page – Kastorians Society of Omonoia https://www.facebook.com/Kastoriany/posts/716141692294743

3-Περιοδικό «Ατλάντικ» https://www.theatlantic.com/technology/archive/2020/08/the-wikipedia-war-over-kamala-harris-race/615250/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+AtlanticScienceAndTechnology+(The+Atlantic+-+Technology)

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.