Συνέντευξη στη Βασιλική Καραμούζα
Ο 29χρονος Πολυχρόνης Αντωνόπουλος, ή Paul Anton, με καταγωγή από την Πελοπόννησο, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μιλγουόκι, είναι πλέον ένας ανερχόμενος επιχειρηματίας και μιλάει στο SPORT24 για το Huupe, την εφεύρεση που γεννήθηκε από την ανάγκη του να παίζει μπάσκετ με τον αδερφό του, παρότι βρίσκονταν 1.000 μίλια μακριά ο ένας από τον άλλο.
Αρκετά χρόνια πριν το Μιλγουόκι μπει για τα καλά στη ζωή μας λόγω του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Μπακς, κατοικούσε εκεί μια ελληνική οικογένεια, η οικογένεια Αντωνοπούλου. Ο πρωτότοκος γιος, ο 29χρονος Πολυχρόνης, ευρέως γνωστός ως Paul Anton, είναι ένας ανερχόμενος επιχειρηματίας, συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Huupe.
Τι είναι το Huupe, θα αναρωτιέται εύλογα κάποιος. Όπως προδίδει το όνομα σχετίζεται με το μπάσκετ. Για την ακρίβεια είναι μια…έξυπνη μπασκέτα, που αντί για ταμπλό διαθέτει μια υψηλής ευκρίνειας και καθόλα ανθεκτική -τόσο στα χτυπήματα, όσο και στις καιρικές συνθήκες- οθόνη.
Το Huupe κοστίζει 3.995 δολάρια και σου προσφέρει τη δυνατότητα να συνδεθείς με οποιονδήποτε άνθρωπο, σε οποιοδήποτε γωνιά της γης, έχοντας πλήρη καταγραφή των επιδόσεών σου (ποσοστό ευστοχίας, θέση, ταχύτητα εκτέλεσης, κάθετο άλμα κλπ), καθώς διαθέτει τρεις κάμερες και ειδικούς αισθητήτες στο εσωτερικό της μπασκέτας. Ακόμα, σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις προπόνηση με έναν από τους trainers με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία ή να βλέπεις τις αγαπημένες σου σειρές/αγαπημένες σου ομάδες την ώρα που κάνεις τα σουτάκια σου.
Φυσικά δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος από τον ίδιο τον Paul να μιλήσει για αυτό το δημιούργημα, το οποίο προέκυψε από την ανάγκη που είχε εκείνος να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ μαζί με τον αδερφό του, παρότι τους χώριζαν 1.000 μίλια.
“Το ελληνικό μου όνομα είναι Πολυχρόνης Αντωνόπουλος, εξού και το Paul Anton, και γεννήθηκα στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Είμαι περήφανος που είμαι 100% Έλληνας. Η οικογένεια του πατέρα μου είναι από την Σκληρού, ένα μικρό χωριό στην Πελοπόννησο κοντά στα βουνά στην Ανδρίτσαινα, ενώ η οικογένεια της μαμάς μου είναι επίσης από την Πελοπόννησο, από ένα χωριό κοντά στην Τρίπολη, που λέγεται Βισίκιον.
Οι γονείς μου μας μεγάλωσαν ενσταλάζοντάς μας την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα, όπως ακριβώς έκαναν και οι παππούδες μας με εκείνους. Έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές την Ελλάδα, μάλιστα πρόσφατα έκανα ένα ταξίδι στη Χίο. Έχουμε συγγενείς και φίλους σχεδόν σε όλα τα μέρη, στην Αθήνα, τη Χαλκιδική, τα Κύθηρα, την Κρήτη, τη Ρόδο. Η παρέα μου μένει στη Ρόδο και στην Κύπρο, οπότε τις περισσότερες φορές πάω εκεί’”, ανέφερε σε πρώτη φάση σχετικά με τις ελληνικές του ρίζες, πριν πει δυο λόγια για το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο.
“Αποφοίτησα από το Boston College, εκεί όπου σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες, ενώ αργότερα πήρα και πτυχίο Νομικής από το University of San Francisco. Πρόσφατα μετακόμισα από το Λος Άντζελες στο Μαϊάμι. Παρότι σπούδασα νομική και έκανε πρακτική άσκηση σε δικηγορικά γραφεία στην Καλιφόρνια και στην Ιταλία, πλέον η μοναδική μου ενασχόληση είναι το Huupe”.
Ήταν το 2011 όταν εγώ και ο αδερφός μου, ο Φώτης, παίξαμε για πρώτη φορά H.O.R.S.E όντας 1.000 μίλια μακριά
“Η ιδέα του Huupe ξεκίνησε ως εξής. Εγώ και ο μικρότερος αδερφός μου, ο Φώτης, μεγαλώσαμε παίζοντας μπάσκετ κάθε μέρα στο ίδιο μέρος. Όταν έφυγα από το σπίτι για σπουδές, εγώ και ο αδερφός μου διατηρήσαμε την επαφή, τόσο μεταξύ μας, όσο και με το μπάσκετ, παίζοντας διάφορα παιχνίδια όπως το H.O.R.S.E μέσω Snapchat. Κατέγραφα σε βίντεο το σουτ που έκανα εγώ στη Βοστώνη, το έστελνα στον Φώτη και εκείνος μου έστελνε το δικό του βίντεο από το Μιλγουόκι. Ήταν το 2011 όταν παίξαμε για πρώτη φορά H.O.R.S.E όντας 1.000 μίλια (1.609 χλμ) μακριά.
Μετά από χρόνια που συνεχίζαμε να παίζουμε μπάσκετ με τη βοήθεια του Snapchat και ενόσω σπούδαζα νομική στο Σαν Φρανσίσκο, γνώρισα πολύ κόσμο που δούλευε σε start-ups και γενικά στην τεχνολογία. Ο συνδυασμός ταλέντου, δημιουργικότητας και εφευρετικότητας μου έδωσε κίνητρο και άναψε μια σπίθα μέσα μου. Δημιούργησα μια εφαρμογή με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality glasses) και την ονόμασα Real Shot. Αυτό βοήθησε ακόμα περισσότερο εμένα και τον Φώτη να παίζουμε παρότι βρισκόμασταν τόσο μακριά ο ένας από τον άλλο.
Αρκετά χρόνια αργότερα από τη δημιουργία του Real Shot, το 2019, συναντήθηκε στο Μιλγουόκι με τον φίλο μου και πλέον συν-ιδρυτή του Huupe, Λιθ Σαίντ (Lyth Saeed). Παίξαμε μπάσκετ με το Real Shot και το λάτρεψε, όμως αμέσως διέκρινε μια νέα δυνατότητα. ‘Τι θα γινόταν αν παίρναμε το Real Shot και το βάζαμε σε μια οθόνη πίσω από τη στεφάνη;’, μου πρότεινε.
Έπεσε το σαγόνι μου. ΑΥΤΗ ήταν η ιδέα που έπρεπε να κυνηγήσουμε.
Ο Λιθ κι εγώ σταματήσαμε τα πάντα και ξεκινήσαμε αμέσως να σχεδιάζουμε το Huupe. Το όνομα το σκεφτήκαμε πολύ γρήγορα, καταθέσαμε προσωρινά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα μας και καταθέσαμε αίτηση για το εμπορικό σήμα μέσα σε 24 ώρες. Ο Λιθ παραιτήθηκε από τη δουλειά του μετά από μερικές ημέρες και η εταιρεία μας γεννήθηκε’’.
Ποιος είναι όμως ο Λιθ και πως έφτασαν να ιδρύσουν μαζί μια εταιρεία; “Με τον Λιθ μεγαλώσαμε μαζί στο Μιλγουόκι. Η οικογένειά του κατάγεται από την Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Οι μπαμπάδες μας γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο και αργότερα όταν παντρεύτηκαν οι μαμάδες μας άρχισαν επίσης να κάνουν παρέα. Η δική μας φιλία ήταν προδιαγεγραμμένη από τη μοίρα.
Ο Λιθ είναι εργατικός και έξυπνος επιχειρηματίας που ξέρει πως γίνονται τα πράγματα. Η αισιοδοξία και η αποφασιστικότητά του είναι μεταδοτικές. Είναι εξαιρετικά σοβαρός όταν πρόκειται για τη δουλειά, παρόλο που γενικά δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά”.
Καλά όλα αυτά, αλλά μια τόσο καινοτόμα ιδέα απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο για να υλοποιηθεί: “Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 50 επενδυτές. Αρκετές εταιρείες Venture Capital, μεταξύ αυτών και η Genesis Venture που εδρεύει στην Αθήνα. Ο Θάντεους Γιανγκ που αγωνίζεται στους Τορόντο Ράπτορς είναι ένας από τους επενδυτές μας, όπως και ο Τρέβορ Μπούκερ, βετεράνος με θητεία 9 ετών στο NBA. Ο Όντι Ατάρ, ιδρυτής και CEO της Paradigm Sports. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία.
Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε προ-παραγγελίες (με μια προκαταβολή ύψους 100 δολαρίων) μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας, για να δημιουργήσουμε τη βάση των πελατών μας και προετοιμαζόμαστε για μαζική παραγωγή μέσα στο 2023.
Εκτελούμε παραγγελίες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Νότια Αφρική. Έχουμε κάνει ΠΟΛΛΕΣ πωλήσεις και οι επενδυτές μας είναι χαρούμενοι, αλλά ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι”.
Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο site του Huupe μπορεί να δει ότι προσφέρονται και coaching sessions, για κάποιον που θέλει να βελτιώσει τη μηχανική του στο σουτ, την ικανότητα του στις ντρίμπλες ή στις πάσες: “Αυτή τη στιγμή η εκμάθηση με τους προπονητές γίνεται με video on demand. Σύντομα θα έχουμε και προπονήσεις σε πραγματικό χρόνο.
Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος προπονητής στο Huupe είναι οι εξής:
- Να έχει παίξει μπάσκετ σε επαγγελματικό επίπεδο ή σε κολλέγιο για τουλάχιστον δύο χρόνια.
- Να έχει εμπειρία ως προπονητής/τρια για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια.
- Να έχει δουλέψει ως εκπαιδευτής στη φυσική αγωγή/την κινησιολογία/το fitness για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια.
- Να αποδείξει ότι έχει μια ευρεία κατανόηση του αθλήματος και της προπόνησης του μπάσκετ (κάτι που διαπιστωθεί έπειτα από σχετική συνέντευξη)”.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη διαφήμιση του Huupe, το προϊόν φαίνεται ότι μιλάει από μόνο του: “Δεν έχουμε ξοδέψει ούτε ένα δολάριο για το μάρκετινγκ ή το λεγόμενο brand awareness, εκτός κι αν μετράνε ως διαφήμιση τα φυλλάδια που φτιάξαμε μόνοι μας και μοιράσαμε στις παιδικές χαρές. Γίναμε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουμε οργανική ανάπτυξη από εκεί. Έτσι ξέρουμε ότι έχουμε δημιουργήσει κάτι το ξεχωριστό”.
Πηγή: https://www.sport24.gr/