ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός Σύλλογος Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά» το βράδυ της Παρασκευής 8ης Νοεμβρίου 2024 διοργάνωσε στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Terrace on the Park στο Φλάσινγκ» την 93η επέτειο της ιδρύσεώς του και απένειμε το βραβείο «Hellenic Excellence Award» (Βραβείο Ελληνικής Αριστείας) στον κοινωφελή οργανισμό «Greek American Public Education System, Inc.» (GAEPIS, Inc.) και το κοινωφελές ραδιόφωνο «Cosmos-FM».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πέτρος Δώριζας, ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Αγγελική Βουρνά, ο πρόεδρος του GAEPIS, Στέλιος Τακετζής, πλαισιωμένος από στελέχη, παραγωγούς και εθελοντές και εκπρόσωποι άλλου ομογενειακών φορέων, οι οποίοι με την παρουσία τους προσέδωσαν πανομογενειακό χαρακτήρα στην τελετή.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν η Ελένη Σαράφογλου, κόρη της προέδρου του Συλλόγου, Ευαγγελίας Λαμπροπούλου – Σαράφογλου και η Τίνα Βουρνά, κόρη της προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Αγγελικής Βουρνά, οι οποίες μεγάλωσαν στους κόλπους του Συλλόγου και οι οποίες με την παρουσία τους και μόνο εξέπεμψαν μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον του ιστορικού Συλλόγου των Αρκάδων και συνάμα ιδρυτικού συλλόγου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας.
Τους εθνικούς ύμνους έψαλλε ο βαρύτονος Κωνσταντίνος Τσουράκης και αμέσως μετά ο ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος ανέπεμψε την προσευχή και μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου, έκανε μια ιστορική αναδρομή στους ιδρυτές των εθνικοτοπικών συλλόγων, που ήταν οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες μετανάστες του περασμένου αιώνα, επισημαίνοντας πως καθήκον όλων είναι η ανανέωση των κυττάρων των οργανώσεων αυτών με την προσέγγιση νεότερων μελών.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι, ως πληθυσμός, πάντα είμαστε λίγοι αλλά κατορθώνουμε πολλά. Χρειάζεται να ανανεωθούμε για να δώσουμε νέα πνοή στους Συλλόγους και οργανισμούς μας, προσεγγίζοντας νέους για να υπάρχουν στη θέση μας και να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν οι προγενέστεροί μας. Όπως είπε και ένας φίλος, ο εθελοντισμός δεν είναι να έχεις χρόνο, αλλά να τον βρίσκεις», τόνισε η κ. Λαμπροπούλου – Σαράφογλου.
Η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας συνεχάρη Αγγελική Βουρνά συνεχάρη τον Σύλλογο και προσωπικά την Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου για το ενδιαφέρον τους για τη νέα γενιά.
Αναφερόμενη στους τιμώμενους η κ. Βουρνά επεσήμανε: «Και οι τρεις αυτοί οργανισμοί, το ραδιόφωνο Cosmos FM, ο «Γέρος του Μωριά» και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής είναι αρωγοί στη διαφύλαξη και μετάδοση του Ελληνισμού, της ελληνικής γλώσσας, των αξιών και παραδόσεών μας».
Ο νέος πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πέτρος Δώριζας, συνεχάρη τον Σύλλογο «Γέρος του Μωριά», ενώ αναφέρθηκε και στο έργο του Cosmos FM στην προώθηση και διατήρηση του Ελληνισμού.
Ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας και συνάμα παραγωγός του «Cosmos – FM» Δημήτριος Φίλιος, ο οποίος κλήθηκε να παρουσιάσει τους τιμώμενους φορείς αναφέρθηκε στους ιδρυτές του «Cosmos – FM» στους παραγωγούς και εθελοντές οι οποίοι για 37 συναπτά έτη ενημερώνουν και ψυχαγωγούν τους ομογενείς και τους ακροατές σε όλον τον κόσμο.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην προσφορά του προέδρου του «Greek American Public Education System, Inc.» (GAEPIS, Inc.) και συνάμα παραγωγού του, κ. Στέλιου Τακετζή και εστίασε την προσοχή του στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει όχι μόνο για την αναβάθμιση των προγραμμάτων του «Cosmos – FM», αλλά και για την βιωσιμότητά του.
Ο κ. Τακετζής κάλεσε τους παραγωγούς και τα στελέχη του GAEPIS και από κοινού παρέλαβαν το βραβείο, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι «είναι στο εμείς» και διεμήνυσε ότι το βραβείο δεν ανήκει μόνο στην ηγεσία και στους παραγωγούς, αλλά σε όλους τους χορηγούς υποστηρικτές και ακροατές του.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους νέους που παρέστησαν στην εκδήλωση και τους υπενθύμισε ότι είναι προνομιούχοι.
«Έχετε ένα τεράστιο προνόμιο. Γεννηθήκατε σε αυτόν τον πολιτισμό. Γεννηθήκατε με μια κληρονομιά που έχει μεγάλη αξία. Χωρίς αυτό το προνόμιο να σημαίνει πως κάποιος λαός είναι ανώτερος από άλλον», επεσήμανε ο κ. Τακετζής υπενθυμίζοντας το χρέος της ομογένειας να διατηρήσει στερεούς τους κρίκους της αλυσίδας που κράτησε για άνω των τριών χιλιετιών τον ελληνισμό ενωμένο.