ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια όμορφη, οικογενειακή, συνάντηση, εξελίχθηκε το αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα. Κωνσταντίνου Κούτρα με παρόντα όλα σχεδόν τα στελέχη της Κυπριακής ηγεσίας, αλλά κυρίως όσους έζησαν από κοντά τον Δρ. Κούτρα, τα τελευταία έξι χρόνια.
Η συνάντηση έγινε στο γνωστό στέκι, το εστιατόριο «Διόνυσος», όπου εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», την ομήγυρη πλαισίωσαν ο κ. Μάρκος Μαρινάκης, ο εκ Βόλου αφιχθείς Απόστολος Ζουπανιώτης και αρκετοί ακόμα επισκέπτες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας συνόδευαν η σύζυγος του Ποπίτα Παύλη και η υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά στο Γενικό Προξενείο κ. Εβελιν Κανελέα.
Έτσι και μέσα σε μια ζέστη και φιλόξενη ατμόσφαιρα, από την οποία δεν έλειψαν ούτε τα πειράγματα αλλά ούτε και οι διαπιστώσεις, η Κυπριακή Παροικία αποχαιρέτησε τον διπλωμάτη που όπως επεσήμαναν οι ομιλητές στάθηκε δίπλα τους ωσάν να ήταν διπλωμάτης της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Αυτό άλλωστε, αποτελεί και το πιο σημαντικό στοιχείο της αναγνώρισης του ρόλου στην θητεία του Δρ. Κούτρα. Ήταν παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού. Επετείους, μνημόσυνα, εθνικές εορτές. Πάντα δίνοντας τον τόνο της συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα της Κύπρου.
Μερικές ανατροπές
Συνήθως τον ρόλο του συντονιστή σε παρόμοιες συναντήσεις τον έχει ο πρόεδρος του Παγκύπριου, ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ. Στην περίπτωση αυτή, ο ρόλος ανατέθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Κυριάκο Παπαστυλιανού, που ως συντονιστής καλωσόρισε τον Δρ. Κούτρα και την σύζυγό του.
Εκείνος, κάλεσε τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ο οποίος και παρουσίασε ονομαστικά τους καλεσμένους, καθώς και τον επισκέπτη από την Ελλάδα τον κ. Απόστολο Ζουπανιώτη, πρώην εκδότη της εφημερίδας Greek News, αλλά και τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή από την Ουάσινγκτον κ. Μιχάλη Ιγνατίου.
Ο κ. Κρίστοφερ, όπως συνηθίζει άλλωστε, ανέφερε έναν- έναν, ονομαστικά και τους λοιπούς εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ.
Όταν ήρθε η ώρα ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε και στην θητεία του Δρ. Κούτρα στη Νέα Υόρκη αλλά και στην παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού.
Λυπούμαστε, ανέφερε, που αποχωρεί από το πόστο του.
«Ήταν αφοσιωμένος, είχε πάθος για τον Ελληνισμό και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ειλικρινής, λέει την αλήθεια».
Και δεν σταμάτησε εκεί ο κ. Κρίστοφερ. Για μας έχει, πρόσθεσε, σημασία το γεγονός ότι έβαζε πάντα στην πρώτη θέση το πρόβλημα της Κύπρου και ήταν δίπλα μας σε κάθε στιγμή του αγώνα.
Οι εκπρόσωποι
Ο εκπρόσωπος του σωματείου «Λάμπουσα» ο κ. Σταύρος Καμιλάρης, αφού αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Δρ. Κούτρα στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, θέλησε να του προσφέρει ένα αναμνηστικό δώρο, ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του σημερινού Καραβά (το μοναστήρι της Αχειροποίητου) με χαραγμένη στο πίσω μέρος μια αφιέρωση.
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο κ. Μαρτίνος Κυπριανού, που, πρόσφερε στον Δρ. Κούτρα μια φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παγκύπριου, χωρίς ωστόσο η φανέλα αυτή να έχει πάνω της κάποιο νούμερο.
Από την πλευρά του ο κ. Κρίστοφερ πρόσφερε ένα αντίγραφο του πλοίου «Κερύνεια».
Εκ μέρους του Κυπριακού Επιμελητηρίου η πρόεδρος κ. Μαρία Πάππα, πρόσφερε ένα κρυστάλλινο μήλο, σύμβολο της πόλης της Νέας Υόρκης.
Ο εκπρόσωπος των Κυπρίων από το Ολμπανι, κ. Χάρης Χατζηϊωάννου, ευχαρίστησε τον Δρ. Κούτρα για την υποστήριξη στην δράση και τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ο πρώην εκδότης Απόστολος Ζουπανιώτης, που βρέθηκε για λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη, μιλώντας για το ήθος και την προσωπικότητα του Δρ. Κούτρα επεσήμανε ότι «έβαλε στόχους και από την αρχή ήθελε να κινητοποιήσει την Ομογένεια». «Αφοσιώθηκε», πρόσθεσε, «στο έργο του» και τόνισε ότι ο ίδιος είναι ιδιαίτερα περήφανος να τον θεωρεί φίλο του.
Ο πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου τόνισε ότι ο Δρ. Κούτρας απέδειξε και από τις άλλες θέσεις στις οποίες υπηρέτησε, ότι μπορεί να παράγει έργο. Μάλιστα ο κ. Χατζηχρυσάνθου έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο της συζύγου του Δρ. Κούτρα, της Ποπίτας.
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, επεσήμανε ότι για πολλά χρόνια ο Δρ. Κούτρας, ήταν όχι μόνο συνάδελφος, αλλά και πραγματικός φίλος και συγκάτοικος, στο ίδιο κτίριο, το διατηρητέο κτίριο της 79ης Οδού.
Είναι, είπε, αναφερόμενη στον Δρ. Κούτρα, ότι είναι ένας άνθρωπος των έργων και το απέδειξε, φέρνοντας το Προξενείο στον 21ο αιώνα, για να αναβαθμίσει όχι μόνο τις υπηρεσίες προς την Ομογένεια, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Έπαιρνα δύναμη από εσάς
Ο Δρ. Κούτρας όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές που προηγήθηκαν, εξήγησε ότι για πρώτη φορά πήγε στην Κύπρο πριν από 22 χρόνια, στο τείχος της ντροπής, στην Πράσινη Γραμμή.
Όσον αφορά την παρουσία νέων στο δείπνο ο Δρ. Κούτρας εξέφρασε την χαρά του γιατί υπάρχουν νέα παιδιά που ακολουθούν με το ίδιο πάθος το παράδειγμα του κ. Κρίστοφερ και των υπολοίπων.
Ο Δρ. Κούτρας επεσήμανε ότι η παρουσία του στις εκδηλώσεις της Κυπριακής παροικίας είχε και έναν άλλο σκοπό. «Να πάρω δύναμη από εσάς», είπε.
Και επεσήμανε ως ευχή: «Θέλω να συνεχίσετε όλοι, με οδηγό τον Φιλίππα, να προσεγγίσετε την Αμερικανική ηγεσία». Συνεχίστε, πρoέτρεψε, τους συνδαιτημόνες του, με το ίδιο πάθος να δίνετε τον ίδιο αγώνα.
Ποιοί ήταν εκεί
Μεταξύ άλλων στο δείπνο ήταν η Δέσποινα Αξιωτάκη μαζί με την Λόρα Νερούλια-Μπισιώτη και το νέο πρόεδρο της Νεολαίας τον κ. Ανδρέα Λαμπίρη. Παρακάθισε επίσης και ο διευθυντής του γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων της Κύπρου κ. Αρίστος Κωνσταντίνου.
Επίσης παρέστησαν και: ο κ. Λούκας Γεωργίου, (ταμίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας) ο κ. Πίτερ Κακογιάννης, ο ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Ανδρέας Χατζηϊωάννου, ο κ. Τάσος Ζαμπάς, η Ελισάβετ Τζουμάκα και ο σύζυγός της επιχειρηματίας κ. Γιώργος Μιλτιάδου, ο κ. Νίκος Τζιάζας, ο κ. Γιώργος Σοφοκλέους, ο κ. Μιχάλης Γιακούμελος, ο κ. Κώστας Νικολάου, από την Λεμεσό και πολλοί άλλοι.
Αυτός που είχε την τιμητική του στο
αποχαιρετιστήριο πάρτυ του Γενικού ήταν
ο φακός μπροστά στον οποίον ξελαιμουδιάστηκαν
αν όχι όλοι , πολλοί προεστοί….οι συνηθισμένοι
που τρέχουν όχι για να τιμήσουν κάποιον αλλά
για να τιμηθούν οι ίδιοι που τους έχει γίνει πλέον
συνήθεια, ίσως και ανάγκη.Δεν ξέρω αν κάποιος αναφέρθηκε στο
έργο του και ποιό ήταν το έργο του και αν άξιζε
το έργο του, αλλά εκείνο που κατάλαβα σύμφωνα
με την δήλωση του Κρίστοφερ, είναι ότι ήταν
πάντα παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού και
αυτό ήταν πολύ σημαντικό , διότι όλοι οι
Απόστολοι ( δημοσιογράφοι) από τα πέρατα του κόσμου…. συνανθρίστηκαν ενθάδε.
Όλοι έχουμε δυό μάτια αλλά λίγοι είναι
οι διπλωμάτες …..