ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Hellenic American Project (HAP) του Queens College, CUNY, παρουσιάζει την εικονική έκθεση: Ωδή στο Ελληνικό Φως και Τοπίο Έργα του Δημήτρη Διαμαντόπουλου, (ιστοσελίδα HAP, πρόσβαση εδώ). Ο ζωγράφος Δημήτρης Διαμαντόπουλος προσκλήθηκε να παρουσιάσει 21 πίνακες για να τιμήσουμε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για Ανεξαρτησία. (για εγγραφή στη δεξίωση της έκθεσης μέσω Zoom, και συνομιλία με τον καλλιτέχνη, εδώ). Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020, 6 μ.μ. (EST).
Στην σεχτική ανακοίνωση τύπου υπογραμμίζεται: Ποιήματα και γραπτά αποσπάσματα εμπνευσμένα από τα φυσικά στοιχεία του τοπίου της Ελλάδας παρουσιάζονται παράλληλα με τα έργα, τα οποία δημιούργησε ο Διαμαντόπουλος σε μια περίοδο 30 ετών, ξεκινώντας το 1990.
Με την χρήση ακρυλικών, αυγοτέμπερας, της τεχνικής της λαζούρας, και της λιθογραφίας, ο Διαμαντόπουλος κατάφερε να δημιουργήσει έργα ποικίλης χρωματικής πυκνότητας, έντασης και υφής. Μέσω των συγκεκριμένων μεθόδων ζωγραφικής, ο καλλιτέχνης είναι σε θέση να συλλάβει αόρατες πτυχές του φυσικού τοπίου και του φωτός της Ελλάδας σε χαρτί.
Τα ειδικά επιλεγμένα ποιήματα και αποσπάσματα βιβλίων που συνοδεύουν τους πίνακες, υποδηλώνουν τις αποχρώσεις στο έργο του Διαμαντόπουλου, που απεικονίζουν περιοχές από την περιοχή της Βόρειας Πελοποννήσου.
Η παρούσα έκθεση είναι η δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση από το HAP, και θεωρείται ως απάντηση στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περίοδο του COVID-19, και την επιβολή περιορισμών δημοσίων συγκεντρώσεων.
Η έκθεση με θέμα το Ελληνικό Φως και Τοπίο, στοχεύει να εμπνεύσει και να δημιουργήσει μια αίσθηση ελπίδας. Να συμπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε στις κοινωνικές σχέσεις, σε μια εποχή ατομικής απομόνωσης και εκτεταμένης δημόσιας αναταραχής.
Η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του HAP και την επιμέλεια της ανέλαβαν ο Νίκος Αλεξίου, Ιδρυτής και Διευθυντής, και η Φανή Αποστόλου, επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης.
(Επισκεφτείτε την αρχική σελίδα HAP εδώ.)
Σχετικά με το Hellenic American Project (HAP)
Με έδρα το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Queens College, το HAP τεκμηριώνει την Ελληνοαμερικανική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες από το πρώτο κύμα μαζικής μετανάστευσης του 1900 έως σήμερα. Λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο προφορικής ιστορίας, αρχείο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, βιβλιοθήκη και μουσείο, και χώρος επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το HAP παρέχει πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Συνεχίζει συστηματικά, την καταγραφή προφορικών ιστοριών, την ανάλυση δεδομένων πληθυσμού, την επιμέλεια και ψηφιοποίηση βιβλίων, συγγραμμάτων ή άλλων δημοσιεύσεων, και πολιτιστικών τεχνουργημάτων.
Επίσης, μέρος των δραστηριοτήτων του κέντρου έρευνας ΗΑΠ περιλαμβάνει και την διοργάνωση ακαδημαϊκών συμποσίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ιδρύθηκε το 2011 από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Κολεγίου Queens, Νίκο Αλεξίου, και θεωρείται ως πρότυπο πρόγραμμα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.