ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. (ΚΥΠΕ) Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιώργος Κατρούγκαλος συμμετέχει χθες και σήμερα στις εργασίες της 3ης Διάσκεψης των Βρυξελλών με τίτλο “Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής”, της οποίας συμπροεδρεύουν η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.
Στο περιθώριο της διάσκεψης χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας είχαν “ουσιαστική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, που εστιάστηκε στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, καθώς και στην προετοιμασία της επόμενης διμερούς συνάντησης στην Αττάλεια, την προσεχή Πέμπτη 21 Μαρτίου”.
Όπως έγινε γνωστό, στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι “η μόνη λύση στη συριακή κρίση είναι μία πολιτική λύση μέσω της διαδικασίας της Γενεύης υπό τον ΟΗΕ, με σεβασμό στο Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα”. Ιδιαίτερη σημασία, πρόσθεσε, έχει το “να τεθεί ως προτεραιότητα η ενότητα, η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, οι οποίες μπορούν να διασφαλισθούν καλύτερα με την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος για όλους του πολίτες της χώρας”.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι “η διαχείριση της συριακής κρίσης αποτελεί ένα στοίχημα για τις κοινωνίες μας και ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις αξίες μας και να αντιμετωπίσουμε τις φωνές της ξενοφοβίας που θέλουν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε οχυρό”. “Η Ελλάδα”, πρόσθεσε, “υποδέχθηκε χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στους οποίους προσέφερε πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε κοινωνικές υπηρεσίες, αποδεικνύοντας ότι “είμαστε μια ανοικτή κοινωνία”.
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέδειξε “τους μακραίωνους δεσμούς της Ελλάδας με την περιοχή και τον αραβικό κόσμο και το ρόλο των εκεί διαβιούντων εστιών της ελληνικής διασποράς”. Ακόμη, αναφέρθηκε “στην ενεργό συμβολή της χώρας μας στην ευημερία και την σταθερότητα της περιοχής, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και την σταθερότητα, αλλά και η Διάσκεψη των Αθηνών για την προστασία πολιτιστικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή”.
Τέλος, ανακοίνωσε συνεισφορά ύψους 100.000 ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τους Σύρους πρόσφυγες μέσω του Γραφείο των ΗΕ για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας (OCHA), εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η ανασυγκρότηση της Συρίας θα αρχίσει σύντομα, ενώ διευκρίνισε ότι όταν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα είναι παρούσα.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΧΡ)