ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πρωτοφανής με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 1ης Μαρτίου 2019, στο Terrace on the Park στο Φλάσινγκ για να τιμήσουν και διαιωνίσουν τη μνήμη του, ηγέτη, οραματιστή και ευεργέτη Νίκου Μουγιάρη. Το λέμε και το υπογραμμίζουμε αυτό, αφ’ ενός μεν, διότι ήταν η πιο μαζική και η πιο άρτια εκδήλωση μνήμης των τελευταίων δεκαετιών, αφ’ ετέρου δε διότι ήταν εκπρόσωποι της ομογένειας, της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς επίσης και του Κογκρέσου.
Η εκδήλωση ήταν άκρως διδακτική διότι πρόβαλε την πολυετή και πολυδιάστατη δράση και τους αγώνες του αειμνήστου καθώς επίσης την πολυσχιδή προσφορά στην ομογένεια, στην Αμερική, στην Κύπρο και στον ελληνισμό με τη γενικότερη έννοια του όρου.
[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=sBiJzJz62j4&t=10s” width= https=”yes”]
Αν και διήρκησε πάνω από δύο περίπου ώρες, εν τούτοις κατάφερε να καθηλώσει το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ήταν η πρώτη εκδήλωση που οι ομιλίες συμπλήρωναν η μία την άλλη και όλες μαζί προέβαλαν την πλούσια κληρονομιά του Νίκου Μουγιάρη και την αποφασιστικότητα της οργανωμένης ομογένειας να αξιοποιήσουν την παρακαταθήκη και να διαιωνίσουν τη μνήμη του.
Η γενέτειρά του, η Αθηένου, αποφάσισε να θεσπίσει το μετάλλιο Νίκος Μούγιαρης, το οποίο θα απονέμεται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε διαπρέποντα άτομα, να ονομάσει την Αμφιθεατρική Αίθουσα, που θα ανεγερθεί στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου, σε «Αμφιθεατρική Αίθουσα Νίκου Μουγιάρη» και να ονομάσει τον κύριο δρόμο νότια της Αθηένου που συνδέει τους δύο κυκλοφοριακούς κόμβους σε «Λεωφόρο Νίκου Μουγιάρη ».
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Δήμο της Νέας Υόρκης και με τη βοήθεια της κατασκευαστικής εταιρείας Mega Construction, προχωρούν στην ανέγερση του Θεάτρου «Νίκος Μουγιάρης», στην 46ηΟδό και Λεωφόρο Ditmars της Αστόριας.
Ο Ντίνος Ιορδάνου ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τα έξοδα για τον αδριάντα του φίλου του Νίκου Μούγιαρη στην πλατεία της Αθηένου, ενώ η φιλελληνίδα βουλευτής και συνάμα συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ανακοίνωσε ότι θα τιμήσουν τη μνήμη του Νίκου Μουγιάρη αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και όλων των κλεμμένων αρχαιοτήτων στην γενέτειρά τους την Ελλάδα.
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερική και την ΠΣΕΚΑ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τον αδελφό του Γιώργο Μουγιάρη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα βίντεο για τη ζωή και το έργο του Νίκου Μούγιαρη και το φωτογραφικό υλικό που προσέφερε η οικογένεια, οι φίλοι καθώς επίσης και ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Πανάγος.
Το οπτικοακουστικό υλικό σε συνδυασμό με τα τραγούδια που ερμήνευσε η Χορωδία του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη, το ποίημα του Πόλυ Κυριάκου και το «Παράπονο» του Οδυσσέα Ελύτη το οποίο απήγγειλε ο Ανδρέας Χατζηιωάννου, ήρθαν να αποδείξουν τις ανεξάντλητες δυνάμεις των έξι τμημάτων του Παγκυπρίου Συνδέσμου και να τονίσουν ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρο του Νίκου Μούγιαρη για την απόκτηση ενός σύγχρονου Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο τενόρος και γενικός διευθυντής της «Kyrenia Opera» Κωνσταντίνος Γιαννούδης ενώ το τρισάγιο τέλεσε ο επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, βοηθούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του αειμνήστου και εστίασε την προσοχή του στην αγάπη του για την ομογένεια και τον Ελληνισμό, ακόμη και τις στιγμές που έδινε την άνιση μάχη κατά του καρκίνου.
Ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Νικολάου, ο οποίος τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν οικονομικός διευθυντής στην εταιρεία του Νίκου Μουγιάρη MANA Products αναφέρθηκε στο δυσαναπλήρωτο κενό και τόνισε ότι ο Νίκος διακρινόταν για το επιχειρηματικό του πνεύμα, την αγάπη του για τον Ελληνισμό και την φιλανθρωπία.
Ο πρώην πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Καρακώστας είπε πως το μεγάλο επίτευγμα του Νίκου Μουγιάρη ήταν πως αποτέλεσε για όλους μας μια μεγάλη πηγή έμπνευσης. Αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητά το και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, αλλά και τη μεγάλη του αγάπη για την ελευθερία της Κύπρου.
Ο Δήμαρχος της Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, ο οποίος ήλθε από την Κύπρο μαζί με τον καλύτερο φίλο του Νίκου Μουγιάρη, Κυριάκο Τσιγαρίδη αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Δήμου για να τιμήσουν και διαιωνίσουν τη μνήμη του άξιου τέκνου της πόλης τους.
Οι πρόεδροι της Κύπρου και της Ελλάδας Νίκος Αναστασιάδης και Προκόπης Παυλόπουλος, αντίστοιχα απέστειλαν μηνύματα τα οποία ανέγνωσαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος.
Ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάναρης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με το Νίκο Μούγιαρη σε ηλικία 16 ετών όταν συμμετείχαν στην εκστρατεία του Μιχάλη Δουκάκη, το 1988 και τόνισε ότι η γνωριμία αυτή και η πολύπλευρη υποστήριξη του Νίκου Μούγιαρη και του Φίλιπ Κρίστοφερ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή του με τα κοινά, στην εκλογή του ως πολιτειακού βουλευτή, αρχικά και μετέπειτα ως πολιτειακού γερουσιαστή, της Αραβέλλας Σιμωτά ως πολιτειακής βουλευτή και του Κώστα Κωνσταντινίδη, ως δημοτικού συμβούλου.
Ένεκα του οράματος και της υποστήριξης του Νίκου Μούγιαρη και όλων εσάς η Αστόρια είναι η μόνη εκλογική περιφέρεια σε όλη την επικράτεια στην οποία οι ομογενείς κατέχουν όλα τα αιρετά αξιώματα, επεσήμανε ο κ. Γιάνναρης.
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μίλησε με πάθος για τον φίλο του Νίκο Μουγιάρη και τα προσωπικά του χαρίσματα, ο οποίος ενώ συναναστρέφονταν με προέδρους, υπουργούς κι άλλους πολιτικούς, ποτέ δεν έχασε την επαφή με τον απλό άνθρωπο.
«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη ζωή ενός ανθρώπου είναι το πώς έζησε τη ζωή του», είπε αναφερόμενος στη ζωή του Νίκου Μουγιάρη, ως επιτυχημένου επιχειρηματία, λάτρη του Ελληνισμού και ατρόμητο αγωνιστή για την Κύπρο.
Ο κ. Μενέντεζ πρόσφερε στη χήρα του εκλιπόντα, Κάρολ Μουγιάρη, την αμερικανική σημαία που υψώθηκε στη μνήμη του στο Καπιτώλιο.
Η βουλευτής Καρολίν Μαλόνι μίλησε για τη συμβολή του Νίκου Μουγιάρη στη δημιουργία της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο και τους αγώνες του για τα εθνικά θέματα και ανακοίνωσε πως ένδειξη τιμής, θα επαναφέρει στο Κογκρέσο ψήφισμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ο πρόεδρος της Arch Capital Ντίνος Ιορδάνου, είπε πως είναι ο παλαιότερος φίλος του Νίκου, με τον οποίο γνωρίστηκαν στην Αθηένου το 1954, καθώς οι γονείς τους ήταν στενοί φίλοι και αποκάλυψε ότι ο Νίκος Μουγιάρης μερίμνησε για να έλθει ο ίδιος να σπουδάσει στις ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι μεριμνά για να στηθεί αδριάντας του Νίκου στην Αθηένου.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Εντι Ζεμενίδης αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του εκλιπόντα, τον ανθρωπισμό του, το φιλότιμο, την αγάπη του για τη ζωή.
Ο πρώην υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, που σπούδασε στις ΗΠΑ και γνώριζε καλά το Νίκο Μουγιάρη, είπε πως ήταν ένας οραματιστής επιχειρηματίας, ο οποίος πίστευε ότι η επιτυχία μετριέται με τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να βοηθά τον έχοντα ανάγκη, την κοινωνία και την πατρίδα.
«Γι’ αυτό και υποστήριξε τόσες πολλές φιλανθρωπικές, κοινοτικές και πατριωτικές δραστηριότητες. Η προσπάθειά τους ήταν να βοηθήσει να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Γι’ αυτές τις δράσεις έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις. Αυτό όμως που είναι το σημαντικότερο ήταν η απόλυτη εκτίμηση και αναγνώριση των συνανθρώπων του και της κοινωνίας».
Ο Γιώργος Μουγιάρης, ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας όλους όσοι ήλθαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τον αδελφό του Νίκο και να περιγράψουν πόσο εξαίρετο άτομο ήταν. Προσωπικά ευχαρίστησε την Κάρολ Μουγιάρη, που στάθηκε στο πλευρό του αδελφού του σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές.
Είπε πως ήταν η μητέρα τους που τους δίδαξε τις αρχές να είναι ευγενικοί, πονετικοί και γενναιόδωροι προς τους συνανθρώπους τους κι ο Θεός θα τους ανταμείψει. «Να ζούμε μια ζωή με φιλότιμο και να είμαστε ταπεινόφρονες. Γι’ αυτό κι ο αδελφός μου ήταν ταπεινόφρων».
Η καλοσύνη της μητέρας τους, πρόσθεσε, την έκανε τόσο αγαπητή στην Αθηένου, που όταν έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, έδωσαν προς τιμή της το όνομά της σε δρόμο του χωριού.
«Νομίζω ο αδελφός μου ο Νίκος πήρε από τη μητέρα μας, γι’ αυτό και η ζωή του βασίστηκε στο φιλότιμο, την ευγένεια και την αξιοπρέπεια», είπε, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών που ήταν γενναιόδωρος σε ανθρώπους και ιδρύματα, μισούσε αυτούς που ανέβηκαν στη ζωή τους εξαπατώντας.
«Είναι πολύ σκληρό για μένα αδελφέ μου να σου πω αντίο, γι’ αυτό σου λέω στο επανιδείν», ήταν ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Μουγιάρη.
«Θα σε θυμόμαστε μέσα από τις πολλές ζωές που άγγιξες. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη είναι η παρακαταθήκη που αφήνεις. Θα μας λείψεις και θα σε θυμούμαστε με θαυμασμό και αιώνια αγάπη».
Ο Φίλιπ Κρίστροφερ, ο οποίος ήταν ο στενότερος φίλος και συνεργάτης του Νίκου Μουγιάρη, αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία του εκλιπόντα και την υποστήριξη που προσέφερε στους οργανισμούς της κοινότητας.
Αναφερόμενος στο πάθος του αειμνήστου για τον ελληνισμό επεσήμανε: «Η εμμονή του ήταν ο Ελληνισμός και κάθε τι που αφορούσε τις ελληνικές αξίες και ιδανικά», είπε, απαριθμώντας τους πολυάριθμους οργανισμούς που εργάζονται για την προώθηση ελληνικών αξιών στους οποίους υπήρξε μέλος και ακόμη περισσότερους που συνέδραμε, συμπεριλαμβανομένων και πολλών εδρών ελληνικών σπουδών σε αμερικανικά πανεπιστήμια. «Χθες θα ήταν τα γενέθλιά του. Και σήμερα, 25 φοιτητές του Πανεπιστημίου St. John’s επισκέπτονται την Ελλάδα, χάρη στην γενναιοδωρία του».
Αναφέρθηκε στο όνειρο του Νίκου Μουγιάρη να ιδρυθεί ένα μεγάλο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Μανχάταν, στα πρότυπα του Harvard Club, αλλά και στην μεγάλη του αγάπη για τη γενέτειρά του Αθηένου κι όλους τους συμπατριώτες του Αθηενίτες.
Τέλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Δήμο της Νέας Υόρκης και με τη βοήθεια της κατασκευαστικής εταιρείας Mega Construction, προχωρούν στην ανέγερση του Θεάτρου «Νίκος Μουγιάρης», στην 46ηΟδό και Λεωφόρο Ditmars της Αστόριας.
Ακρως συγκινητική ήταν και η ομιλία του τέως ομοσπονδιακού βουλευτή Τζο Κρόλεϊ.