ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Η ιστορική Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ήφαιστος» και το Γυναικείο Τμήμα «Μαρούλα» την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019, διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων για την 107η επέτειο της Απελευθέρωσης της Λήμνου από τον τουρκικό ζυγό (8 Οκτωβρίου 1912).

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση και την αρτοκλασία υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων για την ελευθερία της Λήμνου, των ιδρυτών του Συλλόγου, των μελών και όλων των Λημνίων που έλαβε χώρα στον Ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στη διεύθυνση 22-30 33 Street, Astoria, NY 11105.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Λημνιακό Σπίτι στην Αστόρια και παρακολούθησαν την πανηγυρική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον γραμματέα της Αδελφότητας Αργύριο Μακρή.

Ο ομιλητής Αργύριος Μακρής, ενώ συνομιλεί με τα στελεχη και μέλη του Γυναικείου Τμήματος “Μαρούλα”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Μακρής αναφέρθηκε διεξοδικά στους αγώνες των Λημνίων για την ελευθερία, οι οποίες κορυφώθηκαν με την άφιξη του ελληνικού στόλου το απομεσήμερο της 6ης Οκτωβρίου 1912.

«Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης αποβίβασε στην αποβάθρα Βόντηλα στο Ρωμαίικο Γιαλό τον υποπλοίαρχο Μαυρομιχάλη ως εκπρόσωπό του και τον έφεδρο σημαιοφόρο Καραμούζη, ως διερμηνέα – γνώστη τουρκικής γλώσσας και απαίτησε την παράδοση του νησιού από τον Οθωμανό μουτασερίφη Οχανές. Ο τελευταίος κωλυσιέργησε ζητώντας προθεσμία 24 ωρών.

Τελικά ο Ναύαρχος αφού πήρε πληροφορίες που ήθελε από επιφανείς Έλληνες του Κάστρου και βλέποντας ότι οργανώνεται άμυνα αποφάσισε να περιμένει την άφιξή μιας διλοχίας πεζικού που είχε καθυστερήσει να φύγει από τον Πειραιά και αναμενόταν με το πλοίο Πηνειός», επεσήμανε ο ομιλητής και εστίασε την προσοχή του στην απόβαση των λόχων στην παραλία «Βουρλίδια».

Τα στελέχη του Γυναικείου Τμήματος “Μαρούλα”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Μακρής ανέφερε ότι δεν εκδηλώθηκε καμιά αντίδραση από τον εχθρό και τόνισε ότι πριν τερματιστεί η απόβαση πλήθος Λημνίων από το κοντινά χωριά με επικεφαλής των παπά – Κώστα Αρετό από τον Κοντιά έσπευσαν να υποδεχτούν τους Έλληνες στρατιώτες.

Αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της απελευθέρωσης της Λήμνου επεσήμανε: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η έγκαιρη κατάκτηση της Λήμνου από τον ελληνικό στρατό βοήθησε αποφασιστικά στην γρήγορη προώθηση του ελληνικού στρατού στο μακεδονικό μέτωπο και στην έγκαιρη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης».

Η Παλλημνιακή Αδελφότητα  «Ήφαιστος» ιδρύθηκε το 1906 με στόχο την συσπείρωση των Λημνίων που εργάζονταν στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στο νησί, καθώς επίσης και του αγώνα για την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό.

«Οταν ο ‘Ελληνικός Στόλος υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, στις 8 Οκτωβρίου του 1912, μπήκε στο λιμάνι του Μούδρου και απελευθέρωσε την Λήμνο από τους Τούρκους, έξαλλοι από χαρά, οι εδώ Λήμνιοι διέθεσαν ολόκληρο το ποσό που υπήρχε στο ταμείο του Συλλόγου, 650 λίρες χρυσές, υπέρ της πατρίδας. Ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ευχαρίστησε με γράμμα του τους συμπατριώτες μας», αναφέρεται στο ιστορικό της Αδελφότητας.

Οι Λημνιοί ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.