Μετέφρασαν στην αγγλική “Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821” και το εξέδωσαν εξ ιδίων

0

Γράφει ο Μανώλης Κασσώτης

Μέσα στο γενικότερο επετειακό κλίμα, που δημιούργησε η συμπλήρωση 200 χρόνων από το ξεκίνημα του αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας, έγινε αισθητή η έλλειψη ενός συνοπτικού βιβλίου για όσα συνέβησαν τότε στα Δωδεκάνησα. Ορόσημο στον αγώνα του Έθνους αποτελεί το «Ολοκαύτωμα της Κάσου» και η ναυμαχία του Γέροντα, που έλαβε χώρα στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Επίσης Δωδεκανήσιοι υπήρξαν: Ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Ο Θεόφιλος Β΄ πατριάρχης Αλεξανδρείας, που πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην Επανάσταση. Ο Δημήτριος Θέμελης, που αναδείχθηκε ένας από τους μεγάλους εθναποστόλους της Φιλικής Εταιρείας, και έπεσε ένδοξα στο Μεσολόγγι. Ο Παναγιώτης Ρόδιος, που πολέμησε στην μάχη του Πέτα και στην πολιορκία του Ναυπλίου, μεταξύ τόσων άλλων Δωδεκανησίων.

Γι’ αυτό η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου (ΣΓΤΔ), για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Επανάστασης του 1821, μεταξύ των άλλων αποφάσισε την έκδοση του βιβλίου του Μανώλη Μακρή που αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν τότε στα Δωδεκάνησα και στην συμμετοχή των Δωδεκανησίων στην Επανάσταση 1821. Η έκδοση του βιβλίου συμπλήρωσε ένα κενό και έγινε ευπρόσδεκτο από το φιλόμουσο αναγνωστικό κοινό όχι μόνο της Δωδεκανήσου, αλλά και όλης της Ελλάδος.

Με το ίδιο ενδιαφέρον και αγάπη χαιρέτησαν οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής την έκδοση του βιβλίου, με την διαφορά ότι, για να γίνουν γνωστοί από την νέα μας γενεά οι αγώνες των Δωδεκανησίων, το βιβλίο έπρεπε να μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα, κάτι που, με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση, αποδέχθηκε η ΣΓΤΔ.

Την μετάφραση του βιβλίου ανέλαβαν οι Μανώλης Κασσώτης και Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Επιπλέον ο κ. Τριανταφύλλου ανέλαβε τα τυπογραφικά έξοδα της αγγλικής έκδοσης στη μνήμη της αείμνηστης συζύγου του Βαρβάρας. Η εκτύπωση της αγγλικής, όπως και της ελληνικής έκδοσης, έγινε στην Ελλάδα.

Από τα 500 βιβλία της αγγλικής έκδοσης τα 450 ήλθαν στην Αμερική. Μαζί με αυτά ήλθαν και 200 βιβλία της ελληνικής έκδοσης, προσφορά των κ.κ. Κασσώτη και Τριανταφύλλου, οι οποίοι κατέβαλαν και τα μεταφορικά έξοδα. Όλα τα βιβλία δωρήθηκαν στην Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, η οποία τα διαθέτει στην συμβολική τιμή των $10.    

Η διανομή των βιβλίων προγραμματιζόταν να γίνει μέσω των Συλλόγων – μελών της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας προς τα μέλη τους, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, που σταμάτησε κάθε συλλογική εκδήλωση. Παρά ταύτα η Ομοσπονδία δεν έμεινε αδρανής, και απέστειλε 50 βιβλία της αγγλικής έκδοσης σ’ όλα τα Πανεπιστήμια της Αμερικής και Καναδά που έχουν ελληνικά προγράμματα, καθώς και στις μεγάλες βιβλιοθήκες. Παράλληλα απέστειλε περισσότερα από 250 βιβλία σε δραστήριους  συμπατριώτες που μένουν, κυρίως, εκτός της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. Ένας συμπατριώτης μας από την Βαλτιμόρη αγόρασε 100 αντίτυπα, τα οποία δώρισε στους εκεί συμπατριώτες μας, μια άλλη συμπατριώτισσά μας αγόρασε αρκετά βιβλία και τα έδωσε σε συγγενείς και φίλους της ως χριστουγεννιάτικο δώρο, και άλλος συμπατριώτης από το Hudson, NH, όπου μένουν λίγοι ομογενείς, αγόρασε αρκετά βιβλία και τα δώρισε σε γνωστούς και φίλους του.

Μόλις κατασταλάξουν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στους Συλλόγους και ξαναρχίσουν οι συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις τους, η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στην διάθεση του βιβλίου στην Μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Στο μεταξύ, όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το βιβλίο μπορεί να επικοινωνήσει με την Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, η οποία προγραμματίζει, εν καιρώ, βιβλιοπαρουσίαση σε παν-ομογενειακή εκδήλωση.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.