Συνεδρίασε χθες, η Επιτροπή Κώων της Διασποράς του Δήμου Κω, μετά από πρόσκληση της Προέδρου, Αντιδημάρχου Σέβης Βλάχου, την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την: Ενημέρωση Μελών και ανταλλαγή απόψεων για τις δράσεις του Δήμου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου, η δημιουργία του Μητρώου Κώων Αποδήμων, η ενίσχυση της λειτουργίας των συλλόγων και των αποδήμων, με «Στόχο και στοίχημα της Επιτροπής, να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και των ίδιων των απόδημων Ελλήνων».
Την συνεδρίαση «άνοιξε» ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε το λόγο στον Γενικό Γραμματέα απόδημου Ελληνισμού κ.Γιάννη Χρυσουλάκη σε διαδικτυακή σύνδεση ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση που είναι η αρχή για επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής και συνεχάρη τη δημοτική αρχή, για την πρωτοβουλία, δημιουργίας Μητρώου Κώων της Διασποράς.
Ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, τόνισε πως η δημιουργία του Μητρώου Κώων Αποδήμων, αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή και το εγχείρημα της χαρτογράφησης, έχει αναλάβει η ΚΩΑΝ Α.Ε. Ο κ.Νικηταράς εξέφρασε τη λύπη του, αφού σε μια πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη στοιχείων, για τους απόδημους και επισήμανε την συνέχιση της προσπάθειας από τα στελέχη της ΚΩΑΝ, για ολοκλήρωση του Μητρώου. Ο δήμαρχος πρόεβη στην ανακοίνωση της δημιουργίας γραφείου Κώων Αποδήμων, το οποίο θα στελεχωθεί με γραμματειακή υποστήριξη.
Όλοι οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μητρώο αποδήμων!
Σημαντική η δημιουργία Μητρώου αποδήμων και η ίδρυση του νέου γραφείου τόνισε ο κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας του Μητρώου, για την καταγραφή των Απανταχού Κώων κι όχι να ανταμώνουν οι απόδημοι μόνο για πανηγύρια.
Στη συνέχεια ο κ. Ιτσινές Νίκος πρόεδρος των Απανταχού Κώων Αποδήμων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημιουργία του Μητρώου , λέγοντας χαρακτηριστικά » από το στόμα σας και στου θεού το αυτί». Επισήμανε δε την ανάγκη ύπαρξης γραμματείας που θα συντονίζει του συλλόγους, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για αρκετούς συλλόγους που έχουν αδρανοποιηθεί κυρίως μετά και την πανδημία και την παγκόσμια κρίση.
Παρενέβη διαδικτυακά ο κ.Χρυσουλάκης ο οποίος τόνισε ότι καταγράφηκαν 2.500 οργανώσεις, me 7 εκατομμύρια μέλη, όμως δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένοι Κώοι σύλλογοι.
Στη συνέχεια ο Νίκος Κανταρζής, περιφερειακός σύμβουλος. τόνισε την ανάγκη ο δήμος της Κω, να πραγματοποιήσει επαφές (δια ζώσεις) με τους απανταχού Κωακούς συλλόγους για να επαναδραστηριοποιηθουν και να υπάρχει επικοινωνία, όπως επίσης τόνισε πως την ανάγκη για γραμματειακή υποστήριξη, με στόχο να ξεκινήσουν εκ νέου δράσεις όπως παλιότερα με το συνέδριο αποδήμων (κάθε τέσσερα χρόνια), τις παιδικές κατασκηνώσεις οι οποίες ήταν θεσμός για το νησί μας, αφού φιλοξενούσε νέους της διασποράς κ.α εκδηλώσεις και δράσεις που θα προταθούν.
Ο Φίλλιπος Καλλούδης (ταμίας του ΔΙΙΚ, για πολλά έτη πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώων) συνεχάρη το δήμο για αυτή την προσπάθεια που θα ενώσει τους Κώους αποδήμους. Σημείωσε την ανάγκη συντονιστικού γραφείου που θα ενώσει τους συλλόγους. Ο Γιάννης Τρικοίλης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης του Μητρώου Αποδήμων, με μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργίας γραφείου, όπως το ανακοίνωσε ο δήμαρχος, το οποίο είναι προς στη σωστή κατεύθυνση.
Η κ. Σάντυ Λαδικού τόνισε ότι δεν είναι ενεργοποιημένοι οι Κώοι σύλλογοι γιατί δεν υπάρχει πλέον μεταναστευτικό κύμα, οι υπάρχοντες σύλλογοι είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς και πρότεινε να γινουν επαφές με την εκκλησία, με ΜΜΕ της ομογένειας και τη χρήση των social media . Ο κ. Βασίλης Χατζηβασιλείου με διαδικτυακή παρουσία, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Μητρώου Κώων Αποδήμων και την επαφή μαζί τους τώρα το καλοκαίρι , αφού συρρέουν στο νησί μας.
Η Ένωση Κώων δια μέσου του προέδρου , τόνισαν πως θα βρίσκονται δίπλα σε όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις για τους απόδημους.
Η Σέβη Βλάχου, πρόεδρος της επιτροπής και αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε στην επαφή που είχε πριν λίγα χρόνια με τους συλλόγους στην Μελβούρνη και τόνισε πως η νέα γενιά δεν είναι κοντά συλλόγους αποδήμων και πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι, προσέγγισης, μέσω δράσεων που να αφορούν στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στην επιχειρηματικότητα, με επίκεντρο, την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων.
Ο κ. Νίκος Καστανός που δραστηριοποιείται στον τομέα της ιατρικής στην Ισπανία και είναι ο Ιδρυτής του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Κινήματος άνθρωπος που προωθεί όσο λίγοι την Ιπποκρατική Ιδέα στο εξωτερικό, ζήτησε την ύπαρξη ενός master plan από πλευράς δήμου.
Τέλος ο δήμαρχος Κω, τόνισε πως το Μητρώο είναι μια βάση δεδομένων και αποτελεί μια αρχή, ένα κίνητρο για εξελιχθεί και να δώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά για να δραστηριοποιηθεί. Η συλλογή των στοιχείων συνεχίζεται από τα στελέχη της ΚΩΑΝ, θα δημιουργηθεί γραφείο με στελεχωμένη γραμματεία και με χειρισμό των σύγχρονων τεχνολογιών.
Υπάρχει στην ιστοσελίδα του δήμου, η δυνατότητα για την εγγραφή στο Μητρώο μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου η εγγραφή θα είναι οικειοθελής και θα δηλώνονται τα προσωπικά στοιχεία. Στόχος της δημοτικής αρχής η δημιουργία του Μητρώου ως βάση δεδομένων , η οποία θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, επισήμανε ο δήμαρχος Κω , ώστε να υπάρχει σαφής καταγραφή των Κώων της διασποράς. Απο πλευράς δήμου, ο κ.Νικηταράς, δεσμεύτηκε ότι θα συλλέξει στοιχεία απο συνεδριάσεις και συνέδρια αποδήμων για να μπουν στο αρχείο της επιτροπής. Επίσης, ο Δήμαρχος πρότεινε στην πρόεδρο της επιτροπής και αντιδήμαρχο Σέβη Βλάχου, η προγραμματισμένη εκδήλωση για τους αποδήμους αντί για Σεπτέμβριο να γίνει μετά τις 15 Αυγούστου, επειδή αυτό το μήνα υπάρχουν πολλοί Κώοι ομογενείς στο νησί.
Πηγή: http://aegeanews.gr/