ΑΘΗΝΑ. Ο αισθητικά αναβαθμισμένος εξωτερικός κήπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αποδόθηκε τη Δευτέρα στους Αθηναίους και στους επισκέπτες του Μουσείου. Το έργο της ανάπλασης, πραγματοποιήθηκε με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του προαυλίου και των χώρων πρασίνου, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική, πολιτισμική, αισθητική και αστική ταυτότητα του Μνημείου.

Η έμπνευση για τον σχεδιασμό, προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, με αυτοφυή ιστορικά φυτά όπως δίκταμο, θυμάρι, άγρια ρίγανη, κυπαρίσσια, μυρτιές αλλά και παραδοσιακά καρποφόρα είδη όπως ροδιές, λωτούς, αμυγδαλιές και αμπέλι.

Συνολικά φυτεύτηκαν περί 6.000 νέα φυτά, ενώ εγκαταστάθηκε νέο αυτόματο σύστημα άρδευσης, καθώς και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός.

Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων του κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της είπε ότι «Πριν από ένα χρόνο και μία ημέρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφωνώντας τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησής του, αναφέρθηκε στο έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ως ένα από τα εμβληματικά έργα, το οποίο θέλει, όχι μόνο να περιλαμβάνει την επέκταση του μεγαλύτερου και μέγιστου μουσείου της χώρας, αλλά να συμβάλλει στην αναγέννηση της συγκεκριμένης περιοχής της πρωτεύουσας.

Η οδηγία του ήταν σαφής και συγκεκριμένη: «Είναι το έργο, το οποίο με ενδιαφέρει. Είναι το έργο, στο οποίο δίνω ιδιαίτερη σημασία».  Επομένως, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε παρά να πάρει αυτή την εντολή και να ενεργοποιήσει αμέσως τους μηχανισμούς του.

Έναν χρόνο λοιπόν μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με την JTI, η οποία δεν είναι άγνωστη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού πριν από τέσσερα χρόνια με μια αντίστοιχη ευγενική και γενναία χορηγία είχε δημιουργήσει τον εσωτερικό κήπο του Μουσείου, έχουμε την τύχη και τη χαρά, να παραδίδεται στο Μουσείο και στους πολίτες της Αθήνας, ο αναγεννημένος κήπος.

Ο κήπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

Όταν μου πρωτοείπαν για τη χορηγία, ήμουν λίγο διστακτική. Είπα πει και στον δήμαρχο ότι θα μείνει για έναν περιορισμένο χρόνο, γιατί μόλις τελειώσουν οι μελέτες, θα ξεκινήσουμε το έργο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από αυτή την πλατεία, επομένως θα πρέπει να ενημερωθούν οι χορηγοί, για να μην στενοχωρηθούν όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Έχουμε άριστη συνεργασία, με έναν άλλο ιδιωτικό φορέα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε την πρώτη φάση της μελέτης σκοπιμότητας για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα συλλειτουργεί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με την Αρχιτεκτονική Σχολή, την οποία θέλουμε να μείνει εδώ, στο ιστορικό της κτήριο.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει το δικό του προγραμματισμό, που ήδη έχει ανακοινωθεί από τις πρυτανικές αρχές. Επομένως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η συλλειτουργία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η σύνδεσή του – με έναν τρόπο που θα μας τον πουν οι μελετητές αρχιτέκτονες, αν θα είναι υπόγειο ή υπέργειο -, με το ΑΚΡΟΠΟΛ απέναντι, θα σηματοδοτηθεί με ένα τοπόσημο, το οποίο θα είναι και η ταυτότητα αυτού του συνολικά εμβληματικού έργου. Μόλις πριν από δύο ημέρες η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας στο ΑΚΡΟΠΟΛ, ακριβώς γιατί μέσα από την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και αυτής της περιοχής της πρωτεύουσας, θέλουμε να σημάνουμε και να σηματοδοτήσουμε τη σύνδεση του κλασικού ελληνικού πολιτισμού με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Μία σύνδεση και μία συνεύρεση που μόνο θετικά μπορεί να προσδώσει στην πολιτιστική αξία της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με νέες αναγνώσεις, με νέες ερμηνείες. Ο κήπος, που παραδίδεται στους Αθηναίους, μελετήθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο από την εταιρεία, η οποία ανέλαβε το έργο.

Θέλω να θυμίσω ότι αν ανατρέξει κανείς και αποθησαυρίσει τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, πέρα από τους φιλοσόφους, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον μαθητή του, τον Θεόφραστο, που αναφέρονται πολύ συχνά στους κήπους του άστεως, υπάρχει πάντοτε ένας παραλληλισμός που έκαναν οι αρχαίοι με τα ιερά άλση, τα οποία μέσα στην πόλη λειτουργούν, όπως τα στικτά σημεία στο δέρμα των πανθήρων.

 Τα στικτά σημεία στην Αθήνα, μόνοι μας τα σβήσαμε. Ξεχάσαμε τους κήπους, ξεχάσαμε το πράσινο. Προτιμήσαμε να δομήσουμε κάθε τι που ήταν ελεύθερο. Ευτυχώς, κάποιες περιοχές σώθηκαν, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος. Σε άλλες περιοχές αναπτύχθηκαν μικρότεροι κήποι, όπως αυτός στον προαύλιο χώρο, στο προκήπιο, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στον τρόπο που δομήθηκε ο κήπος, έχει υιοθετηθεί το μεγάλο δίδαγμα της αρχαιότητας. Πώς η φύση μπορεί να συνδυαστεί με τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι ευτύχημα, είναι αγαθή τύχη, που τα ανθρώπινα δημιουργήματα πολλές φορές έχουν τη μορφή που έχει το κτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να συνδυαστούν από τους ειδικούς, με τα διδάγματα της φύσης και της κλασικής αρχαιότητας, με έναν νέο τρόπο ζωής».

Στην εκδήλωση απόδοσης του κήπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, η διευθύντρια του Ε.Α.Μ. Δρ Μαρία Λαγογιάννη, ο κ. Βίκτορ Κρέσπο, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας JTI, με χορηγία της οποίας πραγματοποιήθηκε το έργο, και ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την εταιρεία Ecoscapes, που σχεδίασε την αναβάθμιση του κήπου. Παρών ήταν επίσης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Γιασουχίρο Σιμίζου.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.