NEA ΥOΡΚΗ. Μια ιδιαίτερα όμορφη και αξιέπαινη εκδήλωση που εδώ και χρόνια οργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος τιμώντας τις γυναίκες της Ιατρικής που τόλμησαν, στάθηκε η αφορμή για να ανακοινώσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Πάνος Μανώλας, μια πρωτοβουλία για την αποτελμάτωση της δράσης Ομογένειας και των φορέων της.

Δηλαδή, την πιθανή ίδρυση ενός φορέα που θα ενώσει όλους τους επαγγελματικούς φορείς που λειτουργούν σήμερα.

Η εκδήλωση με τον τίτλο «Women Who Dared», δηλαδή «Γυναίκες που τόλμησαν» είχε φέτος ξεχωριστό χαρακτήρα και έλαβε χώρα εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Ήταν έτσι στημένη ώστε να αποτελέσει την αφορμή για να συγκεντρώσει ο Ιατρικός Σύλλογος χρήματα, αλλά ταυτόχρονα είχε την στήριξη πέντε διαφορετικών φορέων και συγκεκριμένα της «Hellenic Initiative», του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, του Συλλόγου των Ελλήνων Δικηγόρων, της Ένωσης Ελληνο-αμερικανών στα Οικονομικά, των Ελληνίδων Γυναικών στον Επαγγελματικό Τομέα και της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πάνος Μανώλας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματικούς φορείς της Ομογένειας για να ενωθούν δημιουργώντας έναν φορέα ικανό να αναλάβει δράσεις και να καλύψει τα κενά στην εκπροσώπηση των οικείων φορέων. Φωτογραφία: ETA / Press

Ο δε χώρος στο οποίο φιλοξενήθηκε η εκδήλωση δεν ήταν και τόσο εύκολο να αναζητηθεί καθώς για το ευρύ κοινό ήταν χώρος που δεν λειτουργεί.

Χρειάστηκε η βοήθεια μιας ιατρού που γνώριζε ότι στο κτίριο του πρώην πολυκαταστήματος Barney’s λειτουργεί σήμερα μια γκαλερί.

Τα υπόλοιπα αν και είναι λεπτομέρειες είναι στοιχεία που συνέβαλαν στην διοργάνωση μιας εξαιρετικής βραδιάς με υπεύθυνη την ογκολόγο Δρ. Στέλλα Λυμπέρη.

Κατάφερε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, όπως η κ. Λορέιν Χρυσομάλλη να οργανώσουν μια επιτυχημένη εκδήλωση με ένα άκρως συγκινητικό πρόγραμμα.

Η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, που διοργάνωσε την εκδήλωση εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου είχε και τον ρόλο της εισηγήτριας. Φωτογραφία: ETA / Press

Γιατί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δάκρυσαν καθώς ο σύζυγος της αείμνηστης ιατρού Δρ. Μαρίας Μπουρνιά-Σπυρή αποδεχόταν το βραβείο «Γυναίκες που Τόλμησαν».

Η Δρ. Μαρία Μπουρνιά-Σπυρή ήταν ένα δραστήριο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και έφυγε ξαφνικά από την ζωή, τρείς μέρες μετά την γέννηση του παιδιού της.

Παρά τον αβάσταχτο πόνο που κουβαλάει ακόμα και σήμερα, ο συζυγός της μαζί και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, μίλησε με δυσκολία για το θάρρος και την γενναιότητα που διέκρινε την σύζυγό του.

Ο Δρ. Σπυρής με δυσκολία προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυα που αυθόρμητα πλημμύρισαν τα μάτια του. Θέλησε αρχικά να ευχαριστήσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που ήλθαν μαζί του και που συμπαραστάθηκαν στον ίδιο και το μόλις 13 μηνών παιδί του.

Ο Δρ. Σπυρής παρέλαβε εκ μέρους της οικογένειας του το βραβείο που απονεμήθηκε μετά θάνατον στην αείμνηστη σύζυγο του, την Ιατρό Μαρία Μπουρνιά-Σπυρή. Φωτογραφία: ETA / Press

Έπλεξε κατόπιν το εγκώμιο της συζύγου του , η οποία κατάφερε να διακριθεί σε κάθε τομέα και ιδιαίτερα στον δύσκολο τομέα της παιδιατρικής.

Ο Δρ. Σπυρής, επέλεξε να τιμήσει την μνήμη της αδικοχαμένης συζύγου του με την διάθεση στον Ιατρικό Σύλλογο μιας υποτροφίας. Και αμέσως παρέδωσε την επιταγή για την πρώτη υποτροφία.

Ακολούθησε η απονομή του βραβείου «Δρ. Μαίρη Καλαποθάκης» που απονεμήθηκε στην Δρ. Ράνι Κόντου, οι συνάδελφοι της οποίας την χαρακτήρισαν ως «ICU Covid» Hero.

Η καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής Δρ Ράνι Κόντου, που βραβεύθηκε με το βραβείο «Δρ. Μαίρη Καλαποθάκη», θεωρεί τον εαυτό της υπηρέτη του ανθρώπου. «Οι αληθινοί ήρωες», είπε, «είναι οι γονείς μας». Φωτογραφία: ETA / Press

Η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη αναφέρθηκε εν συντομία στο έργο και την ιστορία της Δρ. Καλαποθάκη, αλλά και στο γεγονός ότι η ίδια τόλμησε πριν από χρόνια (2011) να προτείνει στον Ιατρικό Σύλλογο την διεξαγωγή ενός συμποσίου και την απονομή του βραβείου με το όνομά της.

H Δρ. Ράνι Κόντου είναι καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Στην διάρκεια της κορύφωσης της Πανδημίας, η καθηγήτρια της Ιατρικής τόλμησε να μπει στην ΜΕΘ και ως άλλη στρατηγός σε καιρό πολέμου, φορώντας την ειδική λευκή στολή προστασίας από χημικά (hazmat suit) και άλλες ασθένειες και να αντιμετωπίσει με μεγάλη γενναιότητα την άγνωστη ως τότε ασθένεια του κορωνοϊου.

Η Δρ. Κόντου συνεχίζει εκτός από Καθηγήτρια να είναι και μέντορας πολλών παιδιών.

Η Αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ελίζα» κ. Ολγα Γερουλάνου-Βότση, μίλησε για τους σκοπούς της οργάνωσης και ευχαρίστησε την Ομογένεια και τους επαγγελματικούς φορείς. Φωτογραφία: ETA / Press

Θα ήθελα, είπε η Δρ. Λυμπέρη, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον ρόλο του μέντορα και να οργανώσουμε καλύτερα προγράμματα που θα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά μας.

Πραγματικοί ήρωες

Η Δρ. Κόντου τόνισε στην διάρκεια της ομιλίας της ότι «όταν εκείνη ξεκίνησε την καριέρα της, εμφανίστηκε μια άλλη, ως τότε άγνωστη, ασθένεια το AIDS και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά καταφέραμε να βρούμε τον τρόπο να θεραπεύουμε αυτή την αρρώστια».

Όταν ξεκίνησε η Πανδημία, ανέφερε, «είχαμε πανικοβληθεί». «Δεν ήμασταν έτοιμοι», συμπλήρωσε, «να την αντιμετωπίσουμε». «Αλλά», τώρα, «έχουμε φτάσει πλέον σε ένα ποσοστό όπου 500 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ασθενήσει, αλλά δεν πέθαναν από τον ιό».

Τα παιδιά μου τόνισε με εμπνέουν, μου συμπαραστέκονται και με καθοδηγούν.

Η Δρ. Ράνι Κόντου που βραβεύθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο για την συμβολή της στην μάχη μέσα από τις ΜΕΘ κατά του Κορωνοϊού. Φωτογραφία: ETA / Press

Όταν ακούω, πρόσθεσε, την χρήση του όρου «ήρωας» το μυαλό μου πάει στους γονείς μας, που ήρθαν εδώ κάνοντας θυσίες για να μας σπουδάσουν.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες. Η μητέρα μου, τόνισε, με δάκρυα στα μάτια της, που είναι εδώ απόψε, είναι μια ηρωίδα.

Μέσα από τα πρωτοσέλιδα

Η επικαιρότητα έπαιξε φέτος ένα παιχνίδι καθώς πολύ καιρό αφότου άρχισε η συζήτηση για την ιδέα της βράβευσης, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης το θέμα της Οικογένειας από την Πάτρα και του θανάτου των τριών παιδιών της.

Όλοι μαζί οι φορείς που συμμετείχαν στην διοργάνωση παρουσίασαν το επόμενο βραβείο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Φιλανθρωπία με αποδέκτη τον οργανισμό Eliza, που εδρεύει στην Ελλάδα με ιδρύτρια και πρόεδρο την κ. Μαρίνα Καρέλλα.

Μαζί με την Δρ. Ράνι Κόντου, η αδερφή της και η Δρ. Λορέιν Χρυσομάλη-Βαλασιάδη. Φωτογραφία: ETA / Press

Ο οργανισμός έχει ως βασικό του σκοπό την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση.

Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή, καθώς η πρόεδρος του Οργανισμού ευχαρίστησε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τους φορείς και στην συνέχεια, η αντιπρόεδρος κ. Ολγα Γερουλάνου – Βότη μίλησε δια ζώσης στους παρευρεθέντες. Πριν από την κ. Γερουλάνου, μίλησε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Δρ. Αλεξάνδρα Σολδάτου.

Η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, τόσο κατά την διάρκεια της παρέμβασής της στην εκδήλωση, όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις “Αναμνήσεις” εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την κ. Όλγα Μπορνόζη, διευθύντρια του “Capital Link”, η οποία όχι μόνο συνέλαβε την ιδέα για την βράβευση του οργανισμού “Ελίζα” αλλά “κίνησε γη και ουρανό”, όπως ανέφερε, για να φέρει την οργανωτική επιτροπή σε επαφή μαζί τους, αλλά και να καταστεί δυνατή η βράβευσή του.

“Η βράβευσή του οργανισμού “Ελίζα” έγινε σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του οργανισμού και προλείανε το έδαφος για να πάρει σάρκα και οστά η προσπάθεια δημιουργίας θυγατρικού οργανισμού στις ΗΠΑ με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την διεύρυνση της δράσης του υπέρ των κακοποιημένων παιδιών της γενέτειρας. Τα τραγικά γεγονότα με την μητέρα από την Πάτρα που συνελήφθη και κατηγορείται για τον θάνατο ενός από τρία ήδη νεκρά παιδιά της, έχουν προβληματίσει την ομογένεια και πιστεύω πως θα συνδράμει τα μέγιστα στην ενίσχυση του έργου του οργανισμού “Ελίζα”, δήλωσε στις “Αναμνήσεις” η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη.

Κατόπιν έγινε μια ειδική παρουσίαση από την Δρ. Λορέιν Χρυσομάλη-Βαλασιάδη, που έδωσε το βήμα στον γιατρό Παλαιολόγο Αλεξόπουλο, ο οποίος και παρακολούθησε χάρη σε μια υποτροφία του Δρ. Ρόϊ Βάγγελου και της συζύγου του Νταϊάνας, ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Η αναφορά του Προέδρου

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πάνος Μανώλας έλαβε τελευταίος τον λόγο και αφού ευχαρίστησε τους υπεύθυνος της διοργάνωσης καθώς και τους φορείς που συμμετείχαν μίλησε για την εμπειρία του από πρόσφατη επίσκεψη στην Ιταλία, όπου κι εκεί συνάντησε δια μέσου της Ιστορίας τις γυναίκες που τόλμησαν σπουδάζοντας την Ιατρική Επιστήμη.

Ο Δρ. Μανώλας ωστόσο επεφύλαξε και μια έκπληξη για τους παρευρισκόμενους.

Ήταν όμως και μια ευκαιρία να δράσει ως οικοδεσπότης και να αφυπνίσει όλους αυτούς τους φορείς. Να τους ταρακουνήσει, τρόπον τινά, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για εξέλθει από το τέλμα των τελευταίων δυο ετών η Ομογένεια.

Έτσι ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου να καλέσει κοινή σύσκεψη με μοναδικό αντικείμενο την αποτελματοποίηση της Ομογένειας.

Μια κίνηση με πολλαπλά μηνύματα

Γιατί στο φιλοσοφικό ερώτημα πολλών δημογερόντων: «που είναι η Νεολαία της Ομογένειας;» η απάντηση το βράδυ της Πέμπτης ήταν ολοφάνερη.

Βρισκόταν κάτω από τις φτερούγες του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και πάντως μέσα στην κοινή εκδήλωση των επαγγελματικών συλλόγων.

Άρα, το κάλεσμα για την από κοινού δράση και κινητοποίηση δεν ήταν τυχαίο και μάλλον ήρθε σε μια στιγμή που τα ρολόγια της Ομογένειας είναι σταματημένα στις «12 παρά τέταρτο».

Έτσι με πρωτοβουλία του Πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου θα προσκληθούν εντός δυο εβδομάδων τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών και συνάμα επαγγελματικών φορέων για να συντονίσουν τις δράσεις τους και να αναλάβουν ίσως τον ρόλο που τους ανήκει.

Σε αναμονή μάλιστα των εξελίξεων έχει σημασία να αναφέρουμε το γεγονός ότι μέχρι στιγμής κανείς από τους προαναφερθέντες φορείς δεν συμμετέχει είτε επίσημα είτε μέσω των μελών του σε κάποια επιτροπή της Παρέλασης, ενώ είναι φανερό ότι εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους μπορεί να δημιουργήσουν αξιόλογες καταστάσεις.

Η εκδήλωση αυτή, ήταν μόνο ένα δείγμα του αξιόμαχου δυναμικού ανδρών και γυναικών που διαθέτουν οι παραπάνω οργανώσεις.

Είναι επίσης φανερό ότι για πρώτη φορά ο ρόλος των οργανώσεων δεν ήταν απλά συμβουλευτικός αλλά καθόλη την προετοιμασία της εκδήλωσης είχαν λόγο και πρότειναν ιδέες.

Όπως τόνισε η εισηγήτρια και υπεύθυνη της διοργάνωσης εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου, η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, το βραβείο που δόθηκε στον οργανισμό Ελίζα δόθηκε εκ μέρους όλων των φορέων.

Γι αυτό, όταν έφτασε η ώρα να βγει η αναμνηστική φωτογραφία, αμέσως μετά την απονομή της αναμνηστικής πλακέτας οι φωτογράφοι παρακάλεσαν τους εκπροσώπους των φορέων να στριμωχτούν ώστε να χωρέσουν όλοι μέσα στο «κάδρο».

Η βραδιά έκλεισε με χορό με την συνοδεία της ορχήστρας «Apollo». Eνα τραγούδι με τον τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ´ αγαπάς» απέδωσε η Γιάννα Κατσαγιώργη. Το τραγούδι ήταν αφιερωμένο στην μνήμη της ιατρού Μαρίας Μπουρνιά.

Ο εξαδελφός της, ο γνωστός δεξιοτέχνης του κλαρίνου Λευτέρης Μπουρνιάς της αφιέρωσε το τραγούδι «Broken Heart».

Φάνηκε ότι αυτό το μοντέλο εκδηλώσεων στην μετά την Πανδημία εποχή θα κυριαρχήσει τουλάχιστον στις εκδηλώσεις των φορέων που συμμετείχαν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χώρος αποτελεί ιδιοκτησία του Carlyle Global Partners και η ανακάλυψη της ύπαρξης και της διάθεσης του για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις έγινε από την Δρ. Ευγενία Γιάνου που λόγω ασθένειας δεν κατάφερε να παρευρεθεί.

H Δρ. Λυμπέρη ευχαρίστησε τον τσέρμαν της εταιρείας κ. Αλεξ Τσάρλτον για την φιλοξενία και για την ευκαιρία να δουν οι καλεσμένοι την έκθεση των έργων ζωγραφικής με τιτλο: «Οι γυναίκες που τόλμησαν».

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών του διακεκριμένα μέλη της Επιστημονικής κοινότητας. Ήταν εκεί ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Μιχάλης Φυρίλας, ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, στελέχη των φορέων που συμμετείχαν στην διοργάνωση και ανάμεσα τους, η κ. Ευτυχία Πυλαρινού -Πάϊπερ, ο κ. Αντώνης Κοντομίχαλος, η Ολγα Μπορνόζη, η εκτελεστική διευθύντρια του Επιμελητηρίου κ. Αλεξάνδρα Σπύρου-Μιτσάκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Τηλιακός, ο Α’ Aντιπρόεδρος κ. Γιώργος Ζαπάντης, ο ταμίας της HABA κ. Κώστας Κέλλας, η ιδρύτρια του οργανισμού επαγγελματιών γυναικών κ.Μαρία Φραντζή, η πρόεδρος κ. Ιρίνα Καπετανάκη και η Β´ Αντιπρόεδρος κ. Καλιόπη Ζιάνγος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής,κ. Στέλλα Κοκόλη, καθώς και η πρώην πρόεδρος της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού κ. Μαρία Κοφινά.

Παρών και ο κ. Μάρκος Μαρινάκης με την σύζυγο του.

Είδαμε ακόμα μετά από καιρό τον Δρ. Γεώργιο Τσούλια με την κόρη του και τον διακεκριμένο Καρδιολόγο Δρ. Γεώργιο Ντάγκα. Επίσης από το Νιού Τζέρσει ο κ. Πάνος και κ. Μάγκυ Σταυριανίδη, φίλοι της οικογένειας του Ρόι και της Νταϊάνα Βάγγελου

Το πιο σημαντικό ότι η βραδιά συγκέντρωσε και νεολαία που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση.

-Advertisement / Διαφήμιση-


2 COMMENTS

  1. Θερμα συγχαρητηρια στους διοργανωτες και σε ολους τους φορεις που τα μελη τους συμμετειχαν σε αυτη την πολυ ωραια εκδηλωση!
    Τετοιες δραστηριοτητες πραγματι ανεβαζουν και γεμιζουν ελπιδα και αισιοδοξια την Ομογενεια για να εχει την θεση που της αξιζει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.