Όθων Ηλιόπουλος: «Οι εκλογές δεν είναι θίασος καλά σκηνοθετημένων μονόπρακτων στα κανάλια»

0
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δρ. Όθων Ηλιόπουλος

Την πιθανή συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Harvard, Όθων Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι έχει γίνει ήδη σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο Δρ. Ηλιόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην Βούλα Κεχαγιά και στο https://newsique.gr/ και μίλησε για την προεκλογική εκστρατεία και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και εστίασε την προσοχή του στο θέμα της δημόσιας υγείας, το οποίο γνωρίζει όσο ελάχιστοι.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρα Όθωνα Ηλιόπουλου στην Βούλα Κεχαγιά:

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βλέπει την πολιτική αντιπαράθεση στην πορεία προς τις εκλογές σε αντιδιαστολή με τη ΝΔ και σημειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει τις εκλογές σαν θίασο καλά σκηνοθετημένων μονόπρακτων στα κανάλια με αντανακλάσεις σε επιφάνειες πιάνων ή ευκαιρία διασποράς ψευδών ειδήσεων. Τις βλέπει σαν ευκαιρία να συζητήσει μπροστά στην κοινωνία για τα προβλήματά της και τις λύσεις που προτείνει».

Ο κ. καθηγητής χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «πειστικό, ρεαλιστικό, ανακουφιστικό και κοστολογημένο» και σχολιάζει πως «τρίζουν τα κόκκαλα του Ρούσβελτ», έχοντας στη χώρα μας ξεχάσει πως το νερό, η θέρμανση, ο ηλεκτρισμός, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι  στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά.

Επίσης, ο κ. Όθων Ηλιόπουλος ξετυλίγει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Υγεία και σημειώνει πως η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής του θα είναι η άμεση μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού παροχής υγείας. «Μια απόφαση της πρώτης εβδομάδας της νέας κυβέρνησης».

Από αριστερά διακρίνονται η εκπαιδευτικός Γεωργία Λιγνού, η καθηγήτρια Νατάσσα Ρωμανού, Έφη Αχτσιόγλου και ο διαπρεπής οκλολόγος από τη Βοστώνη Όθωνας Ηλιόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η συνέντευξη

Κύριε Ηλιόπουλε, ακούγεται ότι το όνομά σας θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Θα είστε τελικώς υποψήφιος;

Στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριξα τον ενιαίο χώρο έρευνας από τη θέση του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) και ήμουν ο πρωτεργάτης και σχεδιαστής του Ενιαίου Δικτύου για τη Μοριακή Ογκολογία και Ιατρική στη χώρα. Με ρώτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν θα αποδεχτώ μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και του απάντησα ότι είναι όχι μόνο τιμή μου αλλά πρωτίστως καθήκον μου. Η τελική απόφαση ανήκει βέβαια σε αυτόν και τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά, υποψήφιος ή όχι, έχω την βαθιά ικανοποίηση ότι εργάστηκα και ότι θα συνεχίζω να εργάζομαι για τη σύγχρονη δημόσια υγεία και έρευνα στην Ελλάδα από όποια θέση μου δίνεται η δυνατότητα να το πράξω, όπως έκανα μέχρι τώρα.

Συμμετέχετε εδώ και καιρό στο think tank του κ. Αλέξη Τσίπρα. Πιστεύετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την πολιτική αλλαγή στη χώρα μας;

Και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό αλλά και η Αριστερά έχει ωριμάσει η ίδια. Η προηγούμενη εμπειρία της στην κυβέρνηση, σε συνθήκες που της παραδόθηκε η σωτηρία της χώρας μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των άλλων παρατάξεων να βγάλουν τη χώρα μας από την κρίση που την έβαλαν, μας δίδαξε πολλά. Η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μάς οδήγησε στην ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση του προγράμματος του, για την δημιουργία πολλών επιτελείων επεξεργασίας θέσεων, ένα από τα οποία είναι και το think tank. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ ξένη ορολογία και θα προτιμούσα να αναφερόμαστε σε αυτή την ομάδα σαν Συμβουλευτική Ομάδα Εργασίας, όπως όντως είναι.

Οδεύουμε στις εκλογές της 21ης Μαϊου με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε fake κατηγορίες κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αποφεύγοντας να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ πώς πρέπει να αντιδράσει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει τις εκλογές σαν θίασο καλά σκηνοθετημένων μονόπρακτων στα κανάλια με αντανακλάσεις σε επιφάνειες πιάνων ή ευκαιρία διασποράς ψευδών ειδήσεων. Τις βλέπει σαν ευκαιρία να συζητήσει μπροστά στην κοινωνία για τα προβλήματά της και τις λύσεις που προτείνει. Επίσης τις βλέπει σαν ευκαιρία πολιτικής (με την πιο βαθιά έννοια τού όρου) αντιπαράθεσης και ευκαιρία να ακούσει άμεσα τη φωνή του κόσμου. Είναι ανοιχτός στην συζήτηση και την κριτική. Παρακαλεί και προκαλεί για δημόσια συζήτηση στην τηλεόραση όπως συμβαίνει σε κάθε στοιχειώδη δημοκρατία δυτικού προτύπου, ακόμα και στις πιο περιορισμένες. Δυστυχώς, όπως λέμε στα αγγλοσαξωνικά, «χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό» και τουλάχιστον η κυβέρνηση φοβάται τη μουσική. Έτσι προς το παρόν, ελπίζοντας σε κάποια κίνηση ανδρείας του πρωθυπουργού, έστω και την τελευταία στιγμή, μάς μένει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τον κόσμο στις εκλογικές περιφέρειες, στα επαγγελματικά σωματεία και στα ιδρύματα πολιτικής σκέψης

Κύριε Ηλιόπουλε, είναι πειστικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως προς τις προτάσεις του για την ανακούφιση της κοινωνίας;

Πειστικό, ρεαλιστικό, ανακουφιστικό και κοστολογημένο. Επαναφέρει τα στοιχειώδη που δυστυχώς απωλέσαμε τα τελευταία χρόνια του εκβαρβαρισμού. Ξαναθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και άλλα προοδευτικά κόμματα θεωρεί την υγεία, την παιδεία και την εργασία κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα. Έτσι, δίνει στο πραγματικό εμπόριο τη δυνατότητα να υπάρξει εύρωστο σε μία κοινωνία υγιή, που μπορεί να αγοράζει με βάση τις ανάγκες της. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος και η δεξιά έφτιαξε συνειδητά και μεθοδικά μια κοινωνία μη εχόντων.

Οι κρίσεις του νεοφιλελεύθευρου κράτους φαντάζουν παράλογες ακόμα και σε συντηρητικούς οικονομολόγους, αλλά δυστυχώς εδώ φτάσαμε. Για να υπάρξει ένας εύρωστος κύκλος αγοράς,  χρειάζεται ο καταναλωτής να έχει χρήματα, να αγοράζει και να ανακατανέμεται ο πλούτος στην κοινωνία. Στη νεοφιλελεύθερη συσσώρευση κέρδους χωρίς κοινωνική ανακατανομή, ο κόσμος φτωχοποιείται και η κρίση είναι αναπόφευκτη. Αυτές οι απόψεις, που δεν είναι επαναστατικές  αλλά των φωτισμένων οπαδών του κευνσιανισμού, έχουν γίνει για τη νεοφιλελεύθερη δεξιά…  λαϊκισμός και κρατισμός. Ξεχάσαμε ότι το νερό, η θέρμανση, ο ηλεκτρισμός, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά. Τρίζουν τα κόκκαλα του Ρούσβελτ! Και τρίβουν τα χέρια τους πέντε καναλάρχες, τρεις κατασκευαστικές και δέκα μεσάζοντες.

«Τρίζουν τα κόκκαλα του Ρούσβελτ! Και τρίβουν τα χέρια τους πέντε καναλάρχες, τρεις κατασκευαστικές και δέκα μεσάζοντες», σημειώνει ο Όθων Ηλιόπουλος στο newsique.

Έχετε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πρέπει να δώσει έμφαση στο νέο ΕΣΥ και στην ενίσχυσή του. Τι θα πρέπει να γίνει για τη Δημόσια Υγεία;

Πολύ πρόσφατα, είχαμε μία αναλυτική συζήτηση για τις ανάγκες του νέου ΕΣΥ σε επιστημονική συζήτηση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικής πολιτικής ΕΝΑ για την υγεία και θα ήθελα να παραπέμψω τους αναγνώστες σας σε αυτήν, για μια λεπτομερή περιγραφή των σκέψεων μας.

Το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση και πρέπει να ξαναχτιστεί άμεσα. Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η άμεση μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού παροχής υγείας. Μια απόφαση της πρώτης εβδομάδας της νέας κυβέρνησης. Θα πρέπει να ακολουθήσει μια αποτίμηση των άμεσων αναγκών για γιατρούς, νοσηλευτές και φροντιστές υγείας ανά νοσοκομείο, ομόφωνη από τις επιτροπές των νοσοκομείων και η προκήρυξη, κρίση και πλήρωση θέσεων, το πολύ μέσα στον πρώτο χρόνο. Το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να αυξηθεί, να εξειδικευθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του στην καθημερινή αρωγή του αρρώστου. Η δημόσια και δωρεάν οδοντιατρική και ψυχιατρική περίθαλψη να επεκταθεί σε όλα τα κέντρα υγείας και στα σχολεία. Οι μισθοί όλου του υγειονομικού προσωπικού πρέπει να αυξηθούν σημαντικά.

Ο ΕΟΠΥ να εξοφλήσει τα χρέη στους ιδιώτες έτσι ώστε να ξαναχτιστεί μια νέα υγιής σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο ΕΟΔΥ να ξαναχτιστεί από τη βάση του, να στελεχωθεί με επιστήμονες και να αποτελέσει έναν πραγματικό φορέα καταγραφής του υγειονομικού χάρτη της χώρας και σύμβουλο πολιτικής υγείας. Η τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, να ξανασχεδιάσουν την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση μέσα από ΤΟΜΥ που θα επεκταθούν, θα στελεχωθούν και θα έχουν καθαρά ρόλο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε εκσυγχρονισμένους χώρους νοσηλείας και με την ευκαιρία σε «πράσινα» κτήρια νέας ενεργειακής  πολιτικής. Μέσα σε δύο χρόνια να εγκαταστήσουμε ένα ενιαίο, πλήρες και άρα αποτελεσματικό σύστημα ψηφιοποίησης της υγείας που να εισάγει πρωτόκολλα κλινικής επάρκειας και προληπτικής ιατρικής σε κάθε γωνιά της χώρας. Η ποιότητα παροχής υγείας να γίνει ισότιμη, προσβάσιμη και σύγχρονη από τα βόρεια προάστια των Αθηνών μέχρι τη νησιωτική Ελλάδα.

Αυτά δεν είναι όνειρο ούτε ευχολογίες, είναι ακριβές και κοστολογημένο πρόγραμμα που έχει την υποστήριξη και της Ευρώπης. Ο στόχος μας είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε αξιοπρεπείς χώρους, χωρίς ατελείωτη αναμονή για να δεις τον γιατρό, χωρίς ατελείωτες αναμονές για εγχειρήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς αποκλειστικές βραδινές νοσοκόμες που πληρώνει η οικογένεια του αρρώστου, με σύντομη ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και δυνατότητα μετά νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι.

Ζείτε στο εξωτερικό. Τι εικόνα υπάρχει για τη χώρα μας; Στις ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι το κράτος δικαίου έχει υποστεί πλήγματα λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά και των διαπιστωμένων κυβερνητικών παρεμβάσεων προς τη Δικαιοσύνη;

Η Ένωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» έχει κατ᾽ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία της για την ελευθερία και αντικειμενικότητα του Τύπου στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις ανακοίνωσε την απογοήτευση της για τους φόνους δημοσιογράφων στην Ελλάδα και την ανησυχία της για τις υποκλοπές που δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί δικαστικά. Ο πολύς κόσμος στις ΗΠΑ δεν έχει λεπτομερή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Τα πολιτικά γεγονότα στη χώρα μας συζητιούνται πιο πολύ στον χώρο του απόδημου Ελληνισμού όπου σίγουρα μπορεί κανείς να διακρίνει αγωνία και ανησυχία. Οι απόδημοι Έλληνες θέλουν να προσφέρουν στη χώρα τους και τους πονάει. Αρχίζουν να ανησυχούν και να συνειδητοποιούν ότι το να καταβάλλει κανείς χρόνο, χρήματα και ενέργεια σε μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα σήμερα, μπορεί να φαίνεται σαν να προσπαθείς να γεμίσεις ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Κυρίως ανησυχούν για την έλλειψη διαφάνειας και δικαιοσύνης, ένα συναίσθημα που περικλείει έναν μεγάλο κίνδυνο να απομακρυνθούν από τα κοινά και την ίδια τους τη χώρα. Αυτή η απάθεια και παραίτηση είναι ο μεγάλος κίνδυνος, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν.

  • Ο Όθων Ηλιόπουλος είναι καθηγητής Ιατρικής στο Harvard και μέλος του Think Tank (Συμβουλευτική Ομάδα Εργασίας) του Αλέξη Τσίπρα
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.