Οι προβληματισμοί για το μέλλον των Σχολείων Τσάρτερ στην τηλεδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών

0
Στιγμιότυπο από την τελεδιάσκεψη για το μέλλον των σχολείων τσάρτερ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα επιτεύγματα των ελληνικών σχολείων τσάρτερ της Νέας Υόρκης, της Φλόριδας, του Γουίλμινγκτον Ντελαγουέαρ και του Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, οι προκλήσεις και ανάγκες για την ενίσχυση των ελληνικών προγραμμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η συμμετοχή του γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή και του γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης και οι παρεμβάσεις τους ήρθαν να αποδείξουν ότι η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής αποτελεί αντάξιο συνομιλητή και ότι συνεργάζεται άψογα με τους συναρμόδιους φορείς και τους παρέχει την δυνατότητα έστω και διαδικτυακά να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι για τις ανάγκες των Ελληνικών Σχολείων Τσάρτερ, τα οποία προετοιμάζουν τις νεότερες γενιές των φιλελλήνων.

Αν και οι εισηγήσεις των διευθυντών των τσάρτερ και των διευθυντών των ελληνικών προγραμμάτων διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και κυρίως το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της ελληνομάθειας, για την αποστολή προσοντούχων εκπαιδευτικών από την γενέτειρα, την συνεργασία με σχολεία της γενέτειρας, την αξιοποίηση των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και την διοργάνωση προσκυνηματικών ταξιδιών στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη στην εναρκτήρια ομιλία της αναφέρθηκε στον ρόλο των ελληνικών σχολείων τσάρτερ και στον πολύχρονο αγώνα για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Διευκρίνισε ότι «παρόλο που τα τσάρτερ δεν διδάσκουν θρησκεία, διδάσκουν τον πολιτισμό μας, που έχει μέσα του και τις ελληνοχριστιανικές αξίες».

Αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη τόνισε ότι είναι ιστορική διότι διοργανώνεται αποκλειστικά για τα σχολεία τσάρτερ και ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβερνήσεως και των συναρμοδίων φορέων αποκτούν μια σφαιρική εικόνα για τον ρόλο και τις ανάγκες των εν λόγω σχολείων.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της έκανε λόγο για τη διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα είναι η κινητήρια δύναμη της μόρφωσης και του πολιτισμού» και εστίασε την προσοχή της στις αξίες μιας από τις μακροβιότερες γλώσσες του Κόσμου.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης εξήρε την προσφορά της προέδρου της Ομοσπονδίας Στέλλας Κοκόλη στην ενίσχυση της ελληνικής παιδείας και τόνισε ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην θέσπιση και εκκίνηση του αγγλόφωνου προγράμματος  της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στα σχολεία τσάρτερ τόνισε ότι παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας τόσο στους ομογενείς όσο και στους Αμερικανούς συμπολίτες τους και συμβάλλουν στην δημιουργία φιλελλήνων.

Ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Staellinika.com.

Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, χαρακτήρισε τα ελληνικά σχολεία τσάρτερ «φυτώριο ελληνικού πολιτισμού».

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, Λεωνίδας Ραπτάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν και στα διαβήματα που έχουν γίνει προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να έρχονται από την Ελλάδα περισσότεροι αποσπασμένοι δάσκαλοι.

Ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με ορισμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς μεταξύ των οποίων και με εκπαιδευτικούς των σχολείων τσάρτερ και ότι γνωρίζει τις ουσιαστικές ανάγκες των σχολείων τσάρτερ.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η ραδιοφωνική παραγωγός στο πρόγραμμα του Real 97.8 «’Ενας κόσμος Ελλάδα», Λίτσα Πισκερά.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Ελένη Γρίβα, παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνας του Τμήματός της σχετικά με τα σχολεία τσάρτερ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν πάνω από 20 χρόνια εμπειρία και ζητούν να σταλούν περισσότεροι αποσπασμένοι από την Ελλάδα, να γίνει αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων και σχολικών εγχειριδίων και να υπάρξει υλικοτεχνική υποστήριξη.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι σχολείων τσάρτερ παρουσίασαν με φωτογραφίες και βίντεο, εκδηλώσεις των μαθητών τους. Από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Hellenic Classical Charter Schools που διαθέτει δύο σχολεία στο Μπρούκλιν και το Στάτεν Αϊλαντ της Ν. Υόρκης, μίλησαν οι Χριστίνα Τετόνη (Superintendent of Schools) και Τζόι Πετράκου (Chief of Operations).

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, κ. Λουκάς Τσώκος.

Από την Αθηναϊκή Ακαδημία στο Κλίαργουότερ της Φλόριδας, μίλησε η διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος, Σεβαστή Βαρυτιμίδου.

Εκ μέρους της Ακαδημίας «Σωκράτης» (Socrates Charter School) της Βόρειας Καρολίνας, μίλησαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ελευθέριος (Λάρυ) Περούλας η διευθύντρια Βανέσα Μπέικερ και η δασκάλα Ελληνικών Χριστίνα Ξανθοπούλου οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο στο δημοτικό, όσο και στο γυμνάσιο και στο λύκειο.

Τέλος να σημειώσουμε ότι πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι ο αριθμός των ελληνικών σχολείων τσάρτερ είναι δυσανάλογος με της απεριόριστες δυνάμεις της ομογένειας.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της καθηγήτριας Ελένης Γρίβα.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της διευθύντριας του Ελληνικού Κλασσικού Σχολείου Τσάρτερ του Μπρούκλιν.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Σεβαστής Βαρυτιμίδη.
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Ελευθερίου Περούλα.
Από την παρουσίαση της Vanessa Baker
Η εισήγηση της Χριστίνας Ξανθοπούλου για το πολυπολιτισμικό σχολείο.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.