ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μεγαλοπρεπή και άκρως συγκινητικά ήταν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωτοπόρου Αρκάδα Ιωάννη Γιαννόπουλου (Juan Genopoly) στον «Κήπο των Εκπαιδευτικών» (Garden of Educators) καθώς επίσης και οι άλλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το Σάββατο, 7 Μαρτίου 2020 στην ιστορική περιοχή του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριδας.

Στα πρόσωπα των πρωτεργατών αυτής της προσπάθειας, των ομογενών, καθώς επίσης και των εκπροσώπων της κοινότητας των Μινόρκαν διέκρινε κανείς την ικανοποίηση για την εκπλήρωση ενός οράματος και ενός ονείρου που ξεκίνησε προ τριών περίπου ετών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στους ίδιους χώρους και την αποφασιστικότητά τους να διαιωνίσουν τη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, που έχτισε το πρώτο Ξύλινο Σχολείο στην Αμερική προκειμένου να μάθουν αγγλικά τα παιδιά των προσφύγων που επέζησαν από την τραγωδία της αποκαλούμενης «Νέας Σμύρνης» και βρήκαν καταφύγιο στο Minorcan Quarter.

Στα πρόσωπά τους έβλεπες επίσης την αποφασιστικότητα να διαιωνίσουν τη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου και να διδάξουν την ιστορία των πρώτων Ελλήνων Μεταναστών στην Αμερική μέσω της καθιέρωσης από τους συνδιοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων των Μεταλλίων Ιωάννη Γιαννόπουλου. Τα πρώτα  Μετάλλια, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, θα απονεμηθούν σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί τους προσεχείς μήνες στη Νέα Υόρκη στον τέως πρόεδρο του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης Χρήστο Βουρνά, στον Δρα Γεώργιο Τσιούλια και στον Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη, που κατάγονται, είτε έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια γη που γέννησε και τον Ιωάννη Γιαννόπουλο.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη ενώ τιμά την διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια του Ξύλινου Σχολείου Ελέιν Φράιζερ (Elaine Fraser). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και η προσπάθειά τους δεν σταματάει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί με την επίσκεψη στην Αρκαδία της διευθύνουσας συμβούλου και ιδιοκτήτριας τους πρώτου Ξύλινου Σχολείου Ιλέιν Φρέιζερ (Elaine Fraser, CEO and owner of the Oldest Wooden Schoolhouse) και την βράβευσή της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στη γενέτειρα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι εκδηλώσεις για πολλούς από τους παρισταμένους, συμπεριλαμβανομένου και τον γράφοντα αποτέλεσαν ένα τέλειο μάθημα ιστορίας, το οποίο ξεκίνησε το πρόγευμα του Σαββάτου με την επίσκεψη στο Εθνικό Ελληνορθόδοξο Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου, όπου προβάλλεται η ιστορία της αποικίας της Νέας Σμύρνης (New Smyrna Beach) και των επιζώντων που βρήκαν καταφύγιο στο Minorcan Quarter και συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων στον τάφο της Μαρίας Γιαννοπούλου, ενός από τα τέσσερα παιδιά του Ιωάννη Γιαννόπουλου που δίδαξε στο πρώτο ξύλινο σχολείο και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με τα αποκαλυπτήρια της προτομής.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Δημήτριος Σπάρος, ο Επίσκοπος Μωκησσού, κ. Δημήτριος, ο επίσκοπος Ξάνθου, κ. Δημήτριος, η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια τους πρώτου Ξύλινου Σχολείου Ιλέιν Φρέιζερ, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο δήμαρχος του Τάρπον Σρινγκς Κρις Αλαχούζος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ανδρέας Παπαντωνίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς» Μερόπη Κυριάκου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας Μιχάλης Αλεξάνδρου, ο Θεόδωρος Τσαφατίνος, ο οποίος εκπροσωπούσε το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, ο ιδρυτής των σχολείων τσάρτερ «Αθηναϊκή Ακαδημία» Γεώργιος Πουμάκης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της κοινότητας των Μινόρκαν που την ίδια ημέρα είχαν τι δικές τους γιορτές.

Σε πρώτο πλάνο ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, Δημήτριος Σπάρος, αριστερά και ο δήμαρχος του Τάρπον Σπριγκς Κρις Αλαχούζος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την παρουσίαση των ομιλητών τόσο στην τελετή κατάθεσης στεφάνων, όσο και στα αποκαλυπτήρια ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Δημήτρης Φίλιος, ο οποίος συμμετείχε και στην οργανωτική επιτροπή των εορταστικών εκδηλώσεων.

Πρωτεργάτες

Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, ο Σύλλογος Αρκάδων Νέα Υόρκης «Γέρος του Μωριά», ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς», ο Οργανισμός Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας, το Εθνικό Συμβούλιο και η ίδια η Ιλέιν Φρέιζερ, η οποία παραχώρησε τον χώρο για την τοποθέτηση της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου στον Κήπο των Εκπαιδευτικών, όπου υπάρχουν οι προτομές των θρυλικών εκπαιδευτικών, οι οποίες βρίσκονται απέναντι με τα βλέμματά τους στραμμένα στην προτομή του ομογενή.

Το δάφνινο στεφάνι στην κεφαλή του Γιαννόπουλου και το βλέμμα στραμμένο στο πρώτο ξύλινο σχολείο που έχτισε με τα ίδια του τα χέρια και στο οποίο δίδαξαν την αγγλική γλώσσα τα δύο από τέσσερα παιδιά του καθιστούν ακόμη πιο επιβλητικό το έργο του διακεκριμένου γλύπτη και χαράκτη Δημητρίου Ταλαγάνη.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες στον τάφο της Μαρίας Γιαννοπούλου στον Αγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ταλαγάνης αν και λόγω του κορωνοϊού δεν μπόρεσε να παρέστη στην τελετή, εν τούτοις μίλησε δια τηλεφώνου και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με τη ομιλία του στις δύο γλώσσες και την ανοικτή πρόσκληση προς την Ιλέιν Φρέιζερ να την φιλοξενήσουν στην Αρκαδία και να την τιμήσουν εν΄όψει των εορταστικών εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στην γενέτειρα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τα αποκαλυπτήρια

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου του δήμου του Αγίου Αυγουστίνου. Η εφημερίδα St. Augustine Record (https://www.staugustine.com/) στο άρθρο της με τίτλο «Greeks remember founder of oldest wooden schoolhouse» (Οι Έλληνες τιμούν τη μνήμη του ιδρυτή του αρχαιότερου ξύλινου σχολείου) αναφέρεται στο έργο των προαναφερόμενων φορέων, καθώς επίσης και στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προ δύο περίπου μηνών στο Αποστολοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο τη Τρίπολης προκειμένου να «αποχαιρετήσουν» τον Ιωάννη Γιαννόπουλο για το τελευταίο υπερατλαντικό ταξίδι για να συναντηθεί αυτή τη φορά με την ιστορία.

Η προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου, που ενέγειρε το πρώτο Ξύλινο Σχολείο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας όχι μόνο παρείχαν τη δυνατότητα στον Ιωάννη Γιαννόπουλο να συναντηθεί με την ιστορία, αλλά έγραψαν τη δική τους ιστορία. Δίδαξαν τους ομογενείς και τους Αμερικανούς και όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δημήτριος Σπάρος ανέβασαν το πήχη ψηλά και έθεσαν ως στόχο την μελέτη και την καταγραφή της ιστορίας των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική ούτως ώστε να διδάσκεται στα σχολεία της ομογένειας και της γενέτειρας.

Οι ομιλίες ήταν σύντομες και μεστές και ήταν αν όχι η πρώτη, τουλάχιστον μια από τις ελάχιστες φορές, που οι διοργανωτές δεν χρειάστηκαν να παρέμβουν για να επαναφέρουν το ακροατήριο σε τάξη.  

Ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγκς, Κρις Αλαχούζος, συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και τόνισε ότι τα αποκαλυπτήρια διοργανώθηκαν την ημέρα που η γενέτειρα και ο απανταχού ελληνισμός γιορτάζουν την 72η επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα και απένειμε την διακήρυξη του Δήμου του Τάρπον Σπρίνκγς.

Στιγιμότυπο από την πομπή από το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Φώτιου προς το νεκροταφείο όπου έχει ενταφιαστεί η κόρη του Ιωάννη Γιαννόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και τους απένειμε τις διακηρύξεις του κυβερνήτη και της πολιτειακής γερουσίας του Ρόουντ Αϊλαντ.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, άκρως συγκινημένη από την τελετή και τα εύσημα των επισήμων και των ομογενών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σε όσους ασπάστηκαν το όραμά της για την δημιουργία και την τοποθέτηση της προτομής στον Κήπο των Εκπαιδευτικών, για τους συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων και για τους χορηγούς.

Στη συνέχεια απένειμε την τιμητική πλακέτα στην κ. Ιλέιν Φρέιζερ εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη γιατί, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις», με την προθυμία της και με την αγάπη της για τον Γιαννόπουλο έδωσε φτερά στα όνειρά της.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ανδρέα Παπαντωνίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία της Ιλέιν Φρέιζερ, η οποία αναφέρθηκε με δέος στον παππού της Walter B. Fraser, που είχε διατελέσει δήμαρχος του Αγίου Αυγουστίνου και πολιτειακός γερουσιαστής της Φλόριδας και ένεκα των προσπαθειών του σώθηκε το ιστορικό κέντρο, γνωστό ως Minorcan Quarter και διατήρησε στο ακέραιο τον ιστορικό του χαρακτήρα.

Αναφερόμενη στην προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου επεσήμανε ότι είναι προϊόν της αγάπης όλων των πρωτεργατών.

Ο διευθυντής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης τόσο κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του στην τελετή, όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» συγχάρηκε τους πρωτεργάτες και χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός τα αποκαλυπτήρια της προτομής. Μάλιστα τόνισε ότι ο Άγιος Αυγουστίνος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αξιοθεάτων που πρέπει οπωσδήποτε να δουν οι ομογενείς και οι Έλληνες που επισκέπτονται την Φλόριδα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους ένα τέλειο μάθημα ιστορίας», συμπλήρωσε ο Δρ. Κουλαρμάνης.   

Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι π Γεώργιος Μάτσης, Λεωνίδας Ραπτάκης, Ελευθερία Οίκουτα, Δημήτριος Σπάρος, Κρις Αλαχούζος, Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, Μερόπη Κυριάκου και Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά, Κρις Αλαχούζος, Στέλλα Κοκόλη και Επίσκοπος Μωκησσού, Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνικών Σωματείων Φλόριδας Μιχάλης Αλεξάνδρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Λεωνίδας Ραπτάκης, Κρις Αλαχούζος, Δημήτριος Σπάρος και ο Επίσκοπος Μωκησσού και ο π. Γεώργιος Μάτσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Γενικλή άποψη από την τελετή των Αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Φίλιος, Ιλέιν Φράιζερ και Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Στέλλα Κοκόλη, ενώ μοιράζει τα προγράμματα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Στέλλα Κοκόλη ενώ τιμά την Ιλέιν Φρέιζερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Στέλλας Κοκόλη κατά τη διάρκεια του γεύματος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Φίλιος, Μερόπη Κυριάκου και Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Δημήτριος Φίλιος, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Μιχάλης Αλεξάνδρου, Ανδρέας Παπαντωνίου, Δημήτριος Φίλιος, Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, Στέλλα Κοκόλη και Ιλέιν Φράιζερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πτώτο πλάνο ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς,Κρις Αλαχούζος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Κρις Αλαχούζος, Στέλλα Κοκόλη και Δημήτριος Σπάρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το δωμάτιο υποδοχής του Ξύλινου Σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η αίθουσα διδασκαλίας του αρχαιότερου ξύλινου σχολείου που έχτισε ο Ιωάννης Γιαννόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο δάσκαλος του αρχαιότερου Ξύλινου Σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κουζίνα του Ξύλινου Σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την παρέλαση των πειρατών στο ιστορικό κέντρο του Αγίου Αυγουστίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διαβάστε επίσης:

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.