ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρόεδρος της Αμερικανικής εταιρίας U.S. Energy Stream, Πέγκυ Λιβανίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμόπουλο, σχολιάζει τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ρόλο των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας  και τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει η χώρα μας στο τομέα των επενδύσεων.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί κεντρικός παίκτης στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει  ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει αυτόν τον σημαντικό ρόλο λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Αναφορικά με την τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ που έχει μορφοποιηθεί τον τελευταίο καιρό, η πρόεδρος της U.S. Energy Stream, θεωρεί ό,τι είναι μια στρατηγικής σημασίας συμμαχία στην ενέργεια και στην άμυνα, ενώ ευνοεί άμεσα τις επενδύσεις Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιριών στην έρευνα και εξόρυξη υδρογοναθράκων.

Ο Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάννον με την Πέγκυ Λιβανίου σε δεξίωση στο State Department στην Ουάσιγκτον της Αμερικής. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση Πέγγυ Λιβανίου.

Τέλος, η κα Λιβανίου παραθέτει την άποψή της για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να υπάρξουν βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα,

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πείτε μας λίγα λόγια για την U.S. Energy Stream, πότε ξεκίνησε, τι σκοπό έχει και ποιοι είναι οι στόχοι της για το μέλλον; 

Κύριε Κοσμόπουλε σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή να με φιλοξενείτε σήμερα στο Indicator.gr.

Η U. S. Energy Stream είναι μία ιδιωτική Αμερικανική συμβουλευτική ενεργειακή εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην Αμερική και στην Ευρώπη. Με γραφεία στην Ουάσιγκτον, στο Χιούστον του Τέξας και στη Φρανκφούρτη, στόχος μας είναι η προώθηση Αμερικανικών ενεργειακών επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας και δη του φυσικού αερίου.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης- Ειδικός Σύμβουλος σε Θέματα Ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ρον Άνταμ, ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Κύπρο Σάμμυ Ρεβέλ με την Πέγκυ Λιβανίου στο ετήσιο Μεσογειακό Συνέδριο Φυσικού Αερίου που διοργανώνει η Πέγκυ Λιβανίου στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία της Κύπρου. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση Πέγγυ Λιβανίου.

Πώς θα περιγράφατε τη στρατηγική της εταιρείας σας στο πλαίσιο των διεργασιών που αναπτύσσονται στην Αν. Μεσόγειο; 

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένας χώρος υψηλού ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Η εταιρίας μας, στελεχωμένη με προσωπικό με βαθιά εμπειρία στα ενεργειακά και στα γεωπολιτικά τόσο της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και της κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής, συστηματικά προωθεί Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές επενδύσεις στην περιοχή.

Η Πέγκυ Λιβανίου καλωσορίζει και προλογίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο ετήσιο Μεσογειακό Συνέδριο Φυσικού Αερίου που διοργανώνει κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία της Κύπρου. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση Πέγγυ Λιβανίου.

Η Τουρκία το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο και σε μια τέτοια περίπτωση, πιστεύετε ότι θα είχαμε τη στήριξη των συμμάχων μας; 

Στις 15 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για συνεχείς και νέες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι αποτέλεσμα σταδιακής κλιμάκωσης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τεταμένες, κυρίως λόγω της παραλαβής του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και μπορεί επίσης να της επιβάλουν κυρώσεις.

Παράλληλα για πρώτη φορά προωθείται από την Ουάσιγκτον μία στρατηγικής σημασίας συμμαχία μεταξύ Αμερικής, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στην ενέργεια και στην άμυνα, ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζεται με καχυποψία λόγω της στενής της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Η Αμερικανίδα Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Σάντρα Άουντκιρκ με την Πέγκυ Λιβανίου στο ετήσιο Πετρελαιακό Συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πέγκυ Λιβανίου στην Ιδιωτική Λέσχη Cosmos Club στην Ουάσιγκτον της Αμερικής. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση Πέγγυ Λιβανίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιστορικά δύσκολη συγκυρία. Οικονομικά εξουθενωμένη από μία βαθιά χρηματοοικονομική κρίση τα τελευταία 10 χρόνια. Ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσουν τη συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, προκειμένου να μετριάσουν τον κίνδυνο της Τουρκίας. Το μέλλον της στρατηγικής ενεργειακής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου είναι καθοριστικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.

Πώς σχολιάζετε την τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ που έχει μορφοποιηθεί τον τελευταίο καιρό; 

Η στρατηγικής σημασίας συμμαχία μεταξύ Αμερικής, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στην ενέργεια και στην άμυνα, ευνοεί άμεσα τις επενδύσεις Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιριών στην έρευνα και εξόρυξη υδρογοναθράκων. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ανατολικής Μεσόγειο, οι οποίοι προέρχονται αφενός από τις κλιμακώσεις των προκλήσεων της Τουρκίας και αφετέρου από την ενεργειακή μονοπωλιακή στρατηγική της Ρωσίας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ στα οποία δραστηριοποιούνται ενεργειακοί κολοσσοί που εκπροσωπούν χώρες – μεγάλες δυνάμεις όπως η Εxxon Mobil, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις ενεργειακές δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις από εξωγενείς παράγοντες. Θεωρείτε ότι οι κολοσσοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου; 

Η ενεργειακή και εθνική ασφάλεια της Κύπρου ενδυναμώνονται και ενισχύονται άμεσα από επενδύσεις Αμερικανικών εταιριών και ιδιαίτερα πετρελαϊκών κολοσσών όπως η Εxxon Mobil.

Η προσέλκυση Αμερικανικών ενεργειακών επενδύσεων είναι ο πιο ασφαλής δρόμος εξασφάλισης ενεργειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής σταθερότητας.

H Eλλάδα μπορεί να αναδειχθεί κεντρικός παίκτης στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου; 

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και των υφιστάμενων υποδομών της. Με τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της Ελλάδας, έχει τη δυνατότητα να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Επιπλέον, μέσω του σταθμού αυτού και του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου δίνει τη δυνατότητα στις Βαλκανικές χώρες να διαφοροποιήσουν τις πηγές φυσικού αερίου τους ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα μιλάμε για την Αμερικανική Ενεργειακή Αναγέννηση και την επανάσταση του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο εξ’ αιτίας της νέας τεχνολογίας που έχει αλλάξει τα πάντα. Εφαρμόζουμε τη νέα τεχνολογία της οριζόντιας γεώτρησης και «υδραυλικής ρωγμάτωσης», πατέρας της οποίας θεωρείται ο Ελληνοαμερικανικός George Mitchell από το Τέξας. Αυτή η σπουδαία καινοτομία μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου που ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν παλαιότερα.

Μέσω της τεχνολογίας αυτής, η Αμερική έχει πλεόνασμα φυσικού αερίου το οποίο σε υγροποιημένη μορφή μεταφέρεται μέσω πλοίων. Η Ελλάδα μέσω του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας μπορεί να παραλάβει Αμερικανικό υγροποιημένου φυσικού αερίου και να τροφοδοτήσει τα Βαλκάνια τα οποία είναι ενεργειακά εξαρτημένα από την ενεργειακή μονοπωλιακή στρατηγική της Ρωσίας.

Επιπλέον, ο Νότιος Διάδρομος μέσω του Αγωγού ΤΑΠ καθιστά την Ελλάδα την πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής Αζέρικου φυσικού αερίου.

Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να υπάρξουν βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα; 

Η ενδυνάμωση της ενεργειακής και εθνικής σχέσης της Ελλάδας με την Αμερική με κάθε μέσο είναι ο μόνος δρόμος εξασφάλισης βιώσιμης ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό ευνοεί σήμερα όσο ποτέ την σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Αμερικής. Η λύση οικονομικής και ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας μπορεί να έρθει μόνο από την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ και να επιδιώξει σήμερα την πιο δυνατή σχέση με την Αμερική.

Υπάρχει Αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας; 

Υπάρχει πολύ σοβαρό αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Αυτό προκύπτει τόσο κεντρικά από την Ουάσιγκτον και την πολιτική ηγεσία της Αμερικής όσο και από τον επενδυτικό και επιχειρηματικό χώρο. Δραστηριοποιούμενη μεταξύ Ουάσιγκτον και Χιούστον και με συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη στην Αμερική είμαι σε καθημερινές συζητήσεις για την προώθηση ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πολλοί νέοι λόγω της κρίσης στην Ελλάδα έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες για μια καλύτερη ζωή. Εσείς ποιοι θεωρείτε ότι θα ήταν οι καταλληλότεροι τρόποι για να καταπολεμηθεί αυτό το Brain Drain; 

Ο καλύτερος τρόπος είναι η δημιουργία ελεύθερης αγοράς, οι χαμηλοί φόροι, μικρό Κράτος και διαφάνεια. Η προσέλκυση Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών επενδύσεων μπορούν να επιτευχθούν όταν αυτές οι συνθήκες επικρατήσουν στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις αυτές θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και συνθήκες για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής που θα μπορέσουν να προσφέρουν στους νέους ένα καλύτερο μέλλον.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.