Μοναδική, μαγευτική συναυλία – μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

0
Στιγμιότυπο από τη Γιορτή των Γραμμάτων του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Αν και πέρασαν τέσσερα περίπου 24ωρα, εν τούτοις ο νους περιστρέφεται στη μοναδική και μαγευτική συναυλία που έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής οι μαθητές του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Η συναυλία με θέμα «Αφιέρωμα στην Ελληνική μας Κληρονομιά», όπως έγραψα και στο σχετικό ρεπορτάζ. ήταν αν όχι μια από τις καλύτερες, τουλάχιστον εφάμιλλη πολλών άλλων παραστάσεων Μπρόντγουεϊ που χάρισε στην ομογένεια η χορωδία του Λυκείου υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζήρογλου.

Τα χάρτινα καραβάκια που ετοίμασαν οι μαθητές και τα κόλλησαν στο πρόγραμμα της συναυλίας και οποία μοίραζαν σε όσους εισέρχονταν στην αίθουσα σε προϊδέαζαν για το θέαμα που θα ακολουθούσε. Τα τοπία της θάλασσας, οι πίνακες με τα καράβια και το σκηνικό με τα χαρακτηριστικά χρώματα της γενέτειρας σε συνδυασμό με τον παφλασμό των  κυμάτων καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλητική τη συναυλία.

Το δέντρο ελιάς με τους ώριμους καρπούς που είχαν τοποθετήσει στην δεξιά πλευρά της σκηνής και οι πολύχρωμες γλάστρες που είχαν αραδιάσει στη σκηνή έδιναν την εντύπωση στο ακροατήριο πως η συναυλία γίνεται σε ένα από τα γραφικά νησιά της Ελλάδας. 

Η μαγευτική συναυλία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Η άρτια επιλογή των τραγουδιών  και οι αφηγήσεις των μαθητών συνεπήραν το κοινό, το οποίο άλλοτε χειροκροτούσε, άλλοτε σιγοτραγουδούσε και άλλοτε προσπαθούσε να απαθανατίσει με τα κινητά και με τα τάμπελτς κάθε στιγμή.

Η μοναδική αυτή συναυλία πρέπει να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και να περιοδεύσει στις κοινότητες τις προσεχείς εβδομάδες και το καλοκαίρι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο λόγω των άλλων δράσεων του σχολείου εν τούτοις η συναυλία αυτή πρέπει να δοθεί τουλάχιστον στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και στη σκηνή του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ του Μπρούκλιν ούτως ώστε οι τελειόφοιτοι και οι γονείς τους να πάρουν μια γεύση από το θεάρεστο έργο που επιτελείται στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και να κατατάξουν το εν λόγω λύκειο στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους για το Λύκειο. Κι αυτό διότι βρισκόμαστε προ των πυλών των εγγραφών για το νέο σχολικό έτος.

Η συναυλία αυτή πρέπει να περιοδεύσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν με την Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέων που – μετά λύπης το λέγω – τα δύο τελευταία χρόνια έχει αδρανήσει.  Και θέλω να πιστεύω ότι εάν η σχολική επιτροπή, η διεύθυνση και η κοινότητα το θέσουν ως στόχο μπορούν να υλοποιήσουν και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Η συναυλία – βάσει πάντα του προγράμματος – ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και κατά κοινή ομολογία εκπλήρωσε στο ακέραιο την αποστολή της ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην πράξη όμως ήταν αφιερωμένη και στα 91α γενέθλια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου που ήταν παρόν, παρακολούθησε με συγκίνηση τη συναυλία και συνεχάρη τους μαθητές.

Το λέω και το υπογραμμίζω αυτό διότι εάν ήταν απλά και μόνο αφιερωμένη στη Γιορτή των Γραμμάτων θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα είτε την παραμονή είτε ανήμερα της εορτής.

Αν και οι ιθύνοντες – ακόμη και όταν τους ρώτησα για τα μηνύματα – αρκέστηκαν  μόνο στους προαναφερόμενους σκοπούς, εν τούτοις εγώ πιστεύω πως θέλησαν να εκπέμψουν πιο ουσιαστικά μηνύματα μεταξύ των οποίων:

Σκοπός του Σχολείου από της ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα παραμένει η διατήρηση και διδασκαλία της γλώσσας των προγόνων μας και της ελληνικής παιδείας με την ευρύτερη έννοια του όρου συνυφασμένες άρτια με τη μεταλαμπάδευση των ηθών, των εθίμων και πάνω από όλα της Ελληνορθοδόξου πίστεώς και της θρησκείας μας.

Το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας παρέχει τη δυνατότητα στην μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου να παραμείνει στον αιώνα τον άπαντα προπύργιο του Ελληνισμού της Αμερικής και η Αστόρια να παραμείνει η Μέκκα του.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι θέλησαν να υπενθυμίσουν στον Αρχιεπίσκοπο ότι ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός την περίοδο της τουρκοκρατίας δεν προέτρεψε τους πιστούς να χτίσουν ναούς, αλλά σχολεία.

Παράλληλα θέλησαν να υπενθυμίσουν ότι το Σχολείο αυτό ιδρύθηκε και χτίστηκε με τον ιδρώτα και με το υστέρημα τριών περίπου γενεών και ότι ακόμη και σήμερα εν έτη 2019 στηρίζεται και μεγαλουργεί με την υποστήριξη της ομογένειας των δωρητών και των ευεργετών του.

Θέλησαν επίσης να τονίσουν ότι η γλώσσα και η θρησκεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Ημερήσιου Σχολείου που εισήλθε στην 7η δεκαετία πιο ισχυρό και πιο αποφασισμένο από ποτέ να παράσχει τη δυνατότητα στα παιδιά των Ελληνοαμερικανών, της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς καθώς επίσης και των νεοφερμένων λόγω της οικονομικής κρίσης στη γενέτειρα να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας, να γαλουχηθούν με τα νάματα της πίστεώς μας και να αγγίξουν τον ελληνικό πολιτισμό.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.