Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια – Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

0
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης.

ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Την είδηση ότι η Ελλάδα προχωρά άμεσα με νομοσχέδιο στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια «έβγαλε» η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ.

«H Ελλάδα μεγαλώνει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος και συνέχισε: «Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα, αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Και προσέθεσε «ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης.

Είπε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αλβανίας, προκειμένου να τις ενημερώσει για τις ελληνικές προθέσεις.

Στην συνέχεια έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας: «Ο δρόμος για την διευθέτηση της μίας και μόνης διαφοράς που έχουμε μεταξύ μας, αυτή της υφαλοκρηπίδας, είναι ανοιχτός υπό έναν όρο, να σταματήσουν αμέσως τις προκλήσεις. Σταματούν οι προκλήσεις – Ξεκινούν οι συζητήσεις. Στην ιστορία άλλωστε πρώτοι οι Έλληνες καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στο Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε χθες το βράδυ δυτικά της Χάλκης κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η καλύτερη απάντηση σε όσους διαδίδουν fake news, είπε ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος, γιατί τα όσα ακουστούν εδώ αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια, τα οποία μπορεί κάποιοι να θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική της χώρας».

Η σημασία των συμφωνιών

Αναλύοντας την σημασία των δύο συμφωνιών τόνισε ότι είναι μεν διμερείς, έχουν όμως οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης. Πρόσθεσε ότι λύνουν προβλήματα δεκαετιών, διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, καθιστώντας νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

H Βουλή των Ελλήνων καλείται να κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, είπε και συμπλήρωσε: «Στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος».

Επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρα μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. «Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

Είπε ακόμη ότι οι δύο συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας «στον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος που της αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».

Έκανε αναφορά στην καθιέρωση από τον Εμανουέλ Μακρόν του όρου «ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας (mare nostrum)», κατά την αναφορά του στη Μεσόγειο, αλλά και στην αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ για «δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Σημείωσε επίσης ότι η οριοθέτηση με την Ιταλία και την Αίγυπτο κρίθηκε ως επείγουσα για να εξουδετερωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μέσω των συμφωνιών, τόνισε, επιβεβαιώνεται ότι τα νησιά μας -και το Καστελόριζο- διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας και περιθωριοποιούν παράνομες πρακτικές.

«Η ολιγωρία δεν έχει πια θέση στην εξωτερική μας πολιτική. Συγκροτούμε συμμαχίες και δεν διστάζουμε να παίρνουμε τολμηρές πρωτοβουλίες. Αυτό απέδειξαν οι κινήσεις μας στον Έβρο, αυτά βεβαιώνουν και οι δύο συμφωνίες» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός, που αποτελεί πλέον πυξίδα.

Αμέσως μετά ενημέρωσε το Σώμα ότι η Ελλάδα άμεσα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Αναφερόμενος στις πρακτικές της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι με την τακτική της «αιχμαλωτίζεται όλο και πιο πολύ στα δίχτυα της πολιτικής απομόνωσης» ενώ έκανε αναφορά και στη σπασμωδική της απόφαση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. «Είναι μέρος μίας διαρκούς κρίσης που συνιστά στρατηγική ήττα και θα κλιμακώνεται αν δεν αλλάξει εγκαίρως αυτή η λανθασμένη επιλογή» υπογράμμισε.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η αποχή από την ψηφοφορία σημαίνει υπεκφυγή» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους βουλευτές του να αλλάξουν στάση για την ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο κ. Δένδιας να πάει στο Συμβούλιο Εξωτερικών στο Βερολίνο με ψηφισμένες τις συμφωνίες.

«Θα είναι ευχής έργο να αναθεωρήσετε τη στάση σας για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε η εθνική γραμμή να είναι σαφής, κοινή και ευθεία» είπε.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.