ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκρινε ότι είναι «πολύ σημαντικό» τα Ηνωμένα Έθνη να συζητήσουν με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να διευκολύνουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, μια βοήθεια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Είναι αδύνατο να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν χωρίς να συζητήσουμε με τις ντε φάκτο αρχές της χώρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΟΗΕ ζήτησε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη χώρα αυτή.
«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με τους Ταλιμπάν αυτή τη στιγμή για όλες τις διαστάσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως την τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ναρκωτικά και τη φύση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Σχεδόν έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως ο ΟΗΕ είναι «σθεναρά δεσμευμένος να παράσχει μια ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό πληθυσμό».
«Και ανησυχούμε σίγουρα να διασφαλίσουμε πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα λειτουργήσει ως μοχλός για να λάβουμε μια πραγματική δέσμευση των Ταλιμπάν σε όλες τις άλλες διαστάσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε πρόοδο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον αφγανικό λαό, το καλύτερο μέσο είναι να προχωρήσουμε με την ανθρωπιστική βοήθεια, να εμπλακούμε σε διάλογο με τους Ταλιμπάν και να αξιοποιήσουμε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να πιέσουμε για την πραγμάτωση αυτών των δικαιωμάτων», υπογράμμισε.
Ωστόσο, επισήμανε ότι η «ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, εάν η αφγανική οικονομία καταρρεύσει. Γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος είναι τεράστιος».
«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να βρει μέσα που θα επιτρέψουν ενέσεις ρευστού στην αφγανική οικονομία, με στόχο να επιτραπεί στην οικονομία να αναπνεύσει και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον αφγανικό λαό και θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική έξοδο, με επιπτώσεις τις οποίες μπορείτε να φανταστείτε αναφορικά με τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Δεν πιστεύω πως εάν οι αρχές μιας χώρας δεν συμπεριφέρονται καλά, η λύση θα ήταν να τιμωρήσουμε συλλογικά τον λαό», κατέληξε ο ίδιος.