ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πόνος, η οργή, ο θυμός και η αποφασιστικότητα να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο και μέσο στα αδέλφια τους στη Χίο, Λέσβο και Σάμο ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα των εκπροσώπων των χιακών σωματείων που συμμετείχαν στην γενική συνέλευση της Χιακής Ομοσπονδίας που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 27 Φεβρουαρίου 2020, στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.
Η ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση της κοινής επιτροπής των εκπροσώπων των Χιωτών, των Μυτιληναίων και των Σαμιωτών για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου την ερχόμενη Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 1.00 μ.μ.
Αν και η κοινή επιτροπή είχε προτείνει ως χώρο διοργάνωσης του συλλαλητηρίου το πάρκο απέναντι από τον ΟΗΕ, τον ίδιο χώρο στον οποίο στις 18 Μαρτίου 2018 είχε πραγματοποιηθεί το μεγαλειώσες συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, εν τούτοις η ολομέλεια των Χιωτών αποφάσισε να προτείνει τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα ανέδειξε την επιτροπή συλλαλητηρίου των Χιωτών, η οποία απαρτίζεται από τον πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννη Κοντολιό και τους Κώστα Στουπάκη, Παναγιώτη Γεραζούνη, Γιώργο Παντελάρο, Αμαλία Μπουρνιά, Γιώργο Ντούλο, Γιάννη Μετεκίδη, Μαρία Κοβόρου, Γιώργο Γαλάτουλα και Αλέξανδρο Κραμπή.
Το διοικητικό συμβούλιο της νεολαίας της Χιακής Ομοσπονδίας, το οποίο απαρτίζεται από τους Μαρία Κοβόρου (πρόεδρο), Γιάννη Μετεκίδη, , Μιχάλη Φύλλα, Γιώργο Γαλάτουλα, Δέσποινα Φριντζίλα, Χριστίνα Μπόθου, Γιάννη Γωνιά, Μαρίτσα Κούτσουρα και Αλέξανδρο Κραμπή έδωσε το δυναμικό παρών και ανέλαβε την ευθύνη της επικοινωνίας με τα μέσα μαζικής μαζικής δικτύωσης για την ενημέρωση της ομογένειας και την κινητοποίηση για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 8ης Φεβρουαρίου 2020 και για την προετοιμασία των συνθημάτων και των πανό με κυρίαρχο μήνυμα «Δικαιοσύνη για όλον τον κόσμο και για τα παραγκωνισμένα νησιά.
Εντός του Σαββατοκύριακου θα σταλεί στα ομογενειακά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δελτίο τύπου σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στα νησιά, τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης και τους στόχους του συλλαλητηρίου της 8ης Μαρτίου 2020 στη Νέα Υόρκη.
Προτάθηκε επίσης να ξεκινήσουν ένα μπαράζ ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων, καθώς επίσης και προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές μέσω των οποίων να ζητούν το κλείσιμο των συνόρων, την αποσυμφόρηση των νησιών και την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βάρος που της αναλογεί και να πάψει η Τουρκία να χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν πιόνια.
Στη συνέλευση παρέστη και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και όλων των συλλόγων για το συλλαλητήριο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρυθμη κατάσταση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
«Ήμαστε στο πλευρό σας ό,τι κι αν αποφασίσετε», επεσήμανε ο κ. Τσιλφίδης υπενθυμίζοντας ότι για την κατάσταση στα νησιά ευθύνονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την χώρα την εποχή των μνημονίων.
Η γενική συνέλευση
Η γενική συνέλευση έλαβε χώρα την ίδια μέρα που το κοντέινερ με τα υγειονομικά αναλώσιμα υλικά συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίου έφτασε στο νησί και σήμερα πρόκειται να παραδοθεί στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο, στα γηροκομεία Χίου και Καρδαμύλων, «Ζωρζής Μιχαληνός» και «Αγία Μαρίνα» αντίστοιχα, καθώς επίσης και στο ιατρικό κέντρο Πυργιού, το πολυδύναμο ιατρείο Καρδαμύλων, τα αγροτικά ιατρεία της Βολισσού και Αμάδων, Ψαρών και Οινουσσών και την χαρά της επίτευξης αυτού του γεγονότος και του άθλου της συγκέντρωσης $160.000 για τον προαναφερόμενο σκοπό την επισκίασε η τραγική κατάσταση στο νησί μετά την άφιξη των ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ.
Στα πρόσωπα τόσο των νέων όσο και των ενηλίκων διέκρινε κανείς τον πόνο, τον θυμό και την αγωνία για το μέλλον του νησιού.
Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε η οργάνωση στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς, στους βουλευτές, στον αντιπεριφερειάρχη, στον δήμαρχο και σε όλους τους φορείς μέσω της οποίας εκφράζουν την συμπαράσταση και τονίζουν ότι συντάσσονται με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες αντιτίθενται στην δημιουργία κλειστών υπερδομών.
Ο Μιχάλης Θεολόγος πρότεινε αντί να κάνουν ανοικτές δομές στα νησιά να συγκεντρώσουν όλους τους πρόσφυγες σε ένα κρουαζιερόπλοιο έως ότου να εξεταστούν τα αιτήματά τους για την ασυλία.
Η Αμαλία Μπουρνιά πρότεινε αν θέλουν να φτιάξουν δομές να τις φτιάξουν στη Μακρόνησο, όπου υπάρχει και υποδομή.
Ο Μάρκος Μαρινάκης επεσήμανε ότι «είμαστε όλοι πολύ θυμωμένοι για τα έκτροπα των τελευταίων ημερών στο νησί και τόνισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας αποδεκτής για όλους λύση για την αποσόβηση της προσφυγικής κρίσης.
Αναφερόμενος στην απόφαση για την δημιουργία της υπερδομής στο Αίπος επεσήμανε ότι είναι ο πιο χειρότερος χώρος που μπορούσε να επιλεχθεί.
Ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Αλμυρούδης επεσήμανε ότι την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν αφιχθεί 76.000 πρόσφυγες και μετανάστες και της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη 36.000.
Επεσήμανε ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης και ότι τα νησιά αρχικά είχαν συμφωνήσει για τη δημιουργία μικρών δομών χωρητικότητας πεντακοσίων ατόμων με την προϋπόθεση της παραμονής για 24 μόνο μέρες και όσοι δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, ενώ όσοι δεν πληρούν τους όρους θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσης.
Παράλληλα επεσήμανε ότι καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξουν και οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν στην Χίο και οι οποίοι μπορεί να ζητήσουν από την αμερικανική πρεσβεία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για την αποσυμφόρηση των νησιών.
Ο Νίκος Πουλής επεσήμανε ότι όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει προ πολλού τα σύνορά τους και ότι και η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, να αποσυμφορηθούν τα νησιά και με την πάροδο του χρόνου να φύγουν όλοι οι ξένοι. Παράλληλα τόνισε ότι όλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και να τους παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.
[…] Πηγή: https://www.anamniseis.net/ […]