ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς το βράδυ της Παρασκευής, 19 Ιουλίου 2019 είχε πλημμυρίσει από ομογενείς όλων των ηλικιών οι οποίοι προσήλθαν από τις διάφορες περιοχές της Μητροπολιτικής περιοχές της Νέας Υόρκης για να γιορτάσουν τα ονομαστήρια του ιερού ναού και να υποδεχτούν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ο πρώην πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης και άλλα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας ήταν επί ποδός και υποδέχτηκαν με ανθοδέσμες και με ιαχές «Άξιος» το νέο Αρχιεπίσκοπο. Ο νυν πρόεδρος Νικόλαος Ντουφεκιάς έλλειπε, διότι είχε πάει στην Ελλάδα και το γενικό πρόσταγμα το έλαβε ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ο οποίος είναι συνάμα και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν ιερείς από τις διάφορες κοινότητες της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μανώλης Βεληβασάκης και άλλοι εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο με την Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία.

Ο κ. Τσεκερίδης, τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή και την αγάπη του κόσμου για τον Προφήτη Ηλία, καθώς επίσης και για το νέο Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο.

Παράλληλα ανέφερε ότι η 20ή Ιουλίου είναι μια από τις αξιοσημείωτες ημέρες για την κοινότητα διότι στις 20 Ιουλίου 1940 ο τότε Αρχιεπίσκοπος, κ. Αθηναγόρας τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού και μετά από πέντε ημέρες εκλέχτηκε Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Εύχομαι η σημερινή ημέρα να καταστεί εξίσου σημαντική και για σας και να μην αργήσει η μέρα που θα συμμετάσχουμε στην ενθρόνισή σας στον Οικουμενικό Θρόνο», επεσήμανε ο κ. Τσεκερίδης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μανώλης Βεληβασάκης, Ηλίας Τσεκερίδης, π. Νικόλαος Άνκτηλ και ο π. Παύλος Παλαιστίδης. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος

Αναφερόμενος στην ιστορία της ελληνικής παροικίας του Γιόνκερς ο κ. Τσεκερίδης επεσήμανε ότι οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες στο Γιόνκερς και στα περίχωρα εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 1900 και ότι εκκλησιάζονταν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, ενώ τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης τελούνταν στα σπίτια των ομογενών.

Οι πρώτες προσπάθειες για την οργάνωσή τους ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και ότι το 1926 με πρωτοβουλία του Σπύρου Πάνου ιδρύθηκε το Ελληνικό Σχολείο του Γιόνκερς με 35 μαθητές και πρώτο δάσκαλο τον Κλεάνθη Ζωναρά.

Η δημιουργία του σχολείου οδήγησε τέσσερα χρόνια αργότερα στην ίδρυση του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συλλόγου καθώς επίσης και στην της Φιλοπτώχου Αδελφότητας «Εστία».

Στιγμιότυπο από τον αρχιερατικό εσπερινό. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος

Το 1930 οι εξήντα περίπου ελληνικές οικογένειες είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν την κοινότητα, αλλά η μεγάλη δυσπραγία της εποχής εκείνης ανέστειλε για μια περίπου δεκαετία τα σχέδια για τη δημιουργία της.

Στα τέλη του 1939 αποφάσισαν να αγοράσουν έναν ημιτελή ναό σε λογική τιμή και στις αρχές του 1940 αγόρασαν το ακίνητο στην διεύθυνση 15 της Λεωφόρου ΛιΡόι στο Γιόνκερς και λίγες μέρες αργότερα τέθηκε και ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του νάρθηκα και την ολοκλήρωση της Εκκλησίας.

Στις 20 Ιουλίου 1940 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηναγόρας χοροστάτησε της πρώτης Θείας Λειτουργίας και τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού.

Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος

Βασικός και σταθερός χορηγός της νέας κοινότητας, την εποχή εκείνη, όπως ανέφερε ο κ. Τσεκερίδης ήταν ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια», καθώς ο Προφήτης Ηλίας ήταν ο προστάτης του Συλλόγου και των γουναράδων.

Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή της κοινότητας ήταν η ανέγερση του κοινοτικού κέντρου το 1966, καθώς επίσης και η πυρκαγιά του 1967 η οποία κατέστρεψε το ναό. Έξι χρόνια αργότερα κατάφεραν να χτίσουν τον ναό στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το 1982 επί προεδρίας Νίκου Σακάλη αγοράστηκαν 11 παρακείμενα οικόπεδα έναντι 140 χιλιάδων δολαρίων. Δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου 1992 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του υπάρχοντος ναού, ενώ η ανέγερσή του ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου 1993.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ προσέυχεται. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος

Στις 3 Ιανουαρίου 1999 έγιναν τα θυρανοίξια και η μετονομασία της οδού μπροστά στην κοινότητα ως «Prophet Elias Way». Στη συνέχεια καταβλήθηκαν προσπάθειες για την εικονογράφηση του ναού.

Ο πρώην πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.