ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το πρόγευμα της Παρασκευής 2 Αυγούστου 2019 οι εναπομείναντες κάτοικοι της Βραχογοραντζής συγκεντρώθηκαν στο μνημείο των 25 μαρτύρων του ολοκαυτώματος της Γλύνας της Βορείου Ηπείρου εναπόθεσαν στεφάνια, άναψαν τα κεράκια και παρακολούθησαν με συγκίνηση την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο ιερέας της περιοχής .
Οι πλαγιές και τα λαγκάδια αντήχησαν από τους αναστεναγμούς τους και από το «Αιωνία αυτών η Μνήμη». Το βίντεο που ανήρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Face Book ο Κώστας Μίσσιος είναι άκρως συγκινητικό και φέρνει έντονα στο προσκήνιο το μείζον θέμα της δικαίωσης των μαρτύρων και της ανακήρυξής τους «Εθνομάρτυρες».
Η 2 Αυγούστου 1943 έχει χαραχτεί βαθιά στη μνήμη όλων των Βορειοηπειρωτών. Αν και πέρασαν ήδη τρία και πλέον τέταρτα του αιώνα, εν τούτοις οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Οι μνήμες από την αποφράδα εκείνη ημέρα παραμένουν και θα παραμείνουν ζωντανές αφ ενός μεν διότι υπάρχουν ακόμη εν ζωή ο Γλυνιώτες, οι οποίοι επέζησαν, καθώς επίσης και οι νεότερες γενιές, οι οποίες μεγάλωσαν με τις ιστορίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του Έπους του ’40, του ολοκαυτώματος της Γλύνας και όχι μόνο.
Να υπενθυμίσουμε δε ότι η Γλύνα είναι ένα από τα πέντε γραφικά χωριά στους πρόποδες του Μπουρέτου, ανήκει στο Δήμο Δρόπολης νομού Αργυροκάστρου και είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του αείμνηστου πατέρα της Εισαγγελέως της Κομητείας Νάσο Μάντλιν (Μαγδαληνή) Σίγκα.
Και πώς να μην συγκινηθεί κανείς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Μπαλίστες με τη βοήθεια των Γερμανών τα ξημερώματα της 2 Αυγούστου 1943 έκαψαν δεκάδες σπίτια στη Γλύνα και στη συνέχεια οδήγησαν στο απόσπασμα 25 παιδιά, νέους και άνδρες. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το μακελλειό το σχεδίασαν και προκάλεσαν Αλβανοί εθνικιστές μπορούμε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία να το αποκαλέσουμε γενοκτονία.
Αν και πέρασαν 76 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα, εν τούτοις οι αθώες ψυχές των θυμάτων δεν δικαιώθηκαν και δικαιολογημένα πλέον ο Κώστας Μίσσιος θέτει για μια ακόμη φορά επί τάπητος την ανακήρυξη των θυμάτων ως εθνομάρτυρες.
Τέλος να σημειώσουμε ότι τα εγκλήματα εις βάρος του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου δεν σταμάτησαν την αποφράδα εκείνη ημέρα. Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος του αλήστου μνήμης Εμβέρ Χότζα. Δεκάδες καταδικάστηκαν με ποινή θανάτου με την κατηγορία του προδότη και του πράκτορα των Ελλήνων, δεκάδες άλλοι πέθαναν στις φυλακές και εκατοντάδες οικογένειες οδηγήθηκαν στις εξορίες.
Προσευχόμαστε λοιπόν όπως ο Θεός αναπαύει την ψυχή των θυμάτων και όπως χαρίζει δύναμη στους απογόνους και στους συγγενείς των.