Πολιτιστική εκδήλωση κυπριακών και εβραϊκών οργανώσεων Νέας Υόρκης (βίντεο)

0
Ο Φϊλιπ Κρίστοφερ, αριστερά και ο Νικόλαος Κατσίμπρας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη τη σημασία της λέξεως αποτέλεσε η κοινή πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης, 15ης Ιανουαρίου 2019, στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του έτους που διοργάνωσαν από κοινού η ΠΣΕΚΑ, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) σε συνεργασία με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) της Κομητείας Γουέσττσέστερ και είχε ως στόχο την εξοικείωση των δύο κοινοτήτων με τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση ήταν η πρώτη χωρίς τον ηγέτη, ευεργέτη και ιδρυτή του HALC Νίκο Μούγιαρη και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στα οράματα του αειμνήστου, στη γενναιοδωρία του και στην προσφορά του στη συνεργασία των κυπριακών και εβραϊκών οργανώσεων και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=IepVk3B21yY&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στον πολιτισμό της Κύπρου και του Ισραήλ και τόνισε ότι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ότι έχουν φέρει τους δυο λαούς πιο κοντά.

«Ιδίως στην Κύπρο έχουμε μια ιδιαίτερα στενή σχέση με την εβραϊκή κοινότητα», είπε ο κ. Κρίστοφερ υπενθυμίζοντας ότι μετά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 οι εβραϊκής καταγωγής φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες προώθησης του κυπριακού στο Κογκρέσο.

«Τα εβραϊκής καταγωγής μέλη του Κογκρέσου είναι και σήμερα ισχυροί υποστηρικτές της κυπριακής υπόθεσης και είμαστε ευγνώμονες», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ισχυρή υποστήριξη που παρέχει στο κυπριακό και στα ελληνικά θέματα η Αμερικανο-Εβραϊκή επιτροπή.

Η αρμόδια για την Κύπρο της AJC της Κομητείας Westchester, Μόνα Άμπραμσον, μίλησε θερμά για την κυπριακή κοινότητα και τις σχέσεις με τους Κύπριους διπλωμάτες στις ΗΠΑ.

Ο βοηθός γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, Ίσραελ Νίτζαν

Αναφερόμενη στην Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή επεσήμανε ότι αριθμεί 750.000 μέλη και φίλους σ’ όλο τον κόσμο και ότι πρωτοστατεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της Εβραϊκής Κοινότητας στις ΗΠΑ και σ’ άλλες χώρες του κόσμου για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριώνς.

Η ομιλήτρια επεσήμανε ότι οι Ισραηλίτες δε λησμονούν τη φιλοξενία των Κυπρίων προς τους Εβραίους πρόσφυγες  οι οποίοι προσπαθώντας να φτάσουν στην Παλαιστίνη εκτοπίστηκαν από τους Βρετανούς στο νησί.

«Περισσότερα από 50.000 άτομα χρειάστηκε να παραμείνουν στην Κύπρο από το 1946-1949 και ο κυπριακός λαός τους συμπεριφέρθηκε ανθρώπινα και με φιλοξενία. Ήταν άτομα που επέζησαν του ολοκαυτώματος, αρκετοί από αυτούς με ψυχολογικά τραύματα και οι Κύπριοι τους αντιμετώπισαν με αγάπη », είπε η κ. Αμπραμσον, ευχόμενη η εκδήλωση αυτή να είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκος Νικολάου και εκ μέρους του HALC o Νίκςο Κατσίπρας.

O γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος.

Ο βοηθός γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, Ίσραελ Νίτζαν, αναφέρθηκε στη σημασία της στρατηγικής σχέσης της χώρας του με την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Τις ημέρες αυτές είχαμε αρκετές υψηλού επιπέδου συνόδους μεταξύ των πρωθυπουργών και προέδρων μας. Τα τελευταία χρόνια η σχέση μας έχει αποκτήσει απίστευτη έκταση, βάθος και αποφασιστικότητα, επεκτεινόμενη πέραν της ενέργειας και καλύπτοντας τη στρατηγική κατάσταση και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε.

Ο κ. Νίτζαν αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχουν οι προξενικές αρχές των τριών χωρών, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις που αναπτύσσονται και μεταξύ των αντιστοίχων κοινοτήτων.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – που είχε και την πατρότητα της ιδέας για την διοργάνωση της εκδήλωσης – είπε πως η στενή σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων πρέπει να αντικατοπτρίζεται αναλόγως και με τις αντίστοιχες κοινότητες στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Φαίδωνος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου  – Ισραήλ, από ην υγεία και τον τουρισμό, στη συνεργασία για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και στη συνέχεια στην ενέργεια, ασφάλεια κ.α.

Μετά τις προσφωνήσεις το χορευτικό του Παγκυπρίου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς. Αμέσως μετά ακολούθησε ξεφάντωμα με ελληνική και εβραϊκή μουσική.

Οι συνδαιτυμόνες απόλαυσαν κυπριακά και εβραϊκά εδέσματα με τη συνοδεία κυπριακών και εβραϊκών κρασιών.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.