Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει δυνητικά «καταστροφική» απόφαση της δικαιοσύνης για την άμβλωση στην Αριζόνα

1
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις.

Η αμερικανική προεδρία καταδίκασε χθες Σάββατο τις «δυνητικά καταστροφικές, επικίνδυνες και απαράδεκτες συνέπειες» της απόφασης δικάστριας στην Αριζόνα που σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ενεργοποίησε εκ νέου την πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης βασιζόμενη σε νόμους που ανάγονται στον 19ο αιώνα.

«Αν αυτή η απόφαση επιβεβαιωθεί, το προσωπικό υγείας θα διατρέχει κίνδυνο να φυλακιστεί για ως και πέντε χρόνια αν εκπληρώνει το καθήκον του να προσφέρει φροντίδα· επιζήσασες βιασμών και αιμομιξίας θα αναγκάζονται να γεννούν τα παιδιά αυτών που τους επιτέθηκαν· και οι γυναίκες (που κυοφορούν) με προβλήματα υγείας θα είναι αντιμέτωπες με φρικτούς κινδύνους», απαρίθμησε η Καρίν Ζαν-Πιερ, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή δικάστρια στην Πίμα, στην Αριζόνα, πολιτεία πολιτικά αμφίρροπη, που θα διαδραματίσει μείζονα ρόλο στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, έκανε πάταγο.

Έκρινε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με καθαρή πλειοψηφία των συντηρητικών, δυναμιτίζοντας στα τέλη Ιουνίου το δικαίωμα στην άμβλωση που είχε κατοχυρώσει το ίδιο το 1973 σε όλη την επικράτεια, έδωσε tabula rasa στις πολιτείες, διέγραψε όλη τη νομοθεσία που καταρτίστηκε στην Αριζόνα για το ζήτημα έκτοτε.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πως η πολιτεία επανέρχεται στα εξαιρετικά περιοριστικά νομοθετήματα που ανάγονται στο 1864 και στο 1901 – δηλαδή προτού οι Αμερικανίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, όταν η αμερικανική Δύση δεν ήταν καν επισήμως ενταγμένη ακόμα στις ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Αριζόνας, ο Νταγκ Ντούσι, θεωρεί ότι μετά την αντιστροφή του Ανώτατου Δικαστηρίου, ισχύει πλέον νόμος που υιοθετήθηκε πρόσφατα και απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Όμως η ερμηνεία του κρίνεται πολύ μετριοπαθής από κάποιους οπαδούς ακόμη σκληρότερης γραμμής, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους είναι ο Ρεπουμπλικάνος γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας Μαρκ Μπέρνοβιτς: η απόφαση της Παρασκευής «διευκρινίζει και εναρμονίζει (το πολιτειακό δίκαιο) για αυτό το σημαντικό ζήτημα», σχολίασε μέσω Twitter.

Εκλογική μάχη

Αρκετές συντηρητικές πολιτείες έθεσαν σε ισχύ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαγορεύσεις, μερικές ή πλήρεις, των επεμβάσεων του είδους.

Το ζήτημα ωστόσο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Ρεπουμπλικανική παράταξη, καθώς πλέον μέρος της τουλάχιστον συνειδητοποιεί ότι οι σκληροπυρηνικές τοποθετήσεις για αυτό της κοστίζουν μονάδες στις δημοσκοπήσεις κι ίσως πλήξουν τις πιθανότητες ορισμένων υποψηφίων της.

Το Δημοκρατικό κόμμα, με τον Τζο Μπάιντεν να πρωτοστατεί στο μέτωπο αυτό, επιδιώκει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση στις κάλπες στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες διακυβεύονται το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Αριζόνα, πολιτεία με δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές αλλά Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, που εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές το 2016, όμως -με οριακή διαφορά- τον Τζο Μπάιντεν το 2020, είναι εμβληματική στην προσεχή εκλογική μάχη.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στην πολιτεία για τη Γερουσία Μπλέικ Μάστερς, που θα αντιμετωπίσει τον απερχόμενο Δημοκρατικό Μαρκ Κέλι, χαρακτήριζε ως πρότινος τις αμβλώσεις «γενοκτονία».

Όμως το πουλέν του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πίσω στις δημοσκοπήσεις, πλέον αναφέρεται μόνο σε απαγόρευση των «πολύ καθυστερημένων αμβλώσεων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Σωστή κατά την δική μου άποψη η απόφαση
    της Αριζόνας, Τα έμβρυα είναι ζωή.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.