Ο Δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα Δημοτικά Λουτρά Νισύρου – δημιούργημα των Νισυρίων της Αμερικής

0
Τα Δημοτικά Λουτρά Νισύρου τα οποία δημιουργήθηκαν με τον οβολό των Νισυρίων της Αμερικής και τα οποία ανακινίζονται με την δωρεά του ευεργέτη της ομογένειας Νίκο Ανδριώτη.

ΝΙΣΥΡΟ. Ο Δήμαρχος Νισυρίων κ. Χριστοφής Κορωναίος μέσω μιας ανοικτής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και την αντίθεση ολόκληρης της κοινωνίας της Νισύρου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, σημαντικό μέρος του αφορά στην υπό δημιουργία Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ Α.Ε.» (ΜΕΡΟΣ Β, ΑΡΘΡΑ 7 – 14).

Ο Δήμαρχος κάνει αναφορά στην ιστορικότητα και τη σπουδαιότητα των Δημοτικών Λουτρών της Νισύρου.  Ο Δήμαρχος αναφέρει ότι τα Δημοτικά Λουτρά Νισύρου είναι δημιούργημα των Νισύριων μεταναστών της Αμερικής  στις αρχές του 20ου αιώνα. Ζητά από τον πρωθυπουργό να τροποποιήσει το σχέδιο νόμου.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολή του Δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου:

Αξιότιμε  κ. Πρωθυπουργέ,

Εκφράζω την έντονη αντίθεσή μου και την αντίθεση ολόκληρης της κοινωνίας της Νισύρου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, σημαντικό μέρος του αφορά στην υπό δημιουργία Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ Α.Ε.» (ΜΕΡΟΣ Β, ΑΡΘΡΑ 7 – 14).

Η εν λόγω εταιρεία, θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων – μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων – που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή/και των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η υποχρεωτική μεταφορά στην ΙΠΕ Α.Ε. όλων των πηγών, και η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Δήμων αποτελεί ενέργεια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους δημοκρατικούς θεσμούς της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενέργεια αυτή ακυρώνει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και μεταφέρει βίαια την περιουσία των τοπικών κοινωνιών στο κεντρικό κράτος.

Η Νίσυρος, ένα νησί στην παραμεθόριο με την Τουρκία, έχει Ιαματικές πηγές που η αξιοποίηση τους μετρά 150 χρόνια λειτουργίας. Οι Νισύριοι που υπήρξαν από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, έστειλαν από το 1908 έως το 1912, στην  τότε Τουρκοκρατούμενη Νίσυρο, το ποσό των 5.000 δολαρίων για την δημιουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος των Δημοτικών Λουτρών Νισύρου. Αυτοί οι ένθερμοι πατριώτες που το μεροκάματο τους τότε ήταν 50 λεπτά κατέθεσαν αυτό το τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της εποχής για το καλό της πατρίδας τους. Το 1956 έστειλαν άλλα 15.500 δολάρια για την ανακαίνιση της Α’ θέσης των Δημοτικών Λουτρών. Αυτοί οι φλογεροί πατριώτες με τις εισφορές τους από το 1908 έως το 1912 (2.392 δολάρια) έκτισαν το Δημοτικό σχολείο, την  «Ομήρειο Κοινοτική Σχολή», που λειτουργεί έως και σήμερα.

Τα Δημοτικά Λουτρά της Νισύρου αποτέλεσαν την βάση της οικονομίας της Νισύρου για το μεγαλύτερο διάστημα του 20ου  αιώνα έως την δεκαετία του ’80 όπου και κατεστράφησαν οι δύο πτέρυγες.

Σήμερα λειτουργεί μία μόνο πτέρυγα απαράμιλλου αρχιτεκτονικής  που διαθέτει λουτήρες, δωμάτια και εστιατόριο. Το 2016 έγινε αναγνώριση της ιαματικής πηγής με το ΦΕΚ 2433/17-7-2017, ενώ η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), ενέκρινε την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3389/2005 του έργου «Ανακαίνιση, επέκταση, αναβάθμιση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των Δημοτικών Λουτρών Νισύρου», (109249/ ΕΓΣΔΙΤ-372).

Σήμερα ο Δήμος μας βρίσκεται πολύ κοντά στην εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή που θα προχωρήσει στην ανακαίνιση και λειτουργία των Δημοτικών Λουτρών.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Κατανοώ ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει στην  αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων της πατρίδας μας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Σας ζητώ να αλλάξετε το σχέδιο νόμου ώστε να αναφέρεται μόνο στη δημόσια περιουσία και στην απόφαση όσων δήμων επιθυμούν να παραχωρήσουν τις Ιαματικές τους πηγές στην ΙΠΕ Α.Ε..

Με εκτίμηση,

Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Δήμαρχος Νισύρου

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.