Πολλές εκπλήξεις στην Γιορτή του Λυκείου της Αστόριας (βίντεο)

0
Στιγμιότυπο από θεατρικό δρώμενο. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μύρισε Ορθοδοξία και Ελλάδα» δήλωσε εμφανώς συγκινημένη μια ηλικιωμένη ομογενής παρακολουθώντας την εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που διοργάνωσε το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Φέτος, η γιορτή πλαισιώθηκε από τους μαθητές της 2ας έως και της 12ης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελίες, θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, εικαστικά έργα, τραγούδια και χορούς, μια ποικιλία παρουσιάσεων που στόχευσαν στην ανάδειξη της ιστορίας και της σημασίας της Επανάστασης του 1821.

Οι γονείς και οι λοιποί προσκεκλημένοι παρακολούθησαν με συγκίνηση τα παιδιά να διηγούνται, να τραγουδούν και να χορεύουν, να αναπαριστούν γεγονότα και να υποδύονται πρόσωπα από την εποχή εκείνη,  τιμώντας τους ήρωες και ηρωίδες, Έλληνες και Φιλέλληνες.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το οποίο κατορθώθηκε έπειτα από πολλές διδακτικές ώρες. Σε πολλά τμήματα, πρώτα διδάχθηκε η σχετική ιστορία κι έπειτα εξηγήθηκε στα παιδιά ποιοι ήταν οι ήρωες που θα υποδυθούν. Δόθηκαν πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς. Επίσης διδάχθηκε η σημασία των γεγονότων και πώς επηρέασαν την Ελληνική Επανάσταση. Με λίγα λόγια, για να είναι σε θέση οι μαθητές να κάνουν αυτές τις παρουσιάσεις, δεν ήταν μια απλή προσπάθεια.

Εντυπωσιακό το θεατρικό δρώμενο με θέμα “ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ”, με μαθητές της 4ης, 5ης και 6ης τάξης, μεταφέροντας στη σκηνή τα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς και τη δίψα των σκλάβων για Ελευθερία. Πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση του Ευαγγελισμού και έγιναν απαγγελίες από μαθητές κυπριακής καταγωγής, για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τη μαύρη επέτειο των 50 ετών από την εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του 37% του νησιού από τους τούρκους.

Ανάμεσα στα επετειακά τραγούδια που τραγουδήθηκαν από τους μαθητές, ήταν και δύο αφιερωμένα στην Κύπρο μας! Οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στην 4η τάξη, έγραψαν τους στίχους και τη μουσική του ενός από αυτά, «ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ», όντας στη 2α τάξη, με το οποίο πήραν μέρος σε διεθνή διαγωνισμό και κέρδισαν πρώτο και δεύτερο βραβείο.

Όμως κεντρική θέση στη γιορτή είχε το θεατρικό έργο, με τίτλο, Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙ, “Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ” (12 και 13 Μαΐου 1821)

Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Αυτή ήταν που καθόρισε την πορεία του αγώνα και αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.

Υπάρχει καταγεγραμμένο στα “Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη” ότι αν εκεί χάναμε τη μάχη, πιθανόν να μην συνεχίζαμε την Επανάσταση κι εμείς σήμερα να μην βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα.

Οι μαθητές που υποδύθηκαν  τους ήρωες από την 7η έως και τη 12η τάξη, συνειδητοποιημένοι, με μεγάλη υπερηφάνεια και με πολύ ανεβασμένο ελληνικό λεξιλόγιο, κατέπληξαν και ενθουσίασαν την κατάμεστη αίθουσα “Πέτρος Πατρίδης”.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι  δύο από τα παιδιά, που συμμετείχαν στο θεατρικό, είναι απόγονοι ήρωα οπλαρχηγού, του Γεωργίου Αναγνωστόπουλου, τον οποίο ο ένας υποδύθηκε. Το θεατρικό γράφτηκε από εκπαιδευτικό του σχολείου, έπειτα από ενδελεχή ιστορική έρευνα σε συνεννόηση με καθηγητές Νεώτερης Ιστορίας από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και προσαρμόστηκε στους συγκεκριμένους μαθητές.

Στο πρόγραμμα υπήρχε και διπλή έκπληξη.

Το ποίημα του Γ. Δροσίνη, “Χώμα ελληνικό” απαγγέλθηκε από μαθητές της Γ΄τάξης, σε συνεργασία με μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, μέσω βιντεοσκόπησης από την Ελλάδα.

Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Επίσης, παρακολουθήσαμε έναν συγκινητικό χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Δημητρίου Πετρόπουλου, από τον Κήπο των Ηρώων, πιο συγκεκριμένα, μπροστά από το μνημείο που ανήγειραν Ομογενείς μας για να τιμήσουν τους Αμερικανούς Φιλέλληνες που αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα έκλεισε με χορωδιακά τραγούδια από την 6η και χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας από διάφορες τάξεις.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε το κοινό ήταν ο παλμός που είχαν οι μαθητές και ο ενθουσιασμός με τον οποίο συμμετείχαν. Έδωσαν ψυχή!!!

Το καλύτερο που πήραν μαζί τους οι θεατές ήταν το προσωπικό τους βίωμα. Όχι μόνο τα ωραία θεάματα και ακούσματα, αλλά και τα δυνατά μηνύματα μαζί με το θετικό προβληματισμό που αυτά μετέδωσαν, αφήνοντας μια νότα αισιοδοξίας μέσα στις καρδιές των Ομογενών.

Η χορωδία του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Ο λυκειάρχης Τζον Αλφιέρι. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Η χορωδία η οποία έψαλλε τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ειρήνη Γράψια, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, π. Γεδεών Βαρυτίμου και π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.