Για εμάς τους Έλληνες που ζούμε στην Αμερική και βρισκόμαστε μακριά από τη χώρα μας, η καρδιά μας χτυπάει ελληνικά. Υπάρχουν οι δικές μας ελληνικές γιορτές, παραδόσεις και έθιμα που κρατάνε ευλαβικά, υπάρχουν και κάποιες άλλες γιορτές που τις έχουμε κάνει δικές μας.
Μια από αυτές είναι το (Thanksgiving), η Ημέρα των Ευχαριστιών η οποία είναι μια παραδοσιακή γιορτή που εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου. Αναπέμπονται ευχαριστίες προς το «Δημιουργό» για τα αγαθά που πήραμε στο τέλος της σοδειάς.
Στην Αμερική η γιορτή των Ευχαριστιών δεν συνδέεται με θρησκευτικές εκδηλώσεις ούτε έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη γιορτάζουν οικογενειακά ή με φίλους που καλούν στο σπίτι.
Και επειδή οι Έλληνες έχουμε πολύ ισχυρό το δεσμό της οικογένειας αλλά και φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας και τα τραπεζώματά μας, είναι μια γιορτή που μας ταιριάζει πολύ!
Πρώτα από όλα, αυτό που ξέρουμε όλοι, ο πρωταγωνιστής της ημέρας στο τραπέζι, είναι η γεμιστή γαλοπούλα. Και θα ήμασταν άδικοι αν δεν παραδεχόμασταν ότι μαζί με τη γαλοπούλα πολύ σημαντική είναι και η γέμιση, που πολλοί τη φτιάχνουν ξεχωριστά και όχι μέσα στο πουλερικό, όπως και η σάλτσα (Gravy).
Συνοδευτικά στο μενού υπάρχουν πολλά. Θα χρησιμοποιήσουμε τη γλυκοπατάτα, και δίπλα στην γαλοπούλα ένας νόστιμος πουρές πατάτας και λευκό ρύζι. Τα ζεστά λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελών, σπαράγγια) βραστά αλλά και ογκρατέν είναι ότι το καλύτερο. Δεν λείπει από το τραπέζι το κράνμπερι σε ζελέ ή πάστα γρανιτικέ. Όλες αυτές οι συνταγές είναι κατά το αμερικάνικο έθιμο.
Στα τραπέζια των Ελλήνων εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και πίτες με φύλλο ή χωρίς, κυρίως χορτόπιτες, και χωριάτικη σαλάτα. Όσο για τα γλυκά, όλο και κάποιος μπακλαβάς κάνει την εμφάνισή του
ΥΛΙΚΑ
1 (3.500-4.000 γρ) γαλοπούλα
80 γρ βούτυρο μαλακό εκτός ψυγείου
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 πορτοκαλιού το χυμό
½ κγ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
½ κγ θυμάρι
60 ml Μαυροδάφνη
Για τη γέμιση:
300 γρ μοσχαρίσιο κιμά
4 συκωτάκια κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 ΚΣ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
220 γρ ρύζι Καρολίνα
1 φύλλο δάφνης
1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
50 ml Μαυροδάφνη
2 ντομάτες αποφλοιωμένες κομμένες καρέ κυβάκια
2 ξινόμηλα κομμένα καρέ
200 γρ κάστανα
200-300 ml ζωμό κοτόπουλου
50 γρ κουκουνάρι
80 γρ αμύγδαλο ασπρισμένο και κομμένο στη μέση
80 γρ σταφίδες
1 κγ αλάτι
¼ κγ πιπέρι
1 κγ κανέλα σκόνη
½ κγ θυμάρι
¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
Εκτέλεση
Βγάζουμε από την προηγουμένη την γαλοπούλα από την κατάψυξη, αφαιρώ το κάλυμμα της, τη βάζω σε ένα ταψί, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να ξεπαγώσει.
Όταν ξεπαγώσει βγάζω από την κοιλιά της τα εντόσθια (κρατάω τα συκωτάκια για τη γέμιση) το λαιμό και την πλένω καλά μέσα και έξω.
Την αφήνω να στεγνώσει καλά και την σκουπίζω με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μικρό ταψί απλώνω τα κάστανα αφού πρώτα τα χαράξω με ένα μαχαίρι και τα ψήνω στο φούρνο στους 180*C για 25 λεπτά περίπου. Τα βγάζω και όπως είναι ζεστά αφαιρώ το εξωτερικό σκληρό φλούδι τους μαζί με το μαλακό εσωτερικό. Τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζω τις σταφίδες σε ένα μπολ μαζί με 60 ml Μαυροδάφνη και τις μουλιάζω.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και να τα σοτάρω τα κρεμμύδια.
Ρίχνω τον κιμά και τον σπάω με την κουτάλα. Τον αφήνω ανακατεύοντας να καβουρδιστεί μέχρι να αλλάξει το χρώμα του και να πάρει πιο ανοιχτό χρώμα. Προσθέτω τα συκωτάκια (αυτά που είχε μέσα η γαλοπούλα και τα υπόλοιπα της κότας) και τα σοτάρω κι αυτά μαζί.
Πλένω και βάζω το ρύζι στην κατσαρόλα αφήνοντας το να καβουρδιστει
για 2 λεπτά.
Σβήνω με τη μαυροδάφνη στην οποία έχω μουλιάσει τις σταφίδες (στραγγίζω το κρασί) και την αφήνω να εξατμιστεί.
Έπειτα συνεχίζω με τις ντομάτες, το καρότο, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα ξινόμηλα.
Προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το θυμάρι, ανακατεύω καλά και προσθέτω σταδιακά βραστό ζωμό κοτόπουλου. Μόλις τον απορροφά η γέμιση βάζω λίγο ακόμα και αφήνω το μείγμα σε μέτρια φωτιά να βράσει για 5 λεπτά.
Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά (η γέμιση δεν είναι βρασμένη έτοιμη αλλά θα ψηθεί στη συνέχεια στο φούρνο).
Πασπαλίζω την κοιλιά της γαλοπούλας με αλάτι και πιπέρι, κάνοντας ελαφρύ μασάζ να κατανεμηθούν ομοιόμορφα και βάζω στην κοιλιά τη γέμιση πρώτα από κάτω (που έχει και το μεγαλύτερο άνοιγμα) και μετά και από το λαιμό. Η γέμιση που περισσεύει τη βάζω σε ένα ταψί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τη ψήνω για 1 ώρα στο φούρνο διότι δεν φτάνει για πολλά άτομα μόνο όση χωράει στην κοιλιά.
Σε ένα μπολ βάζω το βούτυρο μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, ½ κγ αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και ½ κγ θυμάρι ανακατεύοντας τα καλά να γίνουν όλα μαζί σαν αλοιφή.
Ανοίγω το δέρμα της γαλοπούλας απαλά να μην σκιστεί στο στήθος και τα μπούτια και αλείφω με το αρωματισμένο βούτυρο (δεν το βάζω όλο).
Με μια σακοράφα με βαμβακερό σπάγκο ράβω το δέρμα της εκεί που είναι τα ανοίγματα φροντίζοντας να στερεώσω το σπάγκο τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος για να μην «ανοίξουν» κατά το ψήσιμο.
Αλείφω από πάνω τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο και με ένα σπάγκο δένω τις φτερούγες χιαστή με τα μπούτια σφιχτά για να κρατηθούν κατά το ψήσιμο.
Τοποθετώ τη γαλοπούλα στο ταψί, την λούζω με το χυμό πορτοκαλιού και 60 ml Μαυροδάφνη και τη σκεπάζω με αλουμινόχαρτο (ανοίγω μια σχισμή στο σημείο του θερμόμετρου).
Την βάζω στην κατώτερη σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για περίπου 3,5 – 4 ώρες.
Μισή ώρα πριν ετοιμαστεί βγάζω το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή εξωτερικά (φροντίζω να γυρίζω το ταψί για να μην καεί σε ένα σημείο).
Την βγάζω από το φούρνο, τη σκεπάζω ξανά με αλουμινόχαρτο και την αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Έπειτα αφαιρώ τους σπάγκους, τη μεταφέρω στην πιατέλα και με μια κουτάλα βγάζω τη γέμιση από την κοιλιά στο πλάι για να μπορεί να σερβιριστεί.
«RITA’S Gr. KITCHEN»
Η «Rita’s Gr. Kitchen», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποτελούν μια από τις νεότερες κουζίνες της και φέρει την σφραγίδα της Ρίτας που ανήκει στην δεύτερη γενιά των ομογενών εστιατόρων και έχει στο DNA την μαγειρική. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σε βρεφική ηλικία ήρθε στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.
Μεγάλωσε στα εστιατόρια του αείμνηστου πατέρα της, Γρηγόρη και όλη της την ζωή ασχολήθηκε με την μαγειρική, ως οικοδέσποινα και ως συνιδιοκτήτρια εστιατορίων στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη.
Ύστερα από πολλά χρόνια όντας μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη γυναίκα αποφάσισε να κάνει την καθημερινή της ενασχόλησή επάγγελμα και δημιούργησε το «Rita’s Kitchen».
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» η Ρίτα επεσήμανε ότι σήμερα πλέον η μαγειρική είναι επιστήμη, διδάσκεται στις Σχολές Μαγειρικής και προβάλλεται σε τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, της γεν1έτειρας και του κόσμου.
Η μαγειρική και δη η ελληνική γαστρονομία έχει τα δικά της μυστικά, τα οποία όσο κι αν προσπαθήσεις δεν θα τα βρεις στα βιβλία και στις εκπομπές μαγειρικής, διότι είναι τα μυστικά τα οποία οι μανάδες και οι γιαγιάδες μεταλαμπάδευαν και συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν στους νεότερους και παρέχουν την δυνατότητα στα παιδιά και στα εγγόνια τους να λένε με υπερηφάνεια σε κάθε περίσταση ότι «της μαμάς μου, είτε της γιαγιάς μου το φαγητό είναι καλύτερο». «Τα αγνά υλικά, η πιστή εκτέλεση των συνταγών και το μεράκι σε συνδυασμό με την αγάπη για τους συνδαιτυμόνες καθιστούν πιο νόστιμους τους μεζέδες και τα άλλα εδέσματα και πιο λιχουδιαστά τα γλυκά και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής», επεσήμανε η κ. Ρίτα.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να παραγγείλετε το ελληνικότατο γεύμα ή και το δείπνο της αρέσκειάς σας κάνετε κλικ στο https://ritasgrkitchen.square.site/ είτε τηλεφωνήστε στο: 718.746.1595 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ritamour53@gmail.com