ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η ΜΤΑ (Μητροπολιτική Υπηρεσία Συγκοινωνιών) αυτοί, εκτός από τους χιλιάδες επιβάτες και χρήστες του συστήματος είναι και εκείνοι που μέσω του «Τουίτερ», προσπαθούν να καταγράψουν τις καθυστερήσεις και τα κακώς κείμενα του υπογείου σιδηρόδρομου.
Μια επιβάτης μάλιστα, έχει δημιουργήσει τον λογαριασμό «@Passengershelp» που αναμεταδίδει πολλές φορές τα «τιτιβίσματα» των επιβατών ώστε να τα μεγιστοποιήσει μπροστά στην αδιαφορία των υπευθύνων. Πρόκειται για έναν άτυπο σύνδεσμο με την επωνυμία «Passengers United» (Ενωμένοι Επιβάτες).
Έχοντας συνεισφέρει αρκετές φορές στον λογαριασμό αυτό, ειδοποιώντας τους χρήστες για πιθανές καθυστερήσεις και αρρυθμίες του συστήματος, θεώρησα σωστό, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας να ειδοποιήσω και πάλι την υπηρεσία MTA, ότι κάτι συμβαίνει και καθυστερεί, ο συρμός του τρένου 7. Μια γραμμή που αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο του Φλάσινγκ με τη Νέα Υόρκη.
Ήταν γύρω στις 5 μ.μ όταν οι σχετικοί πίνακες στην αφετηρία του τρένου 7 ανακοίνωσαν ότι υπάρχει καθυστέρηση. Όπως όλοι οι επιβάτες, περίμενα υπομονετικά να δω που οφείλεται η καθυστέρηση.
Χρειάστηκε να εισέλθω στο «Τουίτερ» για να διαβάσω τους λόγους της καθυστέρησης και να ενημερωθώ.
Τότε λοιπόν έστειλα κι εγώ ένα τιτίβισμα (Tweet) ότι κάτι δεν πάει καλά, στον σταθμό του Main Street.
Το τρένο τελικά ξεκίνησε και κάποια στιγμή μπήκε, μετά από λίγους σταθμούς στο τρένο, μια ομάδα έξι νεαρών, ηλικίας 12-13 έως και 14 ετών. Άρχισαν να κινούνται με έντονο τρόπο, άνοιγαν τις εσωτερικές πόρτες του βαγονιού και γενικά δρούσαν ανεξέλεγκτα, όπως δρουν συνήθως οι ομάδες της ηλικίας τους.
Καθώς το τρένο συνέχιζε το δρομολογίου του, ένας από αυτούς (ο πιο νεαρός) έβγαλε από την τσέπη του έναν ειδικό μαρκαδόρο και άρχισε να γράφει πάνω στην επιφάνεια του τρένου. Τους έβλεπα με ανήσυχο μάτι, αλλά προσποιήθηκα τον αδιάφορο. Φοβάσαι να πείς κάτι, γιατί δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν.
Οι νεαροί, αφού λέρωσαν με «γραφίτη» ένα τμήμα του βαγονιού, άνοιξαν την εσωτερική πόρτα που συνδέει τα βαγόνια του συρμού και οι πιο τολμηροί προσπάθησαν να αναρριχηθούν στη σκεπή του βαγονιού. Δεν τα κατάφεραν όμως και επέστρεψαν στο εσωτερικό.
Το πιο επικίνδυνο «σπορ» στον υπόγειο σιδηρόδρομο, είναι αυτό που εδώ λέγεται «train surfing». Να ανεβαίνεις δηλαδή στην σκεπή του τρένου και να προσπαθείς να διατηρήσεις την ισορροπία σου.
Επιστρέφοντας στο βαγόνι που ταξίδευα, οι νεαροί επανέλαβαν την χρήση του μαρκαδόρου και άρχισαν να λερώνουν το εσωτερικό, του μέχρι εκείνη την στιγμή πεντακάθαρου τρένου.
Στεναχωρήθηκα, αλλά και πάλι δεν είπα τίποτα.
Έβγαλα όμως το κινητό και λίγο αργότερα κατέγραψα τους βανδαλισμούς. Οι νεαροί βγήκαν από το τρένο στην στάση «Κουίνσμπορο».
Εγώ συνέχισα για μια ακόμα στάση, έτσι ώστε να καταγράψω με τον φακό μου για το «Τουίτερ» τις περιπέτειες.
Δυστυχώς, άμα πεις κάτι, πρέπει να έχεις και αποδείξεις, αλλιώς «τρέχα, γύρευε».
Η αρμόδια υπηρεσία απάντησε άμεσα και σύμφωνα με το πρωτόκολλο ενημέρωσε τους σταθμάρχες, με αποτέλεσμα να βγάλουν τον συρμό εκτός υπηρεσίας.
Ε, αυτό που έγινε στην συνέχεια, δεν το περίμενα.
Το «τιτίβισμα» επαναλήφθηκε, κάποιοι είπαν ευχαριστούμε για την ταλαιπωρία, (damn bro) αφού πλέον έπρεπε να περιμένουν περισσότερο για άλλο συρμό και τελικά δεν ξέρω γιατί, αλλά αντί να μείνω ικανοποιημένος, αισθάνθηκα ένοχος για το γεγονός ότι ενημέρωσα την Υπηρεσία ότι κάτι δεν πάει καλά.
Πρώτον και κύριο, δεν έφταιγα εγώ γιατί το τρένο έκανε 45 λεπτά για μια διαδρομή που κανονικά γίνεται σε 20 λεπτά.
Δεύτερον, εδώ και χρόνια μας συμβουλεύουν με εκστρατείες ενημέρωσης, «αν δείτε κάτι, να μας το πείτε» και τρίτον, έπρεπε να παρέμβω ώστε να επέμβει η υπηρεσία καθαρισμού.
Σε κάθε ευκαιρία, οι επιβάτες πληρώνουν τη «νύφη».
Σε γενικές γραμμές, έλαβα θετικές κρίσεις για την παρέμβαση αλλά αν δεν μιλούσα καθόλου το τρένο δεν θα τίθεντο εκτός υπηρεσίας, θα συνέχιζε «βρώμικο» καθώς ήταν από τον μαρκαδόρο την πορεία του, από και προς το Φλάσινγκ.
Όλα καλά και όλα ωραία.
Δυστυχώς, λίγες ώρες αργότερα, ήρθε ένα άλλο «τιτίβισμα», το οποίο επεσήμανε ότι ακόμα κι αν υπήρχε σύλληψη των νεαρών δεν θα υπήρχαν ποινές, οπότε και θα συνεχιστούν ανεξέλεγκτα τέτοιου είδους πράξεις.
Όπως καταλαβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος η κατάσταση στον υπόγειο σιδηρόδρομο έχει ξεφύγει.
Καθημερινά αναφέρονται περιστατικά προστριβών με δύσκολους επιβάτες και δυστυχώς και δολοφονιών, με πιο πρόσφατη αυτή της περασμένης Κυριακής και θύμα έναν αθώο επιβάτη.
Αλλά κανείς δεν προτείνει λύσεις και μέχρι τώρα οι μόνοι που ενδιαφέρονται είναι εκείνοι οι χρήστες του «Τουίτερ» που απαντούν στο @Passengershelp.