ΗΡΑΚΛΕΙΟ. (https://www.patris.gr) Στην Κρήτη χτυπάει από χθες η  «καρδιά» των αποδήμων Κρητικών! Το απόγευμα έγινε η  έναρξη του τετραήμερου συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, απ’ όπου η φωνή και το μήνυμα της Κρήτης και το λογοτεχνικό-ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα σταλεί ηχηρό σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, είναι επικεντρωμένο στο  λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου».

Το έναυσμα δόθηκε χθες το απόγευμα στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στο λόφο Μαρτινέγκο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια, έγινε ακολουθία παρακλητικού κανόνας Yπεραγίας Θεοτόκου, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Συμμετείχε η Βυζαντινή Χορωδία Αγίου Τίτου.

Φωτογραφία: https://www.patris.gr

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στον χαιρετισμό του τόνισε πως «η  Κρήτη δημιουργεί στο πέρασμα των αιώνων και δημιουργεί θαύματα». Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον Ερωτόκριτο, «αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας ως γέφυρα ειρήνης, ως δύναμη εξωστρέφειας, ως μήτρα αρετών και παράγοντα κοινωνικής συνοχής.

Αποδεικνύουμε πως συνενώνουμε την παράδοση με τη νεωτερικότητα». Απευθυνόμενος στους Κρήτες όπου γης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι εσείς οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό, αλλά και οι πρόγονοί σας υπήρξατε ανέκαθεν ο πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης του τόπου μας. Κομμάτι της ψυχής του αλλά και της δύναμής του.

Από το Μαρτινέγκο δόθηκε το έναυσμα των εργασιών του συνεδρίου

Οι συναισθηματικοί δεσμοί, με την πατρίδα και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής ταυτότητας, παραμένουν ζωντανές χάρη στην οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς σε κοινότητες, ενώ η παρουσία του στις νέες πατρίδες είναι δυναμική όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και την πολιτική».

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την έναρξη του συνεδρίου. Φωτογραφία: https://www.patris.gr

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών προβάλλει οικουμενικά την Κρήτη και με την πολύχρονη προσφορά του αποτελεί πια εδραιωμένο θεσμό των αποδήμων συμπατριωτών μας.

Οι Κρητικοί της Διασποράς,  με την προκοπή σας σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων σας, σε χώρες και περιβάλλοντα υψηλών απαιτήσεων, είστε για τους κατοίκους της Κρήτης παραδείγματα υπευθυνότητας, α-ξιοσύνης, και επίμοχθης προσπάθειας».

Για τον Ερωτόκριτο είπε πως «το έργο αυτό που εμπεριέχει όλες τις αξίες που κράτησαν την αυθεντική μας ταυτότητα μέσα στον χρόνο,  συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του ψυχισμού τού λαού μας, παρηγόρησε γενεές ανθρώπων σε δύσκολες εποχές και είχε καθοριστική επίδραση σε κορυφαίους Νεοέλληνες ποιητές: τον Σολωμό, τον Σικελιανό, τον Σεφέρη.

Ο Ερωτόκριτος, από κοινού με την πλατιά λαϊκή αποδοχή που γνώρισε, είχε την τύχη να παρουσιαστεί σε μια νέα, εμβληματική έκδοση, το 1980, από τον μεγάλο Κρητικό φιλόλογο Στυλιανό Αλεξίου, γεγονός που πολλαπλασίασε την απήχησή του στους χώρους του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού, αλλά και στους ειδικούς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οι μεταφράσεις τού έργου έχουν ανοίξει διεθνώς  νέους ορίζοντες για να μελετηθεί  το κορυφαίο αυτό δημιούργημα».

Ο Ερωτόκριτος  στο επίκεντρο

Οι εργασίες του συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή 4 Αυγούστου, συνεχίζονται σήμερα στις 4.30 το απόγευμα στην Πειραματική σκηνή του Πολιτιστικού. Θα γίνει «βιωματικό σεμινάριο αυτογνωσίας μέσα από τον Ερωτόκριτο» από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ακριβή Βρέντζου. Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Τάσος Α. Καπλάνης, θα παρουσιάσει το θέμα «Ο Ερωτόκριτος και οι κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: παρελθόν, παρόν, μέλλον».

«Ο Ερωτόκριτος και η σημερινή κρητική διάλεκτος» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Στις 9 το βράδυ, οι εργασίες θα κλείσουν με πολιτιστική βραδιά «Μαλβαζίας» στον Καράβολα. Συμμετέχουν το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης- Wines of Crete, ο Λαογραφικός Όμιλος «Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης», χορευτική ομάδα και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης. Το συνέδριο συνεχίζεται αύριο, Σάββατο 3 Αυγούστου στις 10 το πρωί, οπότε και θα γίνει ξενάγηση από την ξεναγό- συγγραφέα, Αθηνά Ν. Κυριακάκη – Σφακάκη.

Η αναχώρηση θα γίνει από τη στοά Μακάσι. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 5.30 το απόγευμα, στην Πειραματική σκηνή του πολιτιστικού κέντρου.  Την ερχόμενη Κυριακή 4 Αυγούστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο χωριό «Κρουσώνας», όπου και θα πραγματοποιηθεί «Ξενάγηση και καντάδα “στα χνάρια του Ερωτόκριτου”» στο Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων «Θύραθεν» και θα ακολουθήσει φιλοξενία και γεύμα.

Παράλληλα με τις συνεδρίες, στην αίθουσα σεμιναρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου λειτουργεί έκθεση με υφαντά από τη συλλογή της Θ. Μεταξά και χειροτεχνημένους πίνακες της Ε. Ταχατάκη καθώς και τράπεζα εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» – παρουσίαση γραφικών και γευσιγνωσία με «αναγεννησιακά ντακάκια» από τον προπτυχιακό φοιτητή του Drexel-υπότροφο Βιδαλάκη Jason Wong.

Συντονιστής συνεδριών είναι ο Κώστας Βασιλάκης, δημοσιογράφος. Επίσης τον χώρο της Πειραματικής Σκηνής θα κοσμήσουν ζωγραφιές εμπνευσμένες από τον Ερωτόκριτο, από μαθητές του 13ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου.

Πηγή: https://www.patris.gr

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.