ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Ειρήνης του Χρυβαλάντου στην Αστόρια το πρωί της Κυριακής, 1η Σεπτεμβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης οι οποίοι προσήλθαν να συμμετάσχουν στην Εορτή της Ινδίκτου και να τιμήσουν τη μνήμη του ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου της κοινότητας Γεωργίου Πρέντζα.
Μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Χάρης Κάλας, ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Πλατείας Αθηνών, Τζορτζ Ντέλης, ο πρόεδρος του Hellas FM Νίκος Φύλλας μετά της συζύγου του Έφης και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.
Ο Γεώργιος Πρέντζας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις άφησε την τελευταία πνοή την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 στο νοσοκομείο της Ρόδου μετά από ολιγοήμερη ασθένεια και ενταφιάστηκε στις 29 Ιουλίου στο Φαληράκι της Ρόδου. Στην κηδεία του παρέστησαν αρκετοί ομογενείς που βρισκόταν με διακοπές στη Ρόδο.
Την Κυριακή τελέστηκε το 40ήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεώς της ψυχής του και όπως επεσήμανε ο μουσικολόγος και ιεροψάλτης Ιωάννης Τσελεπιδάκης ο αείμνηστος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην εκκλησία.
«Δαπάνησε τον εαυτόν του για την ανέγερση ιερών ναών γιατί λάτρευε την Ορθόδοξη πίστη», επεσήμανε με τρεμάμενη φωνή ο κ. Τσελεπιδάκης υπενθυμίζοντας ότι επί δικής του προεδρίας χτίστηκε ο περικαλλής ναός και άλλα μετόχια, τα οποία υπάγονται στην Πατριαρχική Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.
«Δε υπάρχουν άνθρωποι που δεν το γνώριζαν», επεσήμανε ο κ. Τσελεπιδάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου».
Ο π. Νικόλαος, ο οποίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου για την Εορτή της Ενδίκτου και την προστασία του περιβάλλοντος και αμέσως μετά τέλεσε τον αγιασμό και την Αρτοκλασία.
Στη συνέχεια τέλεσε το 40ήμερο μνημόσυνο του Γεωργίου Πρέντζα, το ετήσιο μνημόσυνο του ευπατρίδη Ηπειρώτη Βασιλείου Στυπώνια και τα άλλα μνημόσυνα και προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους και υπέρ υγείας των οικογένειων και των συγγενών τους.
Μετά το μνημόσυνο η οικογένεια Πρέντζα παρέθεσε το επιμνημόσυνο γεύμα στο εστιατόριο «Λουκούμι» και η οικογένεια Στυπώνια στο εστιατόριο «Σταμάτης στην Αστόρια.
Μισός αιώνας προσφοράς
Ο Γεώργιος Πρέντζας όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν μόνιμος κάτοικος της Αστόριας και τα τελευταία χρόνια περνούσε τα καλοκαίρια στη γενέτειρα με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Στις αρχές Ιουνίου 2019 αναχώρησε με τη σύζυγό του Σοφία και τον γιο του Κωνσταντίνο για την Αθήνα και για ένα προσκύνημα στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο όπου έγιναν δεκτοί και συνομίλησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και με το νέο Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες της ζωής του τις πέρασαν στην Τήλο, στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του.
Την Κυριακή 21 Ιουλίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Ρόδου όπου οι θεράποντες ιατροί και το προσωπικό έκαναν το παν για να σώσουν τη ζωή τους, αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια, τον ήθελε κοντά του.
Το βράδυ της Πέμπτης, 25 Ιουλίου 2019 ο Γεώργιος Πρέντζας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και την οικογένειά του.
Τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Μαρία Πρέντζα μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου, τους συγγενείς και για τους συμπατριώτες τους που τους συμπαραστάθηκαν στις δύσκολες στιγμές.
Η νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Δευτέρας 29 Ιουλίου 2019 και ώρα 10.30 π.μ. στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι της Ρόδου.
Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Σοφία, το γένος Παπαεμμανουήλ, τα παιδιά του Κωνσταντίνο και Γραμματική (Κική) Πρέντζα, Μαρία Πρέντζα, τα εγγόνια Φωτεινή και Τάσο Σαμαρά, Σοφία – Χρυσοβαλάντου, Ειρήνη Πρέντζα και Αντώνη Καψή, τα αδέλφια Γιάννη και Μαρία Πρέντζα τα ανίψια Δρ. Βάσω, Βούλα, Παναγιώτη και Κωνσταντίνο, Παναγιώτη Γρηγόρη, Κώστα και Σπυριδούλα και τις οικογένειές των και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.
Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1942 στο Τρίκορφο Ναυπακτίας, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά τον Γιάννη, τη Δήμητρα(αείμνηστη) και τον Γεώργιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Ο Γεώργιος από μικρός μπήκε στη βιοπάλη και εργάστηκε στη ΜΟΜΑ που την εποχή εκείνη έκανε τα μεγάλα έργα στην περιοχή. Στις 17 Ιουλίου 1965 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα με την εκλεκτή της καρδιάς του Σοφίας το γένος Παπαεμμανουήλ, που καταγόταν από την Τήλο και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά τον Κωνσταντίνο, στις 24 Φεβρουαρίου 1967 και τη Μαρία στις 14 Απριλίου 1968 και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Το 1968 και λίγους μήνες μετά τη γέννηση της Μαρίας αποφάσισαν να έρθουν στην Αμερική για μια καλύτερη τύχη και το πιο σημαντικό για να παράσχουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή.
Η τετραμελής οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μπρούκλιν και ο Γεώργιος ασχολήθηκε με το επάγγελμα του μικροπωλητή πουλώντας «frankfurters» και «hot dogs» στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν και μετά από μερικά χρόνια με τα εστιατόρια. Τα τελευταία χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε με τις γούνες.
Μια δεκαετία μετά την άφιξή τους στην Αμερική η οικογένεια Πρέντζα μετακόμισε στην Αστόρια και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και μετέπειτα Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και την ευεργέτησαν με τη γενναιοδωρία και με την εργατικότητά τους. Τις δύο πρώτες δεκαετίες ο αείμνηστος διετέλεσε πρόεδρος της Μονής και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ίδρυση των σχολείων.
Ο αείμνηστος και η σύζυγός του Σοφία επέμεναν ελληνικά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους ομιλούν άπταιστα ελληνικά.
Ο Γεώργιος Πρέντζας προ δύο περίπου δεκαετιών έγινε γνωστός και στο ευρύτερο πολυεθνικό μωσαϊκό της Αστόριας, όταν ο μονάκριβος γιος του Κωνσταντίνος Πρέντζας αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά και την πολιτική.