ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με απούσα την επίσημη Εκκλησία και μάλιστα σε χώρο εντός της έδρας της Αρχιεπισκοπής, αφού η δεξίωση δόθηκε στην αίθουσα «Χιώτη» του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, άνοιξαν διάπλατα την αγκαλιά του Προξενείου στην Ομογένεια και υποδέχθηκε τόσο τους επιφανείς όσο και τους ανώνυμους Ομογενείς, που ήθελαν να τιμήσουν την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Με την χορηγία μάλιστα τόσο της «Ατλάντικ Μπανκ» για άλλη μια χρονιά όσο και την παρουσία της προέδρου κ. Νάνσυς Παπαϊωάννου, η δεξίωση αναβαθμίστηκε, ξεφεύγοντας από το στενό χωροταξικό πλαίσιο του κτιρίου του Προξενείου.

Ο μοναδικός εκπρόσωπος της Εκκλησίας, που βρέθηκε μέσα στην αίθουσα, στην διάρκεια της δεξίωσης ήταν ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού ο π. Νικόλαος Καρλούτσος.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: «Αναμνήσεις»

Οι υπόλοιποι κληρικοί είτε ήταν ακόμη στους ναούς για τον εσπερινό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είτε δεν γνώριζαν ότι γίνεται η δεξίωση. Φαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δεν είχε ορίσει κάποιον εκπρόσωπο, για να παραστεί εκ μέρους του στην δεξίωση, έστω και μετά την τέλεση του εσπερινού.

Αυτό βέβαια, μάλλον, πέρασε απαρατήρητο από τους εκατοντάδες ομογενείς που πλημμύρισαν την αίθουσα και δοκίμασαν την πρώτη έκπληξη καθώς στην αίθουσα είδαν να εισέρχεται ο «πρωτομάστορας» του θριάμβου της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2004, ο Ότο Ρεχάνγκελ.

Μαζί του και ο τότε στενός συνεργάτης του ο Γιάννης Τοπαλίδης και δυο από τους 22 μεγάλους πρωταγωνιστές της επιτυχίας, ο Αντώνης Νικοπολίδης και ο Γιώργος Καραγκούνης. Και από κοντά και ο  σκηνοθέτης της ταινίας «Βασιλιάς Ότο». Αφορμή για την παρουσία τους εδώ η πρεμιέρα της ταινίας στη Νέα Υόρκη.

Η πρόεδρος του Καθεδρικού κ. Στέλλα Παντελίδη, με την πρόεδρο της «Ατλάντικ Μπάνκ» κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: «Αναμνήσεις»

Αυτή ήταν και η πρώτη παρέκκλιση από το πρωτόκολλο για μια τέτοιου είδους εκδήλωση που συνήθως διέπεται  από αυστηρό διπλωματικό περιβάλλον.

Η άλλη, που ακολούθησε την πρώτη έκπληξη, είχε σχέση με την εμφάνιση της Χορωδίας του Σχολείου του Καθεδρικού, που υπό την διεύθυνση του Δασκάλου Θεόδωρου Αλβανού απέδωσε με εξαιρετική ένταση και αρμονία ύμνους όπως «Τη Υπερμάχω» και τραγούδια όπως «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ».

Ήταν και αυτή η έκπληξη, ανάλογη της ποιότητας και του επιπέδου της αγάπης και της φιλοξενίας του Οικοδεσπότη.

Η τρίτη έκπληξη ήρθε λίγο μετά τον χαιρετισμό και την κύρια ομιλία του Γενικού Προξένου Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα.

Ήταν η ομάδα «Cyprus-New York Productions» του Φύτου Στράτη που, δια ζώσης, πλέον, τραγούδησε τον Θούριο και αλλά επετειακά τραγούδια, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην δεξίωση.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας με τον προϊστάμενο του Καθεδρικού π. Νικόλαο Καρλούτσο. Φωτογραφία: «Αναμνήσεις».

Συμμετείχαν οι: Αγγελική Ψώνη, Αριάνδη Άννα, Δημήτρης Μάικλ, Λούις Παναγιώτου και Θεόδωρος Πετρόπουλος.

Ήταν φυσικά εκεί και άλλοι εκπρόσωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι των Γραμμάτων και της Επιστήμης και του Επιχειρηματικού κόσμου.

Είδαμε και πάρα πολλούς νέους που ίσως να ερχόταν σε παρόμοια εκδήλωση για πρώτη φορά, φοιτητές αλλά και «young professionals».

Και φυσικά ήταν παρόντες και Φιλέλληνες Αμερικανοί. Όπως το ζευγάρι που παντρεύτηκε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Ακόμα είδαμε και Ομογενείς που έχουν εδώ και χρόνια επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά ωστόσο διατηρούν  μέχρι σήμερα, ζωντανούς δεσμούς με την Ομογένεια της Αμερικής. Όπως την πρώην «Μις Ανεξαρτησία» και σήμερα μητέρα δυο παιδιών κ. Ιωάννα Τζώρτζη.

Παρούσα στην δεξίωση και η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αλλά και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη κ. Μαρία Θεοφίλη.

Λίγοι διάβασαν την είδηση και λιγότεροι γνώρισαν το ζευγάρι που παντρεύτηκε εν μέσω Κορωνοιού στην Ελλάδα. Η πρώτη που τους ανακάλυψε ήταν η σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Φωτογραφία: «Αναμνήσεις»

Επίσης το παρών του έδωσε και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Μιχάλης Φυρίλλας.

Στον χαιρετισμό της, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μίλησε για την σημασία της Ελευθερίας και επαίνεσε την Ομογένεια και ιδιαίτερα τον Γενικό Πρόξενο κ. Κωνσταντίνο Κούτρα και εξήρε το έργο του.

Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου αναφέρθηκε στο σθένος και τις αξίες των Ελλήνων σε συνδυασμό με τους προγόνους, απαιτούν όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να αντιμετωπίζουν κάθε εθνική απειλή κατά της ελευθερίας μας.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας ήταν ο κύριος ομιλητής της βραδιάς. Μίλησε από το βήμα και φάνηκε ότι το σύνολο του ακροατηρίου ρούφηξε τα λόγια του. Ιδιαίτερα δε εκείνα που αφορούσαν τα μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας.

«Ξέρουμε» είπε ο κ. Κούτρας «πως κάθε επανάσταση που τελειώνει με αίμα, αρχίζει με μελάνι». «Ξέρουμε καλά, λαός της Διασποράς ήμασταν και θα είμαστε, πως όσο πιο μακριά βρισκόμαστε από την πατρίδα, τόσο πιο μακριά και πιο μακριά ακόμη φτάνουν οι λέξεις μας, οι ιδέες μας».

Ο Δρ. Κούτρας επεσήμανε στην συνέχεια ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο αλλά και για κάθε Έλληνα διπλωμάτη να μπορεί να εορτάζει την επέτειο της 25ης Μαρτίου μαζί με την Ομογένεια».

«Ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης», τόνισε, «ακμάζει και οι διαρκείς προσπάθειες του να διατηρήσει τα ήθη και έθιμα του, αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας.»

Ο Δρ. Κούτρας στην συνέχεια έκανε αναφορά στο ιστορικό χρέος που έχουμε σαν Ομογένεια. «Ένα χρέος τιμής το οποίο οφείλουμε και σε όσους θυσιάστηκαν ιστορικά για τον Ελληνισμό».

«Τους οφείλουμε», κατέληξε «την ενότητα, σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Το οφείλουμε, πρόσθεσε, στους προγόνους μας,  αλλά ακόμη περισσότερο το οφείλουμε στα παιδιά μας».

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Οι ηχηρές απουσίες δεν προβληματίζουν τον “turbocharged social butterfly” Γενικό Πρόξενο, παρόλο που θα έπρεπε. Αυτός έχει μόνο ένα στόχο. Να γίνει Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αμερική. Κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ και ο νοών νοείτο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.