ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαγευτική και άκρως συγκινητική ήταν η συναυλία «Εν χορδαίς και οργάνω» του δημοφιλή τραγουδιστή Μιχάλη Βιολάρη και της Ανδριάνας Κόλλια η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της  Κυριακής, 13 Οκτωβρίου 2019 στο «Queens Theater on the Park» στο Φλάσινγκ.

Ο Μιχάλης Βιολάρης δίδαξε για μια ακόμη φορά με την απλότητά του και με την αγάπη του για την ομογένεια, καθώς επίσης και με την απόφασή του να μοιραστεί τη σκηνή με τη Χορωδία του Παγκυπρίου υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη.

Οι ομογενείς, οι οποίοι είχαν στην κυριολεξία κατακλύσει το αμφιθέατρο άλλοτε χειροκροτούσαν και άλλοτε σιγοτραγουδούσαν, ενώ τα πρόσωπά τους έλαμπαν από χαρά, ικανοποίηση, καθώς επίσης και από ευγνωμοσύνη, διότι ο Μιχάλης Βιολάρης έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου το κυπριακό τραγούδι και ενέπνευσε όλους όσους για σαράντα πέντε χρόνια αγωνίζονται για την απελευθέρωση των κατεχομένων από την μπότα του Αττίλα και για την επανένωσή τους σε μια ελεύθερη και ευημερούσα Κύπρο.

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής στον ίδιο χώρο όπου έλαβαν χώρα οι μεγάλες παραστάσεις του Θεατρικού Τμήματος και της Χορωδίας του Παγκυπρίου και στον οποίο στις 8 Φεβρουαρίου 2020 θα ανεβάσουν στη σκηνή την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη.

Παραβρέθηκαν ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου, στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνα Ζωχιού, ο δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας, Κώστας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανός και οι εκπρόσωποι πολλών ομογενειακών εκδηλώσεων.

Ο Μιχάλης Βιολάρης και η Ανδριάνα Κόλια με τη συνοδεία του Γιώργου Σαλβάνου στο πιάνο, του Γιώργου Πολίτης στην κιθάρα, του Μιχάλη Γιατράκη στο πρώτο μπουζούκι, της Μαρίας Γιατράκη στο δεύτερο μπουζούκι, καθώς επίσης και της Έλλης Τσαχτάνη στο φλάουτο κατάφεραν να ξεναγήσουν τους ομογενείς στο «μουσικοχρόνιο» από το 1962 μέχρι και σήμερα.

Από αριστερά διακρίνονατι οι Γιώργος Σαλβάνος, Έλλη Τσαχτάνη, Μαρία Γιατράκη, Μιχάλης Γιατράκης, Μιχάλης Βιολάρης, Ανδριάνα Κόλλια και Γιώργος Πολίτης: Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Τα εισαγωγικά κείμενα τα οποία προβάλλονταν στη γιγαντοοθόνη σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις του ιδού κατέστησαν ακόμη πιο επιβλητική και άκρως διδαχτική τη συναυλία.

Μετά το πέρας της συναυλίας ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Φίλιπ Κρίστοφερ απένειμε τιμητική πλακέτα στον Μιχάλη Βιολάρη για την αφοσίωσή του και την προσφορά του στο ελληνικό και κυπριακό τραγούδι, ενώ ο Κώστας Κωνσταντινίδης του απένειμε τη διακήρυξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω συναυλία ήταν εξίσου επιτυχημένη και ενθουσιώδης με τη συναυλία που οι δύο τραγουδιστές έδωσαν την Παρασκευή,  4 Οκτωβρίου 2019 στο θέατρο «Suzanne Roberts Theatre» της Φιλαδέλφειας. Η πρώτη συναυλία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Κυπρίων Μείζονος Φιλαδέλφειας «Μακάριος ΙΙΙ» και είχε πανομογενειακό χαρακτήρα.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι Κώστας Κωνσταντινίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Ισμήνη Μιχαηλίδη, Μιχάλης Βιολάρης, Κυριάκος Παπαστυλιανού, Αλέξης Φαίδωνος, Λάνα Ζωχιού και Φύτος Στράτης, Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Μιχάλης Βιολάρης

Ο Μιχάλης Βιολάρης γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα της Κύπρου, ένα μικρό χωριό κοντά στη Λευκωσία. Παίρνοντας το πτυχίο της Φιλοσοφικής στην Αθήνα, υπηρέτησε ως Φιλόλογος σε διάφορα Γυμνάσια της Αττικής, και στο Υπουργείο Παιδείας, με απόσπαση.

Η σχέση του με τη μουσική άρχισε ουσιαστικά από το 1965,όταν άρχισε να γράφει δικά του τραγούδια, όπως το «Ούλα Χαλάλιν σου», «Αρκείς τζιαι πέθανα» και πολλά άλλα, που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.

Από τις αρχές του 1967,αρχιζει και η τραγουδιστική του πορεία, στην Πλάκα, φιλοξενείται από την Καίτη Χωματά, στην μπουάτ Παράγκα, όπου γίνεται η γνωριμία του με τον Γιάννη Σπανό.

Από αριστερά οι Μιχάλης Γιατράκης, Μιχάλης Βιολάρης, Ανδριάνα Κόλλια και Γιώργος Πολίτης. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Έτσι, αρχίζει η δισκογραφία με τον συνθέτη, με την Πρώτη και Δεύτερη Ανθολογία, που είναι μελοποιημένη ποίηση δοκίμων ποιητών, όπως: Σωτήρης Σκίπης, Γεώργιος Βιζυηνός, Γεώργιος Ζαλοκώστας, Αιμιλία Δάφνη, και άλλοι. Η γνωριμία του με τον Γιώργο Κριμιζάκη, του δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει δεκάδες τραγούδια, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Από το 1971 αρχίζει η προετοιμασία για την έκδοση του έργου των Οδυσσέα Ελύτη και Λίνου Κόκοτου με τίτλο, «Το θαλασσινό τριφύλλι».

Ύστερα έρχεται η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα στην κινηματογραφική ταινία « Το νησί της Αφροδίτης» με το τραγούδι «Αν βουληθώ να σ’ αρνηθώ».

Παράλληλα, από το 1972 και μετά αρχίζουν οι εμφανίσεις σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, σε συναυλιακούς χώρους κοντά στους απόδημους.

Ο Μιχάλης Βιολάρης ενώ αναφέρεται στη φιλία και στη συνεργασία του με τον Μιχάλη Γιατράκη και την κόρη του Μαρία. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Σημαντική συναυλία στο Carnegie Hall της Ν. Υόρκης, πραγματοποιείται το 1976, τα έσοδα της οποίας προσφέρονται στην Κύπρο μετά την εισβολή.

Ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα και στίχους των: Οδυσσέα Ελύτη, Ιακώβου Καμπανέλλη, Κώστα Μόντη, Κώστα Γεωργουσοπούλου, Μιχάλη Πασιάρδη, Λευτέρη Παπαδοπούλου, Δημήτρη Ιατροπούλου, Γιάννη Κακουλίδη, Σώτιας Τσότου και άλλων.

Ερμήνευσε τραγούδια των: Γιάννη Σπάνου, Μίμη Πλέσσα, Λίνου Κόκοτου, Βασίλη Κουμπή, Γιώργου Κριμιζάκη, Γιώργου Κοντογιώργου, Γιώργου Κατσαρού και άλλων.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συναυλία. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.
Η χορωδία του Παγκυπρίου ο Μιχάλης Βιολάρης, η ορχήστρα και ο μαέστρος Φύτος Στράτης.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τη συναυλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.