Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Πέγκυ Λιβανίου, μία νέα γυναίκα, μηχανολόγος μηχανικός, με δική της επιχείρηση στην Ουάσιγκτον, μητέρα τεσσάρων παιδιών διαδραματίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην προώθηση της συμμαχίας Αμερικής, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Προωθεί Αμερικανικές επενδύσεις στο χώρο του φυσικού αερίου. Σήμερα, η Πέγκυ Λιβανίου, μιλάει στις “Αναμνήσεις” και στην Κατερίνα Πλουμιδάκη, στην Πετρελαϊκή Λέσχη του Χιούστον στο Τέξας. Η Πέγκυ Λιβανίου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με προσωπικές της συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον Υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρυ, τον Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, καθώς και με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου όπως τον Γκας Μπιλιράκη και στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έχει εξελιχθεί ως η σημαντικότερη νέα γυναίκα μηχανικός στον άξονα Ουάσιγκτον, Λευκωσία, Τελ Αβίβ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πέτυχε την ισχυρότερη συμμαχία μαζί με Αμερική, Ισραήλ και Ελλάδα στην ενέργεια και στην άμυνα. Στην πιο κρίσιμη προεκλογική περίοδο της μεταπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της Τουρκίας και να ισχυροποιήσει τη συμμαχία της με την Αμερική και το Ισραήλ.

Ο Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάννον με την Πέγκυ Λιβανίου σε δεξίωση στο State Department στην Ουάσιγκτον της Αμερικής. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση Πέγγυ Λιβανίου.

Η Πέγκυ Λιβανίου απαντά στις ερωτήσεις μας για τις προκλήσεις της συμμαχίας Αμερικής, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Μία νέα γυναίκα που εργαζόταν στη δική της επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από την πρώτη ημέρα μετά τη γέννηση των παιδιών της.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Είσαι μηχανολόγος μηχανικός, δεν είναι συνηθισμένο επάγγελμα για μια γυναίκα. Πώς και το επέλεξες;

Πέγκυ Λιβανίου: Κατερίνα μου σε ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνεις να είσαι μαζί μου σήμερα. Η αγάπη για τη μηχανολογία ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, λάτρευα να ανακαλύπτω πώς λειτουργούν οι μηχανές, τι είναι η ενέργεια και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τις επόμενες γενιές. Στα παιδικά μου μάτια όλα ήταν μηχανολογικές δημιουργίες του ανθρώπου και ήθελα να καταλάβω πώς λειτουργεί ο κόσμος.

Για μια γυναίκα ο χώρος της μηχανολογίας δεν είναι καθόλου εύκολος. Είναι ένας καθαρά ανδροκρατούμενος χώρος έως σήμερα που η γυναίκα καθημερινά πρέπει να προσπαθεί διπλά για να αποδείξει την αξία της. Όμως, ποτέ δε μου άρεσαν οι εύκολοι δρόμοι και αν μπορούσα να επιλέξω ξανά, πάλι το δρόμο της μηχανολογίας θα επέλεγα.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς ξεκίνησες την καριέρα σου;

Πέγκυ Λιβανίου: Από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχα πάθος με την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Πίστευα και πιστεύω ότι το φυσικό αέριο είναι το μέλλον της ενέργειας, με άπειρα θετικά οφέλη για τον άνθρωπο.

Η πρώτη μου εργασία ήταν στη ΔΕΠΑ τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου όπου εργάστηκα σε ηλικία 23 ετών ως επιθεωρούσα μηχανικός σε δίκτυα φυσικού αερίου. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για μένα. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκα μπροστά στις ευθύνες και τους μεγάλους κινδύνους της κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου μεσαίας πίεσης.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης- Ειδικός Σύμβουλος σε Θέματα Ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ρον Άνταμ, ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Κύπρο Σάμμυ Ρεβέλ με την Πέγκυ Λιβανίου στο ετήσιο Μεσογειακό Συνέδριο Φυσικού Αερίου που διοργανώνει η Πέγκυ Λιβανίου στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία της Κύπρου. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση Πέγγυ Λιβανίου.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Ποιο περιστατικό σου έχει μείνει από την εμπειρία σου στη ΔΕΠΑ;

Πέγκυ Λιβανίου: Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 2009 όταν αγωγός μεσαίας πίεσης φυσικού αερίου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη Αττικής τρυπήθηκε από γεωτρύπανο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή γέφυρας. Δεν ξέραμε αν έχει γίνει έκρηξη, αν υπάρχουν θύματα, ούτε ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση.

Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ μου ανέθεσε να επιθεωρήσω εγώ την κατάσταση. Ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Πέρασα όλες τις γιορτές των Χριστουγέννων στο εργοτάξιο χειριζόμενη αυτήν την κρίση. Ο μηχανικός καλείται να αντιμετωπίσει αληθινές κρίσεις, όπου υπάρχουν, ακόμα και απώλειες της ανθρώπινης ζωής. Μετά από αυτήν την εμπειρία δεν έχει υπάρξει καμία κρίση που να με έχει κλονίσει.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς βρέθηκες στη Φρανκφούρτη;

Πέγκυ Λιβανίου: Το 2012 εκπροσώπησα τη ΔΕΠΑ στο μεγαλύτερο ενεργειακό συνέδριο φυσικού αερίου της Ευρώπης, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ήδη από τα χρόνια που εργαζόμουν στη ΔΕΠΑ με ενδιέφερε η Γερμανική αγορά φυσικού αερίου καθώς είναι η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το συνέδριο αυτό ήταν καταλυτικό στα μετέπειτα σχέδια μου να μετεγκατασταθώ στη Φρανκφούρτη. Μετά από ένα χρόνο ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στα χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Παράλληλα εργάστηκα ως Ειδικός σε Θέματα Επενδύσεων και ειδικότερα σε επενδύσεις φυσικού αερίου στην Allianz Global Investors Europe GmbH, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες στον κόσμο.

Η Πέγκυ Λιβανίου καλωσορίζει και προλογίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο ετήσιο Μεσογειακό Συνέδριο Φυσικού Αερίου που διοργανώνει κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία της Κύπρου. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση Πέγγυ Λιβανίου.

Εκεί είχα την μεγάλη τιμή να γνωρίσω από κοντά, εκπροσωπώντας την Allianz Global Investors σε συνάντηση μόνο τεσσάρων ατόμων τον θρυλικό Διευθύνων Σύμβουλο της Γαλλικής πετρελαϊκή εταιρίας TOTAL, Christophe de Margerie.

Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης και θρύλος της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής. Θυμάμαι ότι στο τέλος της συνάντησής μας τον ρώτησα κατ’ ιδίαν ποια είναι τα σχέδια του και της TOTAL για επενδύσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η απάντησή του ήταν άμεση και θετική.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Τι σε έφερε στη Ουάσιγκτον;

Πέγκυ Λιβανίου: Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου παιδάκι, έπαιξα τα καλοκαίρια με τα “Αμερικανάκια” ξαδέλφια μου. Σήμερα τα δικά μου παιδιά ζουν στην Αμερική. Η αγάπη μου για την οικογένεια μου και την Αμερική ήταν και είναι η πιο μεγάλη.

Η Αμερική ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Έχω μεγάλη οικογένεια στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ. Από τότε που θυμάμαι τα ξαδέλφια μου από την Αμερική, θυμάμαι και τα σχέδια που έκανα να ζήσω και να κάνω την οικογένειά μου στην Αμερική.

Δεν υπάρχει άλλη χώρα όπως η Αμερική. Το λέω τώρα που έχω την εμπειρία να έχω ζήσει και εργαστεί στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αμερική είναι η πιο ελεύθερη χώρα του κόσμου, γιατί δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με την καταγωγή τους ή τη θρησκευτική τους πίστη.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Τι κάνεις σήμερα στην Αμερική;

Πέγκυ Λιβανίου: Το πάθος μου για το φυσικό αέριο και την Αμερική βρέθηκαν να παντρεύονται στην καλύτερη συγκυρία. Σήμερα μιλάμε για την Αμερικανική Ενεργειακή Αναγέννηση και την επανάσταση του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο εξ’αιτίας της νέας τεχνολογίας που έχει αλλάξει τα πάντα. Εφαρμόζουμε τη νέα τεχνολογία της οριζόντιας γεώτρησης και «υδραυλικής ρωγμάτωσης», πατέρας της οποίας θεωρείται ο Ελληνοαμερικανικός George Mitchell από το Τέξας.

Η Αμερικανίδα Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Σάντρα Άουντκιρκ με την Πέγκυ Λιβανίου στο ετήσιο Πετρελαιακό Συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πέγκυ Λιβανίου στην Ιδιωτική Λέσχη Cosmos Club στην Ουάσιγκτον της Αμερικής. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση Πέγγυ Λιβανίου.

Αυτή η σπουδαία καινοτομία μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου που ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν παλαιότερα. Στην Αμερική ο σκοπός μου είναι να προωθήσω Αμερικανικές επενδύσεις στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η ενέργεια είναι το μέλλον τον Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς ένας μηχανολόγος μηχανικός ασχολείται σήμερα στην Ουάσινγκτον με τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Πέγκυ Λιβανίου: Το φυσικό αέριο είναι ένας φυσικός πλούτος για τη χώρα που το έχει. Μέσω της εταιρίας μου U.S. Energy Stream επιδιώκω να φέρω στην Ελλάδα και στην Κύπρο Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες να επενδύσουν.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πέτυχε την ισχυρότερη συμμαχία μαζί με Αμερική, Ισραήλ και Ελλάδα στην ενέργεια. Ο στόχος μου είναι η προώθηση της συμμαχίας Αμερικής, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με την προσέλκυση Αμερικανικών επενδύσεων στο φυσικού αερίου που θα φέρουν οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Τι έκανες στην Κύπρο;

Πέγκυ Λιβανίου: Στην Κύπρο διοργάνωσα το μεγαλύτερο ετήσιο ενεργειακό συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου. Στο συνέδριο αυτό είχα την τιμή να καλωσορίσω και να προλογίσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στο συνέδριο αυτό έφερα 30 εταιρίες από την Αμερική και την Ευρώπη για να επενδύσουν στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Μεταξύ αυτών έφερα για πρώτη φορά υψηλόβαθμα στελέχη της Αμερικανικής Εxxon Mobil όπου 5 μήνες μετά το συνέδριό μου η Εxxon Mobil κατέθεσε προσφορά για να επενδύσει στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Εxxon Mobil επένδυσε στην περιοχή της Μεσογείου.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς γνώρισες τον Αμερικανό Υπουργό Ενέργειας Rick Perry;

Πέγκυ Λιβανίου: Το καλοκαίρι του 2016 ήμουν καλεσμένη σε μία ιδιωτική συνάντηση στην Ουάσιγκτον, όπου γνώρισα ένα μεγάλο πολιτικό ηγέτη: τον τότε Κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρρυ. Είχα εντυπωσιαστεί από την χαρισματική του προσωπικότητα και την αμεσότητά που άγγιζε τη ψυχή του καθενός μέσα στην αίθουσα.

Λίγους μήνες αργότερα το Μάρτιο του 2017 ο Ρικ Πέρρυ ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Ενέργειας της Αμερικής. Έκτοτε η ήδη εξαιρετική συνεργασία μας με το Υπουργείο Ενέργειας ενδυναμώθηκε περαιτέρω.

Το καλοκαίρι του 2018, και ενώ ήμουν έγκυος στη Βικτώρια, ξανασυναντήθηκα προσωπικά με τον Αμερικανό Υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρρυ σε ενεργειακή συνάντηση διακεκριμένων στελεχών της παγκόσμιας ενεργειακής σκηνής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά την κατ’ ιδίαν συνομιλία μου με τον Αμερικανό Υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρρυ, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο μου να προωθήσω Αμερικανικές επενδύσεις στο χώρο του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς βρέθηκες με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο;

Πέγκυ Λιβανίου: Έχοντας συνεργασία με όλους τους Υφυπουργούς Εξωτερικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα τελευταία χρόνια, έλαβα πρόσκληση το καλοκαίρι του 2018 να συμμετάσχω στην επίσημη δεξίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα πλαίσια του Γουόρλντ Γκας Κόνφερενς (World Gas Conference), του μεγαλύτερου ενεργειακού συνεδρίου του κόσμου. Στη δεξίωση αυτή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνάντησα τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και συζήτησα μαζί του για τις πρωτοβουλίες της εταιρίας μου να προωθήσει Αμερικανικές επενδύσεις και Ελληνοαμερικανικές συνεργασίες στο χώρο του φυσικού αερίου.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς είναι για μια μητέρα να εργάζεται με τόσα πολλά ταξίδια;

Πέγκυ Λιβανίου: Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών, της Βικτώριας, της Ελίζαμπεθ, της Αλεξάνδρας και του Κωνσταντίνου. Με τη βοήθεια του Θεού, οι εγκυμοσύνες μου ήταν ευλογία και δύναμη για να εργαστώ περισσότερο και πιο αποτελεσματικά. Είχα την ευλογία να μπορώ να εργάζομαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά από τη γέννηση των παιδιών μου.

Ο σύζυγος μου, Αντώνης Λιβάνιος και εγώ μεγαλώνουμε όπως οι περισσότεροι γονείς στο εξωτερικό μόνοι μας τα παιδιά μας χωρίς κάποια βοήθεια. Χαμογελάω βλέποντας το διαβατήριο της Ελίζαμπεθ που έχει ταξιδέψει πιο πολύ από πολλούς ενήλικες!

Έχω τα παιδιά μου πάντα μαζί μου. Στα ταξίδια, στα συνέδρια. Πολλές φορές πηγαίνω σε συναντήσεις με το καρότσι με τα μωρά μου! Τα παιδιά μου είναι η δύναμή μου να εργάζομαι καλύτερα. Θυμάμαι πολλές φορές να ξυπνάω μέσα στη νύχτα για να θηλάσω τα μωρά και μετά να τηλεφωνώ σε συνεργάτες και πελάτες σε άλλες χώρες εκμεταλλευόμενη τη διαφορά ώρας. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να ξυπνήσω στις 2 ή στις 3 τα ξημερώματα;

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;

Πέγκυ Λιβανίου: Ο σύζυγός μου! Όλα τα οφείλω στον Αντώνη. Ο Θεός με ευλόγησε και μου έστειλε τον Αντώνη στη ζωή μου. Ο Αντώνης είναι ο καλύτερος πατέρας, σύζυγος και φίλος του κόσμου. Η ζωή του όλη είναι να προσφέρει αγάπη και φροντίδα στα 4 παιδιά μας και σε εμένα. Η αγάπη του για την οικογένεια ξεπερνά τη λογική. Θυσιάζει τα πάντα για τα 4 παιδιά μας και εμένα. Ο Αντώνης είναι η δύναμή μου.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.