Ο Ιβάν Σαββίδης στο «στόχαστρο» ΗΠΑ, Βρυξελλών: Ήταν «ενδιάμεσος» του Πούτιν στα Βαλκάνια;

0
Ο Ιβάν Σαββίδης.

Γράφει η Αλίκη Χατζή

Tο όνομα του Ιβάν Σαββίδη και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε κλειστές συσκέψεις όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι ένας από τους κυριότερους επενδυτές  στην Ελλάδα, θεωρείται DE ότι διατηρεί στενές επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και βρίσκεται σίγουρα σε δύσκολη θέση λόγω της συμμετοχής του σε δίκτυα υποστήριξης αυτονομιστικών ομάδων του Ντονμπάς – και όχι μόνο.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους δυτικούς στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι αν η επιχειρηματική δράση του Ιβάν Σαββίδη συναρτάται με την ύπαρξη μιας στρατηγικής της Μόσχας τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής.

Οι δυτικοί πολιτικοί επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι ότι η Ρωσία εφάρμοσε και εξακολουθεί να εφαρμόζει μια στρατηγική «state capture» («αρπαγή κράτους») σε πολλές χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Πρόκειται για προσπάθειες ελέγχου των νευραλγικών υποδομών και της πολιτικής ζωής. Τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις αυτές απλώθηκαν με προσεκτικά βήματα στη λεγόμενη «δυτική σφαίρα επιρροής». Εντάσσεται ο Σαββίδης σε αυτή τη στρατηγική;

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρϊ Πάιατ, έχει εκφρασθεί επανειλημμένως εναντίον του Σαββίδη με δημόσιες τοποθετήσεις του. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει ανακοινωθεί  αν συμπεριλαμβάνεται σε κάποια από τις λίστες κυρώσεων της ΕΕ ή των ΗΠΑ σε βάρος των ολιγαρχών που έχουν άμεση σχέση με το Κρεμλίνο – ίσως γιατί είναι Έλληνας πολίτης – αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι δραστηριότητες του, «επιχειρηματικές και άλλες», ερευνώνται αναλυτικά…

Τι γίνεται με τα ελληνικά λιμάνια;

Επειδή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον παγκόσμιο Τύπο σχετικά, έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπενθυμίσουμε ότι όταν ο Σαββίδης εμφανίσθηκε ως υποψήφιος αγοραστής του ΟΛΘ, υπήρξε αμερικανική έρευνα που ανακάλυψε ότι η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners, που συμμετείχε στην προσφορά (με 47%), ήταν εταιρεία-κέλυφος.

Τραπεζικές πηγές πληροφορούσαν ότι επρόκειτο για εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με καλές σχέσεις με τη ρωσική αγορά. Στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας είχαν δε διαμηνύσει σε κορυφαίους επιχειρηματίες και τραπεζίτες πως η συνεργασία με τον Σαββίδη αποτελούσε κόκκινη γραμμή γι’ αυτούς. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι –σύμφωνα με τις έρευνές τους– υπήρχε αδιαφάνεια στα οικονομικά του.

Προ ημερών πάλι, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης Handelsblatt και Deutsche Welle εξηγούσαν την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο να είναι ο Ιβάν Σαββίδης ο βασικός διεκδικητής για το σημαντικό και από στρατηγικής άποψης λιμάνι της Αλεξανδρούπολης: «Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη μεγάλα σχέδια γι’ αυτό. Ο  Τζέφρι Πάιατ δεν έχει επισκεφθεί καμία άλλη επαρχιακή πόλη τόσο συχνά όσο η Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια».

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετέφεραν στην Αλεξανδρούπολη περίπου 150 επιθετικά ελικόπτερα, αρκετές εκατοντάδες τανκς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve. «Οι σταθερά αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες δείχνουν τον αυξανόμενο στρατηγικό ρόλο του λιμανιού για την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή», δήλωνε ο Αμερικανός πρέσβης, Πάιατ.

Ταυτόχρονα τα δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης επεσήμαιναν ότι η Αλεξανδρούπολη δεν είναι σημαντική για τους Αμερικανούς μόνο ως κόμβος στρατιωτικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ανέφεραν επίσης ότι μια «ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία κατασκευάζει στην πόλη δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου» (LNG).

Έρευνα και για… τσιγάρα

Ακόμη, πολλές γαλλικές και ιταλικές εφημερίδες αναφέρονται στη συνολική διαδρομή του Ιβάν Σαββίδη, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι πρόσφατα η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα «υπέδειξε» το δικό του τηλεοπτικό κανάλι, το OPEN, ως το μέσο στο οποίο θα μπορούσαν να δουν «κάτι άλλο εκτός από ψεύτικη προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία», ενώ ο όμιλος εταιρειών του, η Agrocom, συγκαταλέγεται στους σημαντικούς της Ρωσίας.

Πηγή: www.mononews.gr

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.