ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συγκαλεί την πρώτη σύσκεψη των ομογενειακών φορέων και των εκπαιδευτικών από όλη την επικράτεια προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον των Ελληνικών Σχολείων στην Αμερική.

Η σύσκεψη θα είναι ολοήμερη και θα λάβει χώρα το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019 στην Κοινότητα του Αγίου Νικολάου Flushing (196-10 Northern Blvd, Flushing, N.Y. 11358), που ως γνωστόν διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα και προηγμένα σχολικά συστήματα στην Αμερική. Πρόκειται για το Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» και το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

Η εν λόγω σύσκεψη είναι η πρώτη για τα δεδομένα των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών και η οποία έχει παναμερικανικό χαρακτήρα. Οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές και οι ευεργέτες της ελληνικής παιδείας με τους οποίους επικοινωνήσαμε τη θεώρησαν ένα θετικότατο βήμα, ενώ μερικοί έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ιστορικό γεγονός.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος την περίοδο της θερινής ραστώνης, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» και την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, όπου συν τοις άλλοις τέθηκε επί τάπητος η αναγκαιότητα δημιουργίας εκπαιδευτικού συμβουλίου, ως συμβουλευτικού οργάνου που θα εισηγείται λύσεις στα ζητήματα της παιδείας.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι ο κ. Ελπιδοφόρος έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για το εκπαιδευτικό συμβούλιο και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της εν λόγω συσκέψεως να γίνει αναφορά τόσο στον θεσμό, όσο και στις αρμοδιότητές τους.

Παράλληλα έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την επιλογή και πρόσληψη του νέου διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του τέως διευθυντή Παιδείας, Δρ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλου που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», παραιτήθηκε προ τεσσάρων περίπου μηνών.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Δημήτρης Τσάκας, ιδρυτής των Αναμνήσεων, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Σταύρος Παπαγερμανός, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής και Θανάσης Τσίτσας, ανταποκριτής του ANTENA στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Ο Αρχιεπίσκοπος τον περασμένο μήνα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», επισκέφθηκε και τέλεσε τον αγιασμό στα Ημερήσια Σχολεία του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, «Βασίλειος Σπυρόπουλος» στο Φλάσινγκ και το Καθεδρικό Σχολείο στο Μανχάταν, είδε ιδίοις όμμασιν την κατάσταση και συνομίλησε με τους δασκάλους, τους διευθυντές και τους ιθύνοντες των κοινοτήτων.

Η πρόσκληση

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης του κ. Ελπιδοφόρου προς τους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς και τους εκπαιδευτικούς έχει ως εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ μαζί σας για πρώτη φορά μετά την εκλογή μου ως Αρχιεπισκόπου, για να σας κάνω κοινωνό και επισήμως, σε συνέχεια των όσων είπα σχετικά στον ενθρονιστήριο λόγο μου, του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και της ανησυχίας μου για την πορεία και το μέλλον των Σχολείων μας στην Αμερική.

Δεν είναι μυστικό ότι χρειάζεται ένας εκ νέου σχεδιασμός και σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, ώστε με τον διάλογο και την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να πορευτούμε ενωμένοι για την καλύτερη οργάνωση των σχολείων μας.

Σε πρώτο πλάνο ο διευθυντής του Λυκείου, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ενώ συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Για τον σκοπό αυτό η Ιερά Αρχιεπισκοπή συγκαλεί Σύσκεψη των ομογενειακών φορέων και εκπαιδευτικών όλης της επικράτειας το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019 στους χώρους της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου Flushing (196-10 Northern Blvd, Flushing, N.Y. 11358) μεταξύ 9.30 και 16.30.

Αναλυτικό πρόγραμμα της Σύσκεψης θα σας αποσταλεί σε δεύτερη επικοινωνία μας.

Η παρουσία σας στην εν λόγω Σύσκεψη θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά και θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία της, γι’ αυτό και σας παρακαλώ να μας τιμήσετε με την συμμετοχή σας αυτή.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν δεκτές μέχρι και την 15η Οκτωβρίου στην κ. Αθηνά Φιλίππου (τηλ (212) 570-3553 ή afilippou@goarch.org)

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και ευχές εν Κυρίω, ο Αμερικής Ελπιδοφορόρος.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου για τη σύγκληση σύσκεψης με θέμα την ελληνική παιδεία όντως είναι κάτι το θετικό. Είναι μια παραδοχή ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο χώρο των ελληνικών σχολείων.
    Καταρχάς, να κάνω γνωστό, πριν προχωρήσω, ότι δεν είμαι εκπαιδευτικός ή γονέας. Παρακολουθώ όμως τα πράγματα και κρατώ το εαυτό μου ενήμερο είτε μέσω των ΜΜΕ είτε μέσω γνωστών που έχουν τις παραπάνω ιδιότητες.
    Λοιπόν, υπάρχει κρίση ταυτότητας. Τα ελληνικά σχολεία έχουν μία αποστολή. Ποια είναι αυτή; Και, τί γίνεται στην πράξη; Είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσης η προτεραιότητα ή είναι η μεταλαμπάδευση πτυχών και γνώσεων του ελληνικού πολιτισμού με μέσο την αγγλική;
    Ποιος ο ρόλος των ημι-ιδιωτικών (Charter) σχολείων; Να τα θεωρήσουμε ‘ελληνικά” ή όχι.
    Τα ερωτήματα είναι πολλά, τα γεγονότα όμως δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές ερωτοαπαντήσεις και αναλύσεις.
    Κάθε χρόνο, σχεδόν θα ακούσουμε για κάποιο σχολείο που έκλεισε ή θα κλείσει. Δεν γνωρίζω τί ακριβώς πρέπει να γίνει επι του πρακτέου. Αν, δηλαδή, πρέπει να έχουμε λίγα και καλά σχολεία ή περισσότερα και σε γεωγραφικό εύρος.
    Φρονώ, όμως, ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι μαθαίνουν στα σχολεία αυτά οι μαθητές και η ελληνική γλώσσα είναι το πρώτιστο. Η γλώσσα μας διαπερνάει όλες τις ιστορικές εποχές του Ελληνισμού και είναι πολύ πιο εύκολη η εκμάθησή της σε παιδιά παρά σε ενήλικες με τη προϋπόθεση ότι το οικογενειακό περιβάλλον και οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν εκπτώσεις.
    Εάν ένας απόφοιτος “ελληνικού” λυκείου γίνει δεκτός σε διάσημο πανεπιστήμιο ή σχολή είναι κάτι που δεν μου λέει πολλά για την ελληνομάθειά του εκτός εάν γίνει δεκτός σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή γνωρίζουμε ότι χωρίς πιστοποιητικό ελληνομάθειας ανώτερου επιπέδου δεν μπορεί να αποφοιτήσει από το Λύκειο.
    Όπως είπα, τα θέματα είναι πολλά. Θα σταματήσω εδώ αλλά θα αναρωτηθώ μήπως πρέπει να ιδρυθεί ένα ελληνοαμερικάνικο σχολείο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη παιδιά της ομογένειας να ζήσουν – μεγαλώσουν έστω για ένα έτος στην Ελλάδα όπως έκαναν οι γονείς τους;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.