ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από την εποχή των επισκέψεων των υπουργών και Πρωθυπουργών στη Νέα Υόρκη όπως οι αείμνηστοι Μητσοτάκης και Παπανδρέου, το Γραφείο Τύπου έπαιζε πάντα καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που εργάζονται όχι μόνο στα Ελληνόφωνα αλλά και στα ξενόγλωσσα ΜΜΕ εντός και εκτός των Ηνωμένων Εθνων.
Θυμάμαι την αείμνηστη Μιρέλλα Γεωργιάδου ανταποκρίτρια του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δίπλα στην οποία είχα την ευκαιρία να μάθω πολλά, αφού χρειάστηκε την τεχνική υποστήριξη μου στην διάρκεια των επισκέψεων πολλών υπουργών και ικανού αριθμού Πρωθυπουργών.
Αναπολώ με νοσταλγία τις ατέλειωτες ώρες που περιμέναμε στην είσοδο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών τους υπουργούς, πότε για το Μακεδονικό, πότε για το Κυπριακό και πότε για τις γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ.
Πάντοτε δίπλα μας και οι άνθρωποι του Γραφείου Τύπου, είτε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είτε επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Άνθρωποι υπεύθυνοι και με αίσθηση του καθήκοντος. Έτοιμοι να μας παράσχουν κάθε πληροφορία για την επόμενη συνάντηση, έτοιμοι να μας δώσουν τις δικές τους πληροφορίες για τα ωράρια και τις λεπτομέρειες στις αλλαγές των προγραμμάτων.
Τότε μπορεί να μην είχαμε πρόσβαση στο Ίντερνετ, είχαμε όμως πάντα ένα πλήρες πρόγραμμα με τις επαφές και τις συναντήσεις των υπουργών και των πρωθυπουργών.
Σήμερα δυστυχώς καθώς για άλλη μια φορά βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, ο (νέος) Πρωθυπουργός της Ελλάδας (τώρα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης) κανένας δεν ήξερε που και πότε και με ποιον να συνεννοηθεί για το πρόγραμμά του. Θα μου πείτε, μα είναι ακόμα νωρίς, μόλις 80 μέρες διακυβέρνησης κ.λ.π., κ.λ.π..
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες στην εποχή του διαδικτύου και των έξυπνων κινητών. Για παράδειγμα ένας ομογενής εικονολήπτης με ρώτησε αν έχω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού με το ακριβές ωράριο; Δεν υπάρχει του απαντήσαμε όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι.
Γιατί;
Καλύτερα ας ρωτήσουμε το Γραφείο Τύπου, η μάλλον τον πολιτικό τους προιστάμενο.
Ξύπνησα την Δευτέρα μετά την άφιξη του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και τι να δω; Σε όλα τα πόρταλ στην Αθήνα οι φωτογραφίες δεν ήταν του ΑΠΕ-ΜΠΕ αλλά μιας συγκεκριμένης εφημερίδας. Ακόμα και το βίντεο που ασφαλώς και τραβήχτηκε στο γόνατο…
Ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των Γραφείων Τύπου; Λογικά, ο εκάστοτε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Λογικά λέμε. Γιατί αν και η θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναβαθμίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία των Γραφείων Τύπου και την κάλυψη των κενών και τις μετακινήσεις και όλα όσα αφορούν το κύκλωμα είναι ο νέος Υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο πρώην εκδότης του «Ε.Κ.»
Αυτός, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την τότε διευθύντρια κ. Αθανασία Παπατριανταφύλλου στο περιστατικό με τις περούκες και φωτογράφισε τον διάδοχό της, πριν ακόμα αναλάβει εκείνος τα καθηκοντά του.
Σήμερα λοιπόν οι δημοσιογράφοι δεν είχαν το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού γιατί απλά δεν το έδωσαν στο Γραφείο Τύπου. Το έδωσαν αλλού.
Αντίθετα το γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στη Νέα Υόρκη απέστειλε εγκαίρως το πρόγραμμα της επίσκεψης και των επαφών του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη. Και με e-mail ενημέρωνε έγκαιρα για τυχόν αλλαγές.
Η αποδόμηση του Γραφείου Τύπου στη Νέα Υόρκη είχε αρχίσει βέβαια επί ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα ξεχάσει τις άοκνες προσπάθειες της αείμνηστης Πολυξένης Μαστροπέρου να στήσει εκ του μηδενός ένα Γραφείο που το ζήλευαν όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι όλων των χωρών. Με αίθουσα συγκεντρώσεων μεγαλύτερη από άλλες παρόμοιες άλλων χωρών στο Μανχάταν.
Και σε απόσταση αναπνοής από τα Ηνωμένα Εθνη. Αυτό το διαμάντι έβαλαν κάποιοι στο μάτι και κατάφεραν τελικά (με πρόσχημα την κρίση) να το πουλήσουν για ψίχουλα.
Και αντί σήμερα να ψάχνουμε να βρούμε πως να αναβαθμίσουμε το πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπές και σύγχρονο Γραφείο Τύπου, να του δώσουμε νέο χώρο και μαζί και την υπόσταση που του αξίζει, δίνουμε την χαριστική βολή για να το σβήσουμε από τον χάρτη.
Άλλωστε, τι χρειάζεται το Γραφείο Τύπου όταν έχουμε πίσω μας μια εφημερίδα υπεραιωνόβια;
Είναι λυπηρό να βλέπεις εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα και να περάσουμε στην εποχή της αναβάθμισης να μην ενδιαφέρονται καν για το ρόλο και την σημασία των λειτουργών των Γραφείων Τύπου, δηλαδή τα ίδια άτομα που έχουν την πολιτική ευθύνη, να τα απαξιώνουν.
Υ.Γ.: Για την ιστορία, είναι αλήθεια ότι λάβαμε κάποια σκόρπια ηλεκτρονικά μηνύματα για επαφές και συναντήσεις, πριν η μετά την ολοκλήρωσή τους. Ειδικά μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Αστόρια, το βράδυ της Τετάρτης (25/9). Όμως και πάλι πιο αναλυτικά και πιο χρήσιμα ήταν τα μηνύματα που έλαβαν οι δημοσιογράφοι από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.