Ο θάνατος του Βασίλη Γαιτάνου βύθισε στο πένθος την Σίφνο, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη

Ο Βασίλης Γαϊτάνος με τον Μόκη Θεοδωράκη. Φωτογραφία: Facebook

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι συγγενείς του δημοφιλή καλλιτέχνη Βασίλη Γαϊτάνου, που έφυγε από την ζωή, το περασμένο Σάββατο, και δεν βρίσκονται στο Σικάγο, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε αναμετάδοση την εξόδιο ακολουθία, από τον ιερό ναό του Αγίου Αντρέα στο Σικάγο, σύμφωνα με την αγαπημένη του σύζυγό του και για πολλά χρόνια καλλιτεχνική μούσα του, τη Δήμητρα Γιαννοπούλου-Γαϊτάνου.

Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Τρίτη 9 Μαρτίου και  μέσω της ιστοσελίδας του ιερού ναού www.standreworthodox.org, μπορούν όσοι θέλουν να την παρακολουθήσουν. (Κάνετε κλικ στο https://www.youtube.com/watch?v=I_m-_D263eM)

Σε επικοινωνία των «Αναμνήσεων», η Δήμητρα δέχθηκε, παρά το γεγονός ότι το τηλέφωνό της δεχόταν πλήθος συλλυπητηρίων κλήσεων από όλο τον κόσμο, να μας μιλήσει με λόγια απλά για την σχέση της με τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη, που όποιος τον γνώριζε, ήξερε ότι μετά από λίγα λόγια θα άφηνε ανεξίτηλα το στίγμα του στην ψυχή του.

Προσωπικά, η γνωριμία μου με τον Βασίλη Γαϊτάνο έγινε προς τα τέλη του 1991 με 1992, χάρη στην επαφή και γνωριμία του καλού συναδέλφου Πανίκου Παναγιώτου.

Ο Βασίλης Γαϊτάνος σε μια από τις τελευταίες συναυλίες.

Τότε εκείνος, είχε φύγει για αποστολή στο Σικάγο και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έστελνε τις ανταποκρίσεις του καθημερινά, στον «Εθνικό Κήρυκα» για τον Ελληνισμό του Σικάγου.

Ετσι γνωρίστηκε και με τον Βασίλη και λίγο αργότερα ο Βασίλης βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για προγραμματισμένη συναυλία. Αργότερα ξαναγύρισε στη Νέα Υόρκη και εμφανίστηκε στο κέντρο «Καρυάτις» και στην «Βράκα».

Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του στην πόλη μας έγινε με αφορμή ένα αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, που πραγματοποιήθηκε στο Κεφαλονίτικο Σπίτι.

Ο Βασίλης Γαιτάνος γεννήθηκε πριν από 78 χρόνια  και είχε καταγωγή απο την Σίφνο. Ασχολήθηκε με την μουσική και εχει να επιδείξει ένα πλούσιο συνθετικό έργο ενώ στα πρώτα χρόνια της καριέρας του συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη και περιόδευσε σε όλο τον κόσμο παίρνοντας μέρος σε αντιδικτατορικές συναυλίες.

Με βάση το Σικάγο ταξίδεψε σχεδόν σε όλη την Αμερική παρουσιάζοντας δεκάδες συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο σχεδόν σύμφωνα με την συζυγό του και βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του την Δήμητρα πραγματοποιούσε μια συναυλία στην Ελλάδα.

Ο Βασίλης Γαϊτάνος με την σύζυγό του Δήμητρα.

Μέχρι σήμερα είχε παρουσιάσει δέκα και πλέον δισκογραφικές δουλειές.

Το πρώτο CD παρουσιάστηκε το 2009 με τον τίτλο «Να σε αγναντεύω Ελλάδα μου» και το δεύτερο της ίδιας σειράς κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα με τίτλο «Αχ Ελλάδα μου». 

Το 2002 είχε κυκλοφορήσει και μια συλλογή δημοτικών τραγουδιών με κλασική ενορχήστρωση και τον τίτλο «Αεράκι».

Η ιστορία του Βασίλη και της Δήμητρας αποτελεί από μόνη της μια ιστορία αγάπης και έρωτα και καλλιτεχνικής συνύπαρξης.

Η Δήμητρα σε ηλικία 31 ετών, με πτυχίο της Νομικής σχολής Αθηνών ήταν εκείνη την περίοδο στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας και εξαιτίας ενός τροχαίου, έχασε την ορασή της.

Ας αφήσουμε καλύτερα την Δήμητρα να μας αφηγηθεί. «Ήμασταν δεμένοι» θα πεί στις «Αναμνήσεις». «Ήταν μια αληθινή σχέση».

Ο Bασίλης, θα συμπληρώσει, ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα.

Η ανάρτηση στον προσψπικό λογαριασμό του Βασίλη Γαϊτάνου στο Facebook,.

Ήρθε στην Αμερική ως μετανάστης και με πολύ κόπο και επαγγελματισμό κατάφερε να κάνει μια καριέρα σε δυο πατρίδες, με δύο ακροατήρια και δυο ζωές.

Ο Βασίλης, μας λέει, «παρήγαγε πολιτισμό». Ανάμεσα στις δουλειές που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει είναι και η κυκλοφορία άλμπουμ με δεκατέσσερα τραγούδια σε ποίηση του ομογενή ποιητή Κίμωνα Αξαόπουλου.

Η τελευταία συναυλία όπως μας είπε η Δήμητρα δόθηκε τον Μαίου του 2018, στην Ελλάδα, στο μαγαζί που έφερε το όνομα «Μαλβάζια» (Μονεμβασία). Μπορεί κάποιος να την ανζητήσει στο You Tube, πληκτρολογώντας το όνομα του μαγαζιού.

Τον χειμώνα του 2018 μέχρι και τον Μάρτη του 2019 ο Γαϊτάνος εμφανιζόταν στο «Μύκονος» του Σικάγου, κάθε Παρασκευή.

Μετά ήρθε ο εγκλεισμός του κορωνοϊού, θα μας πεί η Δήμητρα, που μέσα στον πόνο μας υπενθύμισε ότι για 27 χρόνια ο συζυγός της έπαιζε πιάνο στο «Denis Den»

Την περίοδο  του 1970-1972 ο Βασίλης εμπλούτισε το ρεπερτοριό του και απέκτησε εμπειρία ακολουθώντας τον Μίκη Θεοδωράκη σε περιοδείες στο πλαίσιο του Αντιδικατατορικού αγώνα.

Η Δήμητρα ζούσε στην Ελλάδα όταν γνωρίστηκαν. Εκείνη είχε, όπως μας είπε, σπουδάσει νομικά, αλλά συνέπεια ενός ατυχήματος έχασε το φως. Όταν έφυγε από το χωριό της, η μουσική παράδοση της οικογενειά της την ακολούθησε. Είχε φοιτήσει στο Ωδείο Κώστα Κλάβα και κέρδισε διάφορα βραβεία.

Με τον Βασίλη, μας λέει, γνωριστήκαμε μέσω μιας κοινής μας φίλης.

Στο σημείο αυτό, η Δήμητρα θυμάται ότι μετά την γνωριμία τους ήρθε η περίπτωση της δωρεάς ενός νεφρού από την ίδια στον Βασίλη, το 2007. Τότε κάναμε παύση στην καριέρα και σκεφτήκαμε την επιστροφή μας στην Αμερική. Εδώ, είπαμε και οι δύο, ήταν καλύτερα, λόγω των υποδομών στον τομέα της υγείας. Οι γιατροί θα το πρόσεχαν καλύτερα στις ΗΠΑ.

Η Δήμητρα ανέφερε στις «Αναμνήσεις» ότι η μουσική ήταν πάντα παράλληλη με την υγεία.

Είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο, έκανε αιμοκάθαρση, ενώ το 2017 υπεβλήθη σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Το τελευταίο διάστημα είχε εμφανίσει και συμπτώματα άνοιας.

Με ορμητήριο το Σικάγο συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις συλλόγων και σε ιδιωτικά πάρτι.

Ταυτόχρονα κάναμε και παρουσιάσεις – συναυλίες σε θέατρα στην Ελλάδα όπως και στην Ελληνο-αμερικανική Ενωση.

Επειδή, μας είπε η Δήμητρα, πολλοί από το ακροατηριό του στην Ελλάδα, είχαν στο παρελθόν έρθει στο Σικάγο για σπουδές και γνώριζαν τον Βασίλη, τον καλούσαν όταν επέστρεφαν στην Ελλάδα για συναυλίες.

Οι αναρτήσεις των φίλων και των θαυμαστών του πλημμύρισαν την προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Για τον φίλο του Βασίλη, ο Πανίκος μας είπε:

«Λίγοι άνθρωποι παραμένουν ως το τέλος ελεύθεροι στη σκέψη, με ανυπότακτες ορμές και ακαθόριστες δυνάμεις για την ομορφιά της ζωής. Λίγοι δημιουργοί σμιλεύουν την πατρίδα τους και τον κόσμο με ένα ατέλειωτο πάθος για δικαιοσύνη και ειρήνη. Λίγοι φίλοι δεν χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Ο Βασίλης Γαϊτάνος αντιπροσώπευε αυτό το περιζήτητο είδος της επιμονής και της αντίστασης. Συνέθετε στίχους και μνήμες που μας ταξίδευαν σε τόπους και οράματα που δεν σβήνουν ποτέ. Η φωνή του, το πιάνο του και η Δήμητρά του θα συμπορεύονται με αλησμόνητες θύμησες για όλους εμάς που ζήσαμε τον Βασίλη σε διαφορετικές στιγμές της πορείας του».

Μια από τις αναρτήσεις την σελίδα του Βασίλη στο Facebook ανέφερε: «Εφυγε λοιπόν ο Βασίλης Γαϊτάνος, ένας υπέροχος, ξεχωριστός, με πάθος για ότι έκανε άνθρωπος. Τον γνώρισα μέσω της Μιμής. Εζησα αυτόν τον μεγάλο έρωτα από την πρώτη στιγμή. Αγαπημένη Μιμή κι από εκεί που θα πάει θα παίζει πιάνο και θα σου τραγουδάει. Βασίλη, Καλό κατευόδιο».  

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.