Ο «γκουρού των στολών» που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές

0
Ο Δημήτρης Στράκας.

Της Αναστασίας Τελιανίδου

Παραμονές αποκριάς του 1989 και στο σαλόνι της οικογένειας Στράκα, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, φτιάχνονται οι πρώτες αποκριάτικες στολές ενηλίκων, με λίγα κομμάτια υφάσματος, βελόνες, ψαλίδια και πολλή φαντασία. Από το μικρό δωμάτιο της δεκαετίας εκείνης, 35 χρόνια μετά, η οικογένεια Στράκα διατηρεί πλέον επιχείρηση -ένα μικρό εργοστάσιο που ράβει χιλιάδες στολές για καρναβαλιστές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τον Δημήτρη Στράκα τον αποκαλούν «γκουρού των στολών» και έχει μεταμορφώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, ράβοντας στολές ακόμα και για γκρουπ που συμμετείχε στο διάσημο καρναβάλι της Βενετίας.

«Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν καν στολές ενηλίκων στη Θεσσαλονίκη, αλλά μόνο έτοιμες μεταμφιέσεις για παιδιά. Οι άντρες ντύνονταν με δικά τους υλικά και ρούχα από το σπίτι και μεταμφιέζονταν συνήθως σε γυναίκες και οι γυναίκες σε άνδρες. Βλέποντας το κενό στην αγορά αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα και ξεκινήσαμε δειλά δειλά» εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Δημήτρης Στράκας. Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν θυμάται τα πρώτα χρόνια, τότε που, πριν ακόμη κλείσει τα 19, αντί να πάει για σπουδές στη Νομική Θεσσαλονίκης, επέλεξε τον τομέα της ψυχαγωγίας και συγκεκριμένα το κομμάτι της κατασκευής των στολών.

«Η πρώτη στολή μας ήταν ένας μάγος. Πήραμε τα υφάσματα στη λιανική και τα κόψαμε στο σαλόνι του σπιτιού. Δεν είχαμε ιδέα αν αυτό που κάναμε θα άρεσε στον κόσμο. Από μια αγορασμένη ρόμπα κάναμε, με μικρές παρεμβάσεις, τη στολή της γιαγιάς, πήραμε κάτι κλαδωτά κλινοσκεπάσματα από τη θεία μου και ράψαμε δυο στολές – τσιγγάνες, ενώ μας βοήθησε μια γειτόνισσα που έραψε δυο κλόουν και έτσι ξεκινήσαμε, την πρώτη κολεξιόν των στολών μας» εξηγεί.

Η επιχείρηση ήταν και παραμένει οικογενειακή υπόθεση. Η σύζυγος – σχεδιάστρια μόδας, σπουδάστρια σχεδίου μόδας πριν από τρεις δεκαετίες, η μητέρα που είχε γνώσεις ραπτικής και η ιδέα που έγινε κοινή αγάπη. Για μια πενταετία ήταν οι μοναδικοί που έραβαν και για ενήλικες. Οι πρώτες στολές ξεπούλησαν και κάθε χρόνο που περνούσε, όλο και περισσότερες ήταν οι παραγγελίες, οι πωλήσεις αυξάνονταν, η δουλειά είχε ανοδική πορεία και οι ραπτομηχανές …έκοβαν και έραβαν, από κοκκινοσκουφίτσες και στρουμφ μέχρι σπανιόλες και βρικόλακες.

«Υπήρξε μια εποχή από τότε που μπήκαμε στο κατάστημά μας, στην Ίωνος Δραγούμη, που είχαμε ουρά από κόσμο, ο οποίος περίμενε υπομονετικά για να διαλέξει στολή και να αγοράσει ή να νοικιάσει αυτήν που τον εκφράζει ή τού ταιριάζει. Γενικά αυτήν την περίοδο κάθε χρόνο παίρνουν φωτιά οι μηχανές μας, γιατί εμείς μπορεί να κάνουμε παραγωγή όλο τον χρόνο, αλλά οι καρναβαλικές ομάδες και κυρίως οι πελάτες λιανικής, έρχονται και ζητάνε στολές μέχρι και την τελευταία στιγμή, έτσι μέχρι και την Τσικνοπέμπτη εμείς ράβουμε» σημειώνει ο κ. Στράκας.

Σήμερα ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές. Από τα χέρια του έχουν περάσει αναρίθμητες μεταμφιέσεις, εκατοντάδες χιλιάδες στολές και σχέδια που φτάνουν κοντά στα 2500. Όπως λέει, δεν είναι λίγες οι φορές που τις ιδέες τις δίνει ο κόσμος που συνήθως προτιμά ήρωες από κινηματογραφικές επιτυχίες ή αγαπημένες σειρές της τηλεόρασης. Παλαιότερα προτιμούσε πολιτικούς, ενώ πλέον έχουν πέραση οι τραγουδιστές, με τον Έλβις Πρίσλεϊ να αποτελεί διαχρονική αξία. Φέτος την τιμητική της έχει η ντίσκο, ενώ πολύ εντυπωσιακές ήταν οι δούκισσες και οι πριγκίπισσες που έραψαν για γκρουπ που συμμετέχει στο μεγάλο καρναβάλι της Βενετίας.

Διαχρονική αξία παραμένουν και ήρωες όπως ο Μπάτμαν, ο Σπάιντερμαν ή ο Σούπερμαν. Όσο για την αγαπημένη μεταμφίεση του …μάγου των στολών; Αν και φτιάχνει χιλιάδες, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να μπει στο κλίμα των ημερών εξαιτίας του όγκου και φόρτου της δουλειάς, μόνο μια φορά όλα αυτά τα χρόνια ντύθηκε καρναβάλι, με την αγαπημένη του στολή να είναι ο Μίκυ Μάους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.