Γράφει η Ελπίδα Οικονομίδη
Την ίδια ώρα που το Ellington, ένας από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας Αττικής, συνεχίζει το «κρυφτό» για το αν θα στηρίξει την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου, o συν-ιδρυτής τους Μάικλ Βράνος, ο γνωστός ως «πιο ισχυρός άνδρας της Wall Street» τη δεκαετία του ‘90, δηλώνει ότι επιστρέφει στην αγορά ενυπόθηκων ομολόγων, χάρη στην οποία έγινε διάσημος, εκτοξεύοντας τα κέρδη του.
Σημειώνεται ότι η Ellington κατέχει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και είχε δεσμευτεί τον περασμένο Απρίλιο στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα κάλυπτε από κοινού με τους άλλους βασικούς μετόχους ΤΧΣ και ΤΣΜΕΔΕ, την απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου . Όμως στη συνέχεια και ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Αττικής είναι πολύ περισσότερα από τα 300 – 360 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικώς, στο αμερικανικό fund φαίνεται ότι επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.
Το «χρυσό» στοίχημα
Οι νέες αυξήσεις της Fed, θυμίζουν στον Βράνο την δεκαετία του 1990, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,0% (300 μονάδες βάσης) στο 6%.
Το Ellington τότε δημιούργησε αρχικά τρία αμοιβαία κεφάλαια και επένδυσε σε προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το 2004, 3 δισ. δολάρια του ενεργητικού του ήταν σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων στεγαστικών δανείων.
Το 2007 o Βράνος και η Ellington Management διαχειρίζονταν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και ιδιωτικούς λογαριασμούς και 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεωστικές υποχρεώσεις με εξασφαλίσεις.
«Εκείνη την εποχή, η αύξηση των επιτοκίων της Fed δημιούργησε ευκαιρίες που μας επέτρεψαν να ξεκινήσουμε την Ellington, με εντολή να επενδύσουμε σε υποτιμημένους τίτλους στεγαστικών δανείων. Σήμερα, βλέπουμε πολύ παρόμοιες ευκαιρίες να βάλουμε κεφάλαια σε λειτουργία», ανέφερε.
Οι νέες ευκαιρίες
Ο Βράνος, πρώην ανερχόμενο αστέρι της Kidder, Peabody & Co Inc., έφυγε το 1994 από την εταιρεία για να ιδρύσει το fund, Ellington, από το οποίο κεφαλαιοποίησε τη μαζική πώληση στεγαστικών τίτλων μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.
Το 1996, όταν η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ έπεσε κατά 2,3%, η Ellington συγκέντρωνε ετήσιες αποδόσεις άνω των 40%, χάρη σε αυτά τα στοιχήματα, κάνοντας τον Βράνο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στην αγορά στεγαστικών ομολόγων.
Η αγορά των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια έχει διογκωθεί στα 9 τρις δολάρια, από το 1,6 τρις που ήταν την δεκαετία του 1990.
Γι’ αυτό το λόγο, ο Βράνος βρίσκεται σε αναζήτηση υποτιμημένων χρεογράφων, συμπεριλαμβανομένων των ενυπόθηκων δανείων. Αυτή τη φορά όμως έχει διευρύνει τις επιλογές του. «Μιλάτε για μια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων τώρα», είπε.
Ήδη η αγορά των ενυπόθηκων εγγυήσεων βιώνει σημαντικούς κραδασμούς, καθώς η Fed, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος αγοραστής των ομολόγων, αποσύρεται.
Τι ψάχνει ο Βράνος;
Η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έχει περικόψει την επανεπένδυση του κεφαλαίου, περιορίζοντας τη μηνιαία απορροή της στα 17,5 δις δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότεροι τίτλοι στην αγορά προς… «αρπαγή».
«Όσο παραμένει σταθερή η ποσοτική σύσφιξη, η κυβέρνηση θα μείνει μακριά από τις δουλειές των hedge funds για λίγο», είπε ο Βράνος.
O trader αναζητάει αξία και σε ομόλογα μη εγκεκριμένων δανείων ή μη πιστοποιημένων στεγαστικών δανείων, μεταφορά πιστωτικού κινδύνου ή υποχρεώσεις δανείων με εξασφάλιση.
Η αγορά CLO και CDO – τα εξασφαλισμένα ομόλογα χρέους – εκτινάχθηκε στα 262,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 48,1 εκατομμύρια δολάρια το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανίας Κινητών Αξιών και Χρηματοοικονομικών Αγορών. Οι τίτλοι έχουν επίσης διευρυνθεί σημαντικά, με την ασφαλέστερη δόση των CLO (δανειακές υποχρεώσεις με εξασφάλιση) των ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει κατά 83 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την BofA Securities Inc.
«Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία πολύ χαμηλού κινδύνου και υψηλού spread», υποστηρίζει.
Πηγή: https://www.mononews.gr/