«Οι παραδοσιακές φορεσιές της Δρόπολης και του Πωγωνίου» σε πρωτότυπο λεύκωμα

0

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Νεράιδα» στα Τίρανα ένα πρωτότυπο και σπάνιο λεύκωμα με τίτλο «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Δρόπολης και του Πωγωνίου». Αφιερώνεται στις παραδοσιακές φορεσιές των Ελληνικών Μειονοτικών περιοχών της Δρόπολης και του Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου. Το Λεύκωμα καταφέρνει την σε βάθος έρευνα της πλούσιας διαχρονικής παράδοσης των φορεσιών των συγκεκριμένων περιοχών από την αρχαιοελληνική παράδοση.

Φέρνει την επιστημονική σφραγίδα του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και έχει ως δημιουργό τον καθηγητή Παναγιώτη Μπάρκα και τον ζωγράφο Σταύρη Τσάτη. Πρόκειται για μια μακρόχρονη προσδοκία η μετουσίωση της οποίας σε έργο οφείλεται στην χορηγία του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη» στην Κύπρο.

Αποτελείται από 400 περίπου έγχρωμες σελίδες μεγάλων διαστάσεων. Περιέχει περισσότερα από 300 έργα τέχνης, ζωγραφικής του ζωγράφου Σταύρου Τσάτη σε όλες σχεδόν τις τεχνικές ζωγραφικής.

Το εξώφυλλο του Λευκώματος.

Η επιστημονική έρευνα του καθηγητή Μπάρκα και τα έργα ζωγραφικής του Τσάτη  που έρχονται από τη δεκαετία του 60 του προηγούμενου αιώνα, εξυπηρετούν τον βασικό σκοπό του λευκώματος. Να αποδώσουν στις σημερινές λαϊκές παραδοσιακές ενδυμασίες της Δρόπολης και του Πωγωνίου την καταγωγή και εξέλιξη από την αρχαία ελληνική παράδοση.

Για τον ίδιο σκοπό αξιοποιήθηκαν και έργα ζωγραφικής γνωστών ξένων καλλιτεχνών που επισκέφτηκαν την Ήπειρο και τη Δρόπολη κατά τον 19ο-20ο αιώνα. Όπως και φωτογραφίες των πιο γνωστών φωτογράφων στην Ήπειρο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις ημέρες μας.

Η σημασία του Λευκώματος πολλαπλών παραμέτρων. Όπως και το περιεχόμενό του με πολλούς αποδέχτες. Καταφέρνει να προστατέψει τις αξίες των παραδοσιακών φορεσιών των ελληνικών μειονοτικών περιοχών στην Αλβανία από τους κινδύνους των καιρών, αλλά και σκόπιμων παρεμβάσεων, διαστρεβλώσεων και παραποιήσεων.

Αποτελεί ταυτόχρονα ένα εργαλείο προβολής της γνησιότητας αυτής της διατηρημένης μακραίωνης παράδοσης, μια δυνατότητα σε βάθος αυτογνωσίας, δικαιολογημένης και νόμιμης υπερηφάνειας για τους Έλληνες της Αλβανίας και την Ήπειρο.

Η προσπάθεια για την συγγραφή και την πραγματοποίηση του Λευκώματος κινήθηκε σε ένα απίστευτο βιβλιογραφικό κενό, το οποίο καλύφθηκε στην απλόχερη συνεισφορά μαρτυρίων και οικογενειακών κειμηλίων.  

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.