ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παγκόσμιο χαρακτήρα απέκτησε το ετήσιο επιστημονικό Συμπόσιο Νέας Υόρκης στη μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου, το οποίο έλαβε χώρα διαδικτυακά το βράδυ της Τρίτης, 17ης Μαϊου 2022. Κι αυτό διότι το παρακολούθησαν εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων και επιστήμονες από την Ευρώπη και την Ελλάδα και από άλλες χώρες του κόσμου.
Το φετινό Συμπόσιο απέκτησε ταυτόχρονα και ιστορικό χαρακτήρα, αφ ενός μεν διότι συνέπεσε με την 60ή επέτειο της εκδημίας του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου, αφ ετέρου δε, διότι πιθανόν να είναι και το τελευταίο που λαμβάνει χώρα διαδικτυακά.
Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τον ιστορικό Ελληνικό Σύλλογο Ιατρών Νέας Υόρκης, την Ιατρική Σχολή του Κορνέλ (Weill Medical College), την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Αμερικής «Αγιος Ιωάννης ο Ρώσσος» και της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας και Επιστήμης.
Στο Συμπόσιο συμμετείχε και ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος συνεχάρη τους φορείς που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία του Συμποσίου. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συμβολή του Παπανικολάου και κάλεσε τους παρισταμένους να συμμετάσχουν στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» θα λάβει χώρα από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου 2022 στην Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ Σπύρος Μεζίτης, ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο του συντονιστή καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, συνεχάρη τα τιμώμενα πρόσωπα και αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Δρα Γεώργιου Παπανικολάου.
H σημερινή, όπως είπε, είναι μεγάλη μέρα για την ιατρική και επιστημονική κοινότητα και για τον Ελληνισμό, αλλά πάνω από όλα είναι μεγάλη μέρα για τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης διότι ο Δρ Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου μας και αποτελεί παράδειγμα για όλα τα μέλη του.
«Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη του Δρα Παπανικολάου είναι να αναδείξουμε και να διαιωνίσουμε την κληρονομιά του», πρόσθεσε .
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ Παναγιώτης Μανώλας, εξήρε το τεράστιο έργο του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου.
Οπως είπε, «πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ιατρικούς ερευνητές του 20ού αιώνα. Η ανακάλυψή του έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστημονική προσφορά αυτού του μεγάλου Ελληνα είναι πολύπλευρη και μνημειώδης».
Η Δρ. Heidi Stuhlmann, προϊστάμενη του τμήματος Κυττάρου και προηγμένης Βιολογίας (Τhe Department of Cell and Development Biology at Weill Medical College) αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην προσφορά του δρα. Παπανικολάου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι to «Pap Test» έσωσε τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο.
Ο Δρ. Φρανκ Τσέρβενακ, διευθυντής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Lenox Hill Hospital αναφέρθηκε με δέος στα επιστημονικά συμπόσια στην μνήμη του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου.
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης ανέγνωσε το μήνυμα της Δρα. Μαρίας Νασιουτζίκη, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Κυτταρολογίας.
Ο πρώην πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου Αμερικής Τόνυ Ρίγκος αναφέρθηκε στην επιστημονική και στην κοινωνική προσφορά του Δρα. Γεωργίου Παπανικολάου, καθώς επίσης και στην προσφορά του στον Σύλλογο.
Η Γιούλη Κοκκορή αναφέρθηκε με δέος στην προσφορά του θείου της στην ανθρωπότητα, στα βιβλία που έχουν εκδοθεί, καθώς επίσης και στην προσπάθεια ψηφιοποίησης των αρχείων του.
Η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, η οποία συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου παρουσίασε την Τζουλιάνα Κώστα (Julianna Kostas), η οποία παρέλαβε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την υποτροφία αξίας $7.500. Παράλληλα τόνισε ότι το Συμπόσιο είναι ιστορικό διότι συμπίπτει με την 60ή επέτειο της εκδημίας του Δρα. Παπανικολάου και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ομογένειας για την 201η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά, υπερηφάνεια και τιμή παρουσιάζουμε στην Ομογένεια τους βραβευθέντες μαθητές του ετήσιου διαγωνισμού, με θέμα «Η Ζωή και το έργο του Δρα Γεωργίου Ν. Παπανικολάου και πώς αισθάνομαι».
Η Ακαδημία συγχαίρει και ευχαριστεί όλους τους μαθητές, τους δασκάλους τους, την τριμελή Επιτροπή Κριτών, τους χορηγούς των βραβείων και τον Σύλλογο Ελλήνων Ιατρών που με την άψογη συνεργασία δίνουμε την ευκαιρία σε μαθητές να ανακαλύψουν την αξία του μεγαλύτερου Ελληνοαμερικανού επιστήμονα της Ιατρικής, Δρα Γεωργίου N. Παπανικολάου, να εμπνευστούν και να διακριθούν ως επιστήμονες στο μέλλον.
Η υποστήριξη και προώθηση της Επιστήμης, που έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς της Ακαδημίας».
Οι μαθητές που βραβεύτηκαν και έλαβαν Έπαινο από τον Σύλλογο και την Ακαδημία και έπαθλο 300 δολαρίων έκαστος είναι οι: Avalos Irena, Douveas Helena, Kouridakis Maria, Kynigopoulos Evelina, Latoussakis Michael, Lopez Christina, Mihalatos Harris, Petrakis Themelina, Theofanopoulos John και Xarras, Yianni.
Τιμώμενο πρόσωπο του Συμποσίου ήταν η Δρ. Rana Hoda η οποία αναφέρθηκε στην επιστημονική παρακαταθήκη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ακόμη και σήμερα, 60 χρόνια μετά την εκδημία του το Pap Test παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία στην φαρέτρα των μαιευτήρων – γυναικολόγων και κατ΄ επέκταση της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας απένειμε το «2022 Grand Award» στην Δρ. Rana Hoda.
Αμέσως μετά η ομιλήτρια απάντησε και στις ερωτήσεις του ακροατηρίου.
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης έκανε μια σύντομη αναδρομή και στα προηγούμενα Συμπόσια και συνάμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του Συμποσίου καθώς επίσης και στους χορηγούς του διαδικτυακού λευκώματος.
Το Συμπόσιο έληξε με την ευχή όπως στο επόμενο Συμπόσιο να λάβει χώρα δια ζώσης.
[…] https://www.anamniseis.net/pagkosmio-haraktira-apektise-to-symposio-sti-mnimi-tou-dr-george-papanico… […]
[…] Οι μαθητές λυκείου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό εξέπληξαν την κριτική επιτροπή με τα ελληνικά τους και με την έρευνα που έκαναν για την ζωή και το έργο του Παπανικολάου.Πηγή: https://www.anamniseis.net […]