ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, ο οργανισμός Ελληνική Παιδεία Αμερικής και ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμήθευς» ένωσαν για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν μια επιτυχημένη εκδήλωση για τους ήρωες και τους αγωνιστές της Ελληνικής Επαναστάσεως. Και δεν τίμησαν την μνήμη μόνο των μελών της Φιλικής Εταιρείας, των αγωνιστών και των φιλελλήνων, αλλά και των εκπαιδευτικών, των υποστηρικτών της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Αμερική και των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το  απόγευμα της Κυριακής, 7ης Νοεμβρίου 2021 στην αίθουσα του Κρητικού Συλλόγου Νέας Υόρκης «Μίνως» στην Αστόρια και ήταν υβριδικής μορφής, καθώς την παρακολούθησαν μέσω ανοικτού κυκλώματος η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η καθηγήτρια Ελένη Γρίβα, ο Δρ. Γεώργιος Αλευράς, η Ελευθερία Οίκουτα από την γενέτειρα, καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί από τις άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μακρή και του γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Δρα Ιωάννη Χρυσουλάκη, τα οποία προβλήθηκαν, καθώς επίσης και το μήνυμα της Σοφίας Ζαχαράκη ήρθαν να επιβραβεύσουν τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία Αμερικής» και του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμήθευς» και συνάμα να εκπέμψουν ένα μήνυμα ελπίδας και να υπενθυμίσουν σε όλους ότι η ελληνική κυβέρνηση και κατ΄επέκταση η ελληνική πολιτεία ενδιαφέρονται έμπρακτα για την παιδεία των ομογενών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή και μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, ο τέως διευθυντής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, καθώς επίσης και ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ και συνάμα πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού Λεωνίδας Ραπτάκης, η προϊστάμενη του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας τα Νέας Υόρκης Μαίρη Βαξεβανίδου, και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, η οποία κατάφερε να μετατρέψει την πανδημία ως ευκαιρία για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τα σχολεία της ομογένειας και συνάμα να προλειάνει το έδαφος για την δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι μετά από δύο περίπου χρόνια αξιώθηκαν να διοργανώσουν την πρώτη δια ζώσης εκδήλωση.

«Βρισκόμαστε για πρώτη φορά μετά την πανδημία διά ζώσης σε πολύ προσεκτικό περιβάλλον και τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Οργανώσαμε αυτή τη γιορτή για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Μηνύματα τρανά, ιστορικά, ελευθερίας, ανδρείας, αυτοθυσίας», επεσήμανε κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας η κ. Κοκόλη.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, Βασιλική Φιλιώτη, τόνισε: «Τιμούμε και δοξάζουμε τους ήρωες και ηρωίδες, τους Ελληνες και φιλέλληνες που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδας. Ο αγώνας του 1821 ήταν έργο όλων των Ελλήνων. Συγχαίρουμε τους εκλεκτούς τιμώμενους της σημερινής εκδήλωσης και τους διοργανωτές. Ζήτω το 1821, ζήτω η Ελλάδα».

Ο πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους τιμώμενους και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα 200 χρόνια είναι κάτι το ξεχωριστό για μένα τουλάχιστον που τα γιορτάζω εδώ, εδώ που είναι τόσο μακριά και ειδικά στην αρχή νιώθεις όταν φεύγεις από τη χώρα σου, λες πού πάω και έρχεσαι και βρίσκεις μια άλλη Ελλάδα, μια μεγάλη Ελλάδα που ονειρεύεται και μοιραία κάνεις συγκρίσεις με εκείνη τη διασπορά που τότε είχε βοηθήσει πάρα πολύ στην Ελληνική Επανάσταση».

«Δεν θα ήταν δυνατή η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης χωρίς εσάς τους εκπαιδευτικούς. Όπως το έθνος έχει μια συνέχεια έτσι και οι εκπαιδευτικοί έχουν μια συνέχεια. Και γι αυτό το λόγο στον Ελληνισμό της Αστόριας και της Νέας Υόρκης χαίρομαι να βλέπω τους δασκάλους να μαθαίνουν στα ελληνόπουλα τι είναι Ελλάδα και τι είναι Ελληνισμός. Είναι περίεργο να είσαι τόσο μακριά από τη χώρα σου και να είσαι τόσο κοντά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλλα Κοκόλη, Μερόπη Κυριάκου, π. Γργόριος Τηλέμαχος Σταμκόπουλος, Μαρία Μάρκου, Σταυρούλα Τσούτσα και Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Νικόλαος Φώρογλου ο οποίος ηγείται του αγγλικού Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που παρείχε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στέλλα Κοκόλη και άλλοι ομογενειακοί φορείς στην υλοποίηση του οράματος και τόνισε ότι το Αγγλικό Πρόγραμμα θα προετοιμάσει σύγχρονους και προικισμένους με ελληνική ανθρωπιά γιατρούς και συνάμα θα δημιουργήσει την νέα γενιά των πρεσβευτών της Ελλάδας στις χώρες προέλευσής τους.

Ο Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την γενναιοδωρία της προέδρου της Ομοσπονδίας Στέλλας Κοκόλη και της προέδρου του οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, Βασιλικής Φιλιώτη τόσο για την ευόδωση του τιτάνιου έργου της έκδοσης ολοκληρωμένης σειράς βιβλίων «Τα ελληνικά μου», όσο και για την διοργάνωση σεμιναρίων σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μερόπη Κυριάκου, Στέλλα Κοκόλη, Αγγελική Βουρνά και Ειρήνη Γράψια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης επεσήμανε: «Χαίρομαι που είμαι εδώ κοντά σας και παλεύουμε και να μην ξεχνάμε την Ιστορία μας και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Όποτε μου ζητήσετε, είμαι κοντά σας και ας είμαι λίγο πιο μακριά, στο Ρόντ Αϊλαντ».

Ο Δρ. Γεώργιος Αλευράς κατάφερε έστω και εξ αποστάσεως να ξεναγήσει τους εκπαιδευτικούς στις προθήκες του Μουσείου της Φιλικής Εταιρεία στην Οδησσό.

Η  εκπαιδευτικός και συνάμα υπεύθυνη της πολιτιστικής επιτροπής του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης Αγγελική Βουρνά εξιστόρησε τα γεγονότα που οδήγησαν στην έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Από αριστερά διακρίνονται οι Τιμολέων Κόκκινος, Βασιλική Φιλιώτη, Δρ. Ιωάννης Σιόλας, Δημήτριος Γιολίτσας και Ανδρέας Γιακουμής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες εκ μέρους των τριών προαναφερόμενων εκπαιδευτικών Φορέων και Φύλλα Επαίνου από την Πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης και του Ροντ Αϊλαντ, καθώς επίσης και από την Ομοσπονδιακή βουλευτή του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ Νικόλ Μαλλιωτάκη στους π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, στη δικηγόρο Μαρία Μάρκου, στην εκπαιδευτικό Ελευθερία Οίκουτα, στην ποιήτρια Μαρία Κοχύλα – Βλάχου, στον οικονομολόγο Χρήστο Βουρνά, στην εκπαιδευτικό Σταυρούλα Τσούτσα, στον μεταπτυχιακό φοιτητή Ανδρέα Γιακουμή, στον μαθητή Δημήτριο Διολίτση και στον φοιτητή Θεοφάνη Λουκάτο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους παρισταμένους το καλαίσθητο επετειακό λεύκωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το οποίο επιμελήθηκε η κ. Ειρήνη Γράψια και το οποίο χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί πολύτιμο πετραδάκι στην Ελληνοαμερικανική Γραμματεία.

Στο κέντρο διακρίνεται ο Χρήστος Βουρνάς, εν΄ώ εκφράζει την ευγνωμοσύνη για την τιμή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλλα Κοκόλη, Μερόπη Κυριάκου, π. Γργόριος Τηλέμαχος Σταμκόπουλος, Μαρία Μάρκου, Σταυρούλα Τσούτσα και Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρώην διευθυντής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Γεωργία Φιλιώτη, Αθανασία και Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος και Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.