ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον ρόλο των Ελληνίδων στην Επανάσταση του 1821 και στα άγνωστα γεγονότα για την εθνική παλιγγενεσία ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση για την 201 επέτειο της 25ης Μαρτίου που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, 27 Μαρτίου 2022 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια η Επιτροπή Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
Πρόκειται για την δεύτερη εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία η εν λόγω επιτροπή και η οποία είχε έντονο διδακτικό χαρακτήρα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς επίσης ο πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, κ. Στέφανος Θωμάτος.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δημήτριος Φίλιος, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και τους προσκεκλημένους και τόνισε ότι στα θέματα που αφορούν την παρέλαση και οι δύο πλευρές της Ομοσπονδίας είναι ενωμένες και ότι η επιτυχία της τελετής έπαρσης της σημαίας που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, 25ης Μαρτίου 2022 στο Μπόουλινγκ Γκριν και εν λόγω εκδήλωση απέδειξαν ότι οι δύο πλευρές της Ομοσπονδίας συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους.
Ο συμπρόεδρος της Εαπιτροπής Παρελάσεως Δημήτριος Καλαμαράς συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η παρέλαση για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης θα λάβει χώρα την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022.
Η υπεύθυνη της επιτροπής Πολιτιστικών Νομική Καστανά επεσήμανε ότι η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί το προοίμιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν τον Απρίλιο, τον Μάιο μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.
Στην συνέχεια παρουσίασε την φιλόλογο – ιστορικό, Αγγελική Τσεμεντζή, που διδάσκει στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και τόνισε την αναγκαιότητα εμβάθυνσης των ερευνών και των μελετών για τον ρόλο της γυναίκας στην ελληνική επανάσταση.
Η ομιλία της κ. Τσεμεντζή ήταν εμπεριστατωμένη και κατάφερε να καθηλώσει το ενδιαφέρον του κοινού γιατί αναφέρθηκε διεξοδικά στον ρόλο της γυναίκας – ως κόρης, ως μάνας, ως συζύγου, ως υποστηρίκτριας του αγώνα, καθώς επίσης και ως αγωνίστριας και μαχήτριας στα πεδία των μαχών και τέλος ως ηρωίδας.
Μέσω διαφανειών κατάφερε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι αγωνιστές αναφωνούσαν το Χαίρε Κεχαριτωμένη, Χαίρε Ελευθερία.
Στην συνέχεια, ο ιστορικός Δρ. Ευάγγελος Αθανασόπουλος, αξιοποιώντας μια ευρεία γκάμα πολυμέσων, ξεδίπλωσε άγνωστες για το ευρύτερο κοινό πτυχές της Ιστορίας, στην παρουσίαση με τίτλο «10 ιστορικά γεγονότα που δεν γνωρίζετε για την Επανάσταση του ’21».
Ο ομιλητής εξέπληξε το ακροατήριο με την ευφράδεια του λόγου και με την σπάνια ικανότητα να συνδυάζει τις διαφάνειες και τα άλλα οπτικο-ακουστικά μέσα που είχε επιλέξει για να τεκμηριώσει την ύπαρξης ενός μωσαϊκού σημαιών και πώς το έθνος μας κατέληξε στην γαλανόλευκη, στην σημασιολογία των λημμάτων «παλικάρι» και «λεβέντης» που συναντούμε σε διάφορα κείμενα για την ελληνική επανάσταση.
Ειδική αναφορά έκανε και στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό που αρχικά το Ύμνο, όπως επεσήμανε, τον έγραψε στην ιταλική γλώσσα και στις ιδιαιτερότητες του εθνικού ύμνου που έχει, όπως επεσήμανε, ρυθμό τσάμικου.
Εκτενή αναφορά έκανε και στην μάχη του Ναβαρίνου τον Οκτώβριο του 1827 και τόνισε ότι σήμερα οι εκπαιδευτικοί έχουν περισσότερα μέσα για να διδάξουν και να «ξαναζωντανέψουν» την ιστορία.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση, η οποία παρείχε την δυνατότητα στους εισηγητές να διευρύνουν τις αρχικές τους ομιλίες.