Ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε τη σύνοδό του για τη δημοκρατία βαλλόμενος από πολλές πλευρές

0
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Φωτογραφία: MANDEL NGAN/AFP via Getty Images

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε χθες Παρασκευή την ψηφιακή σύνοδο που οργάνωσε γα τη δημοκρατία, δεχόμενος όμως οξύτατες επικρίσεις από την Κίνα, από τη Ρωσία, αλλά και από το εσωτερικό των ΗΠΑ.

Η δημοκρατία «δεν γνωρίζει σύνορα. Μιλάει όλες τις γλώσσες. Ζει μέσα στους αγωνιστές κατά της διαφθοράς, στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους δημοσιογράφους», είπε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό εκείνων «που επιτρέπουν στους λαούς τους να αναπνέουν ελεύθερα, που δεν προκαλούν ασφυξία στους πληθυσμούς τους ασκώντας εξουσία με σιδηρά πυγμή», διαβεβαίωσε.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, 79 ετών, που επαναλαμβάνει διαρκώς πως ο κόσμος βρίσκεται σε «σημείο καμπής», αναφερόμενος στη διένεξη ανάμεσα στα αυταρχικά καθεστώτα και τις δημοκρατίες που απειλούνται, υποσχέθηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου 424 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου, των ελεύθερων εκλογών, των εκστρατειών κατά της διαφθοράς.

«Η δημοκρατία έχει ανάγκη σθεναρούς υπερασπιστές», είπε.

Ωστόσο η προσπάθειά του να επαναβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ αποτελούν σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία σε διεθνή κλίμακα βάλλεται από αρκετές πλευρές.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων –κάπου εκατό κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμοί αρωγής– προκάλεσε αγανάκτηση σε εκείνους που αποκλείστηκαν, πάνω απ’ όλους στην Κίνα και στη Ρωσία.

Το Πεκίνο, ακόμη πιο εξοργισμένο επειδή η Ταϊβάν, νήσος που θεωρεί κινεζική επαρχία, προσκλήθηκε στη σύνοδο, κατάφερε να καταγάγει κατά τη διάρκειά της μια διπλωματική νίκη: η Νικαράγουα ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι και αναγνωρίζει την Κίνα.

Εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν δέχεται επικρίσεις και από το εσωτερικό των ΗΠΑ.

Από τη μια πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να του προσάπτουν πως δεν είναι αρκετά αυστηρός και αδιάλλακτος έναντι της Κίνας.

Από την άλλη, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση του Δημοκρατικού διότι συνεχίζει να ζητεί την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, που αντιμετωπίζει δίωξη και κινδυνεύει να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ διότι αποκάλυψε εκατοντάδες χιλιάδες εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

«Πώς τολμάει ο Μπάιντεν να κάνει διαλέξεις στη σύνοδό του για τη δημοκρατία (…) όταν αρνείται να δώσει χάρη» στον ιδρυτή του WikiLeaks, διερωτήθηκε μέσω Twitter ο κ. Έλσμπεργκ.

Ο Τζο Μπάιντεν «δολοφονεί την ελευθεροτυπία εν ονόματι της ‘εθνικής ασφάλειας’», κατήγγειλε.

Άλλωστε, έρευνα του ινστιτούτου Pew Research, που διενεργήθηκε την άνοιξη, έδειξε πως μόλις το 17% εξ όσων ερωτήθηκαν σε 16 ανεπτυγμένες χώρες «θεωρεί την αμερικανική δημοκρατία παράδειγμα προς μίμηση».

Επιπλέον, το 57% «θεωρεί πως ήταν προηγουμένως καλό παράδειγμα, αλλά όχι τα τελευταία χρόνια».

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.