ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα νήπια και οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τέναφλάι της Νέας Ιερσέης το απόγευμα της Δευτέρας, 8 Απριλίου 2019, είχαν φορέσει τις στολές των Ευζώνων και της Αμαλίας και περίμεναν υπομονετικά την έλευση του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και των επισήμων. Οι δάσκαλοι, οι γονείς, τα μέλη της κοινότητας και οι ιερείς σχημάτισαν έναν ημίκυκλο και μόλις εισήλθαν οι Εύζωνες στο Γυμναστήριο άρχισαν οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα.
Όταν οι Εύζωνοι εισήλθαν το πάτωμα σειόταν από τα τσαρούχια τους και όλοι μικροί και μεγάλοι προσπαθούσαν να απαθανατίσουν κάθε στιγμή με τα κινητά τους τηλέφωνα και με τα τάμπλετς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνα Ζωχιού, η πρόεδρος της Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Γεωργία Χαλάκου, η αντιπρόεδρος Γεωργία Κλέτσου, οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Γεώργιος Χωριάτης και Δημήτρης Ροζανίτης, ο επίτιμος πρόεδρος του Πανγκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης, Γεώργιος Σιαμπούλης, καθώς επίσης και οι ιερείς και εκπρόσωποι από όλες τις κοινότητες της Βόρειας Νέας Ιερσέης.
[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=MDkC5RypRQQ&feature=youtu.be” width= https=”yes”]
Αμέσως μετά τους Εθνικούς Ύμνους ο Μητροπολίτης Ευάγγελος κάλεσε τους ομογενείς να ψάλλουν την Υπερμάχω Στρατηγό.
Ο νέος ιερατικώς προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, π. Άγγελος Αρτεμάς καλωσόρισε το Μητροπολίτη και τους επισήμους προσκεκλημένους και εστίασε την προσοχή του στα διαχρονικά μηνύματα της διπλής εορτής του Έθνους.
Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Στέλλα Μπέικερ, η οποία ανέλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το Μητροπολίτη Ευάγγελο και το διοικητή της Προεδρικής Φρουράς για τη μοναδική ευκαιρία που παρέχουν στους ομογενείς της Βόρειας Νέας Ιερσέης να καμαρώσουν τους Εύζωνες.
Ο πτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος εξέφρασε το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα των ομογενών και τόνισε ότι σας θεωρούμε το πυρηνικό όπλο στο οπλοστάσιο του έθνους μας και τόνισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των αστείρευτων δυνατοτήτων της ομογένειας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Εύζωνες και τόνισε ότι αποτελούν ένα από τα ελάχιστα σύμβολα του Έθνους μας. Εκτενή αναφορά έκανε και στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να στέλνει αγήματα των Ευζώνων στις παρελάσεις της ομογένειας και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά και οι νεότερες γενιές να εξοικειώνονται με τα σύμβολα του έθνους.
Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Κύπρου και εστίασε την προσοχή του στους αγώνες της Κύπρου για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Ανέφερε τον απαράμιλλο ηρωισμό της αριστοκράτισσας Μαρίας της Συγκλητικής, η οποία το 1571 έβαλε φωτιά στα πυρομαχικά του πλοίου που μετέφερε τα κορίτσια και τις γυναίκες της Κύπρου στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Οι αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου, όπως επεσήμανε ο ομιλητής, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη αποχώρηση του κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού μετέφερε τους πατριωτικούς χαιρετισμούς του Γενικού μας Προξένου, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα που λόγω άλλων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να παραστεί και μεταξύ άλλων τόνισε: «Νιώθω μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, να καλωσορίσουμε στη Νέα Ιερσέη, όλοι μαζί, τους Εύζωνές μας! Τους καμαρώσαμε εχθές στη Φιλαδέλφεια, ανυπομονούμε να τους παρακολουθήσουμε με δέος και ψυχική ανάταση να παρελαύνουν στην 5η Λεωφόρο την ερχόμενη Κυριακή! Το Άγημα της Προεδρικής Φρουράς είναι σύμβολο του Έθνους μας.
Η εποχή που διανύουμε κυρίες και κύριοι, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, βιώνουμε, όπως λέμε στις Διεθνείς Σχέσεις, τη μετάβαση προς μία νέα τάξη πραγμάτων. Γι’ αυτό η αξία των συμβόλων και της ύπαρξής αυτών είναι απαραίτητη.
Η στολή των Ευζώνων μας ενσαρκώνει την ιστορία και τη θρησκεία του έθνους μας: Τα 400 χρόνια σκλαβιάς, τη γαλανόλευκη σημαία μας, την ελληνορθόδοξη πίστη, το Δάκρυ του Χριστού κατά τη σταύρωση, την αγνότητα των Εθνικών Αγώνων.
Η Λεβεντιά, η πειθαρχία, η λαμπρότητα των Ευζώνων μας προσδιορίζουν την Ελλάδα μας. Έτσι την έχω στο μυαλό μου, έτσι σας παρακαλώ να την έχετε και εσείς.
Και το λόγο θα σας τον πω με μια φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη του ήρωα του ’21 που είχε τη σοφία να μάθει γράμματα όπως γράφει «στα γεράματά» του γιατί δεν είχε τον τρόπο όταν ήταν μικρός να σπουδάσει και μας άφησε ένα από τα σημαντικότερα συγγράμματα που γράφτηκαν για τον Αγώνα των Ελλήνων. Τα Απομνημονεύματά του…
Δανείζομαι τα λόγια του και απευθύνομαι σε εσάς από αυτό εδώ το βήμα, αυτή την Μεγάλη Λαμπρή Μέρα και σας λέω ότι «τούτη την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί» καὶ σοφοὶ καὶ ἀμαθεῖς καὶ πλούσιοι καὶ φτωχοὶ καὶ πολιτικοὶ καὶ στρατιωτικοὶ καὶ οἱ πλέον μικρότεροι ἄνθρωποι˙ Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω…Την ιστορία μας, τη γλώσσας μας, την παράδοσή μας θα τη διαφυλάξουμε Ελλαδίτες και Έλληνες της Διασποράς, όλοι μαζί! Και πρέπει μαζί να αγωνιστούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα μας ψηλά.
Μαθαίνετε την ελληνική γλώσσα στα παιδιά σας, διαβάζετε την ελληνική ιστορία, μελετάτε τους Έλληνες στοχαστές, Τα διδάγματα του Σόλωνα για ισονομία και ισότητα απέναντι στο Νόμο, τη σκέψη του Κλεισθένη για Δημοκρατία, την έμφαση του Σωκράτη στο λόγο, την πίστη του Πλάτωνα στο διάλογο, την ετυμηγορία του Αριστοτέλη ότι η φτώχεια είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα της Δημοκρατίας και η αιτία των εμφυλίων πολέμων και κοινωνικών συγκρούσεων. Πάνω σε αυτές τις αξίες δομήθηκε η αμερικανική κοινωνία, ο σημερινός Δυτικός Κόσμος γι’ αυτό η ελληνική σκέψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Και ήταν αυτά τα διδάγματα της ελληνικής σκέψης που οδήγησαν τον Πρόεδρο Monroe στο περίφημο Δόγμα του το 1823 να γράψει τα εξής για αυτή την μικρή χώρα, όπως τη λέει ο Σεφέρης, «το πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο».
«Επί πολύ χρόνο, υφίσταται μια έντονη ελπίδα, βασισμένη στον ηρωϊκό αγώνα τών Ελλήνων, ότι θα επιτύχουν στον αγώνα τους και θα αναλάβουν τήν ισότιμη θέση τους μεταξύ τών εθνών τής γης…Παρότι καμία Μεγάλη δύναμη δεν έχει προβεί σε δήλωση υπέρ τους, εν τούτοις, σύμφωνα με τίς πληροφορίες μας, ουδεμία έχει λάβει μέτρα εναντίον τους. Τό εθνικό πρόταγμα και τό ιστορικό όνομα τών Ελλήνων, τούς έχουν προστατεύσει από κινδύνους που θα μπορούσαν να είχαν καταβάλει σύντομα κάθε άλλο λαό», όπως και έγινε, οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις κατέπνιξαν τα άλλα φιλελεύθερα κινήματα στην Ευρώπης, στην Ιταλία, στην τότε Γερμανική Συνομοσπονδία, την Ισπανία. Όχι όμως τον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, για το οποίο βεβαίως καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο Ιωάννης Καποδίστριας, τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Τον 21ο αιώνα, στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης, αγαπητοί μου συμπατριώτες, έχουμε όλοι μας μια ακόμη υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και την πατρίδα μας. Να ενημερωνόμαστε σωστά και εννοώ να ενημερωνόμαστε από τις σωστές πηγές!
Η Ελλάδα μας γνώρισε τα τελευταία δέκα χρόνια μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία. Η οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική κρίση δημιούργησε ένα νέο κύμα οικονομικών μεταναστών, Ελλήνων μορφωμένων, υψηλά καταρτισμένων με όνειρα για τη ζωή τους!
«Σας καλώ –από αυτό εδώ το βήμα- να τους αγκαλιάσετε, είναι η νέα Ομογένεια, η νέα πρώτη γενιά. Πρέπει να διαπρέψουν και εκείνοι όπως εσείς και τα παιδιά σας… μετά από 20, 30, 40 χρόνια να στέκεται εδώ, όπως εγώ σήμερα, ο τότε Έλληνας Πρόξενος και να πλημμυρίζει από υπερηφάνεια για τους Έλληνες Ομογενείς, όπως αισθάνομαι τώρα, εγώ για εσάς!», κατέληξε η κ. Ζωχιού.
Αμέσως μετά το χορευτικό του Ελληνικού Σχολείου και της GOYA παρουσίασαν τις ενδυμασίες και τους παραδοσιακούς χορούς του Πόντου.
Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος παρουσίασε τους Ευζώνους και τους αξιωματικούς και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση και σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την άφιξή τους την προηγούμενη Τετάρτη.
Παράλληλα συνεχάρη τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους για την αφοσίωσή τους στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας.
Στη συνέχεια οι Εύζωνοι, οι αξιωματικοί και οι επίσημοι έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μαθητές και τα μέλη του χορευτικού.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι Εύζωνοι ξεναγήθηκαν στο ναό και στις άλλες εγκαταστάσεις και παρακάθησαν στο δείπνο που προσέφερε η κοινότητα και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα.