ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, οι πολιτειακοί γερουσιαστές Μιχάλης Γιάνναρης και Ανδρέας Γουνάρδης και ο δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας Κώστας Κωνσταντινίδης δήλωσαν ευθαρσώς ότι παραμένουν αλληλέγγυοι με τους ομογενείς γουναράδες και ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα νομοσχέδια για την απαγόρευση του εμπορίου και της παραγωγής της γούνας στη Νέα Υόρκη.

Αμφότεροι απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων επεσήμαναν ότι η γουνοποιία ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιήθηκαν και διέπρεψαν οι Έλληνες μετανάστες από την Καστοριά και τις άλλες περιοχές της γενέτειρας.

Η βιομηχανία και το εμπόριο της γούνας έχουν εισέλθει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα, διότι τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, όσο και στην πολιτειακή βουλή κατατέθηκαν νομοσχέδια βάσει των οποίων θα απαγορεύεται η πώληση της γούνας στον Δήμο και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Από αριστερά οι Φίλιπ Κρίοστοφερ, Λεωνίδας Ραπτάκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ανδρέας Γουναρδής, Μιχάλης Γιάνναρης, Αραβέλλα Σιμωτά και Κώστας Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το Συμβούλιο των Γουνοποιών της Νέας Υόρκης έχει προ καιρού ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και στα καταστήματα τους έχουν τοποθετήσει αφίσες με μαύρο φόντο στις οποίες αναγράφονταν το Stop Fur Ban.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Μαϊου 2019 από τις 12.00 – 5.00 μ.μ. θα διοργανώσουν συλλαλητήριο στο Δημαρχείο και θα καταθέσουν στην ακρόαση που διοργανώνει το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το σχέδιο νόμου (Intro 1476) το οποίο θα απαγορεύσει το εμπόριο γούνας στη Νέα Υόρκη.

Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τότε θα μπει λουκέτο σε 130 επιχειρήσεις και πάνω από 1.100 εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους.

Σύλλογος Καστοριέων

Ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια», ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους της ομογένειας της Νέας Υόρκης στην πρόσφατη παρέλαση της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο παρέλασε με τις αφίσες «Stop Fur Ban».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ο σύλλογός τους, καθώς επίσης και η κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν ιδρύθηκαν από τους Καστοριανούς γουναράδες.

Ο Πάνος Πολιτίδης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Οφείλουμε πολλά στους ιδρυτές του Συλλόγου που ως επί το πλείστων ασχολήθηκαν με τη γουνοποιία και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Μεγάλωσαν τις οικογένειές τους, σπούδασαν τα παιδιά τους και προσέφεραν τα μέγιστα τόσο στον Σύλλογο όσο και στην Καστοριά», κατέληξε ο κ. Σιώκης.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής Δημήτρης Φιλιππίδης τάχτηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των γουναράδων και κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Τετάρτης.

Ομογενείς γουνοποιοί

Ο πρώην πρόεδρος της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Αναστάσιος Κοκολιάρης , ο οποίος διατηρεί τη ομώνυμη γουνοποιία «A. Kokaliaris Fur Corp» στη διεύθυνση 224 West 30 Street, στο Μανχάταν απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την νέα πρόκληση επεσήμανε ότι «είναι ανεπάντεχο και είναι σημείο των καιρών. Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας».

«Η παραγωγή και το εμπόριο της γούνας έχουν ξεκινήσει από τα πανάρχαια χρόνια. Είναι πολύ περίεργο. Απαγορεύουν την παραγωγή και όχι το εμπόριο της γούνας. Το έχω θέσει το ερώτημα αυτό σε πολιτειακούς βουλευτές και σε γερουσιαστές.

Ο Αναστάσιος Κοκαλιάρης, ο οποίος διατηρεί τη ομώνυμη γουνοποιία «A. Kokaliaris Fur Corp» στη διεύθυνση 224 West 30 Street, στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εγώ είμαι 89 χρονών και είμαι 56 χρόνια στη δουλειά. Η απαγόρευση θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τους νεότερους που έχουν οικογένειες και παιδιά να μεγαλώσουν είτε να σπουδάσουν. Τα 70 % της βιομηχανίας της γούνας ελέγχονται από τους Έλληνες και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του δήμου και της πολιτείας της Νέας Υόρκης», επεσήμανε ο κ. Κοκολιάρης.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα αυτών που εισήγαγαν τα νομοσχέδια καθώς επίσης και εκείνων που τα στηρίζουν επεσήμανε ότι «υποκινούνται από τις φιλοζωικές οργανώσεις και συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Όλοι αυτοί που κόπτονται για τα ζώα γιατί δεν προτείνουν να σταματήσει και η σφαγή των αμνοεριφίων, των αγελάδων και των χοίρων; Γιατί όχι και των πουλερικών; Γιατί δεν ζητούν και την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης δερμάτινες τσάντες;», διερωτήθηκε ο κ. Κοκαλιάρης.

Η αφίσα που έχουν τοποθετήσει οι γουναράδες στα γραφεία τους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Γιώργος Χρυσομαλλίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και συνάμα ιδιοκτήτης του καταστήματος «USA Furs by George Inc»,  στη διεύθυνση 212 W 30th St, New York εξέφρασε την αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω.

«Σα να μην έφτανε η κρίση που πέρασε ο κλάδος μας τις δύο τελευταίες δεκαετίες με την παραγωγή της γούνας στην Κίνα ήρθαν τώρα και οι πολιτικοί να της δώσουν τη χαριστική βολή. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Δε γίνεται μετά από 52 χρόνια στο κουρμπέτι να έχουμε πελάτες που να μας εμπιστεύονται, να έχω τον κόσμο που είναι χαρούμενος και να μας υποχρεώσουν να βάλουμε λουκέτο», επεσήμανε ο κ. Χρυσομαλλίδης.

«Οι επιθέσεις των ζωόφιλων έχουν ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια που έριχναν μπογιές στις βιτρίνες, αλλά ποτέ δε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ερχόταν η μέρα που ο δήμος και η πολιτεία θα ήθελαν να απαγορεύσουν την εμπορία και παραγωγή της γούνας», επεσήμανε ο κ. Χρυσομαλλίδης .

«Θαυμάζω την πρωτοβουλία του Τάσου Κοκαλιάρη που τρέχει από πόρτα σε πόρτα και αγωνίζεται να απορριφθεί αυτό το νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Χρυσομαλλίδης.

Ο Πάνος Πολιτίδης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Πάνος Πολιτίδης, ιδιοκτήτης του “Panos Furs” στη διεύθυνση 249, A, 5211, W 29th St, New York, NY 10001 απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με τη νέα πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν επεσήμανε:

«Όταν ήρθα εγώ στην Αμερική στη γουνοποιία εργάζονταν πάνω από δέκα πέντε χιλιάδες εργάτες. Μετά τη διείσδυση της Κίνας τα πράγματα άλλαξαν. Παρά ταύτα ακόμη και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες που ζουν από το επάγγελμα της γούνας. Εγώ δεν ξέρω τίποτε άλλο από αυτή τη δουλειά. Και μετά λύπης φτάσαμε στο σημείο της πλήρους αβεβαιότητας για το μέλλον. Υπάρχουν οικογένειες που έχουν μεγάλες υποχρεώσεις και αν χάσουν τις δουλειές της ποιος θα τους βοηθήσει;».

Αναφερόμενος στα νομοσχέδια επεσήμανε: «Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και δεν μπορεί κανείς να υποδείξει στους πολίτες τι και πού θα αγοράσουν. Εάν καταφέρουν να απαγορεύσουν το εμπόριο της γούνας τότε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και με τα δερμάτινα καθίσματα των αυτοκινήτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε μια πελάτισσά μου η οποία είναι δικαστικός υπάλληλος και παρήγγειλε δύο παλτά φοβούμενη το ενδεχόμενο απαγόρευσης της γούνας».

Ο κ. Πολιτίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης Κόρεϊ Τζόνσονπου αν και ήταν διευθυντής του δικού μας διαμερίσματος, εν  τούτοις άνοιξε τώρα τη συζήτηση επειδή έχει βάλει το βλέμμα του στη δημαρχία.

«Δε θα μας κλείσουν διότι ακόμη και αν εγκριθούν τα νομοσχέδια εμείς δε θα ενδώσουμε. Θα υποχρεωθούμε να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις μας στις όμορες πολιτείες της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ. Η απόφαση αυτή είναι επιζήμια για το δήμο και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, γιατί εμείς πληρώνουμε φόρους και συνάμα τον φόρο προστιθέμενης αξίας», κατέληξε ο κ. Πολιτίδης ο οποίος το 1987 ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία.

-Advertisement / Διαφήμιση-

3 COMMENTS

  1. […] Πηγή: anamniseis.net var td_screen_width = window.innerWidth; if ( td_screen_width >= 1140 ) { /* large monitors */ document.write(''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); } if ( td_screen_width >= 1019 && td_screen_width < 1140 ) { /* landscape tablets */ document.write(''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); } if ( td_screen_width >= 768 && td_screen_width < 1019 ) { /* portrait tablets */ document.write(''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); } if ( td_screen_width < 768 ) { /* Phones */ document.write(''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); } Share […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.