Μεγάλες αλήθειες στην ημερίδα για τα ομογενειακά ΜΜΕ (βίντεο)

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Αλεξίου, Φεβρωνία Σουμάκη, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Νομική Καστανά, Αγγελική Στάση, Δημήτρης Φίλιος, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Ανδρέας Χατζηιωάννου και Ευμορφία Αργυροπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μεγάλες αλήθειες για την ιστορία και το μέλλον των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης ειπώθηκαν από τους δημοσιογράφους, εκδότες, καθηγητές και ιστορικούς που συμμετείχαν και μίλησαν στην ημερίδα με την επωνυμία «Beyond the Headlines: The Greek American Media Landscape» (Πίσω από τις επικεφαλίδες – το τοπίο των Ελληνοαμερικανικών Μέσω Ενημέρωσης).

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το «Hellenic American Project» του Κολεγίου του Κουίνς, τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και έλαβε χώρα το Σάββατο, 15 Μαρτίου 2025, στο  ομογενειακό ξενοδοχείο «Vista Hotel» στο Λονγκ Άϊλαντ Σίτι του Κουίνς.

Πρόκειται για μια επί πλέον καινοτομία του «Hellenic American Project» και του ιδίου του ιδρυτή και διευθυντή του, Δρα. Νίκου Αλεξίου και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Αν και υπήρξαν είκοσι πέντε εισηγητές, εν τούτοις ουδείς κουράστηκε και το πιο σημαντικό μετά από κάθε πάνελ υπήρξε διάλογος με τους εισηγητές.

Ο Νίκος Αλεξίου στην εναρκτήρια ομιλία έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ερευνητικό κέντρο «Hellenic American Project» με έδρα το Κουίνς και τόνισε ότι το έναυσμα το έλαβαν από το γεγονός ότι το Κέντρο έχει στην κατοχή του αρχείο της «Φωνής της Αμερικής», το αρχείο της πάλαι ποτέ Greek News και του αειμνήστου ανταποκριτή Λάμπρου Παπαντωνίου στην Ουάσινγκτον.

Η Δρ. Φεβρωνία Σουμάκη, αναπληρώτρια συντάκτρια του Journal of Modern Greek Studies αναφέρθηκε στους στόχους της ημερίδας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους.   

Το πρώτο πάνελ των εισηγητών ήταν αφιερωμένο στα έντυπα μέσα της πρώτης γενιάς των μεταναστών, τα ιδρύματά τους και την ασήκωτη κληρονομιά τους και είχε ως εισηγητές τον Λου Κάτσο, τον Χριστόδουλο Αθανασάτο, τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο και τον Παύλο Κοτρότσιο

Ο Λού Κάτσος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πάλαι εφημερίδα «Ατλαντίς», η οποία ήταν στην καθαρεύουσα και η οποία έκλεισε το 1973 μετά από 80 χρόνια δράσης.

Ο Χριστόδουλος Αθανασάτος, δημοσιογράφος του «Εθνικού Κύρηκα» αναφέρθηκε στην 110ετή πορεία της ημερήσιας εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ».  

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Τσάκας, Στέλιος Τακετζής, Αφροδίτη Κοτρότσιου, Ευμορφία Αργυροπούλου, Νίκος Αλεξίου, Φεβρωνία Σουμάκη, Αυγή Ατματζίδου και Μαρία Παρδάλη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Ο Παύλος Κοτρώτσος ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας «Hellenic News of America» αναφέρθηκε στην πορεία και στην προσφορά της εφημερίδας.

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία της έντυπης έκδοσης του Ορθόδοξου Παρατηρητή που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής και μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Αθηναγόρα. Πρόκειται για το επίσημο όργανο της Αρχιεπισκοπής το οποίο αρχικά εκδιδόταν στην ελληνική γλώσσα και με την πάροδο του χρόνου έγινε δίγλωσση. Τις τελευταίες δεκαετίες η αγγλική κατακτούσε την μερίδα του λέοντος.

Η έντυπη έκδοση ανεστάλη λίγους μήνες μετά την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και τα πέντε τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε αγγλόφωνη και υπάρχει μόνο στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής.

Το χορευτικό και το πολυφωνικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Νίκο Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το δεύτερο πάνελ πλαισίωσαν η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, ο Δημήτριος Φίλιος, ο Ανδρέας Χατζηιωάννου, η Νομική Καστανά και η Αγγελική Στάση.

Η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη αναφέρθηκε στην συνεργασία της με το Cosmos – FΜ και με την τηλεοπτική εκπομπή Modern Odyssey που μεταδίδεται στο Bronxnet.

Ο Δημήτριος Φίλιος αναφέρθηκε στην συνεργασία του με την πάλαι ποτέ ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή» και με το Cosmos – FM.

Το χορευτικό και το πολυφωνικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Νίκο Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

O Ανδρέας Χατζηιωάννου, παραγωγός του «Hellas – FM» αναφέρθηκε στην εκπομπή του και στο έργο του αείμνηστου πατέρα του Ελευθέριου Χατζηιωάννου.

Η Νομική Καστανά αναφέρθηκε στο Εθνικό Ελληνικό Κανάλι του αείμνηστου συζύγου της Δημήτρη Καστανά και παρουσίασε ένα δείγμα από το αρχείο του το οποίο το οποίο το έχει ήδη ψηφιοποιήσει.

Η Αγγελική Στάση εκδότρια της εφημερίδας Greek Press και ιδρύτρια του Gr Radio αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το τρίτο πάνελ ήταν αφιερωμένο στο Ελληνοαμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης στην περίοδο του διαδικτύου και είχε ως εισηγητές τoυς Αυγή – Μαρία Ατματζίδου, Αφροδίτη Κοτρώτσιου, Μαρία Παρδάλη, Δημήτρη Τσάκα και Στέλιο Τακετζή.

Η Αυγή – Μαρία Ατματζίδου αναφέρθηκε στην επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Μαρία Παρδάλη ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Elle Media Lab αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία της.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νομική Καστανά, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Δημήτρης Φίλιος, Νίκος Αλεξίου, Αγγελική Στάση και Ανδρέας Χατζηιωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δημήτρης Τσάκας, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της διαδικτυακής εφημερίδας www.anamniseis.net αναφέρθηκε στην πορεία της εφημερίδας, στις υπηρεσίες που προσφέρει και γενικότερα στις προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς δημοσιογράφοι και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Η Αφροδίτη Κοτρότσιου αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Hellenic News of America.

Ο Στέλιος Τακετζής, πρόεδρος του GAEPIS  και παραγωγός του κοινωφελούς ραδιοφώνου «Cosmos-FM» αναφέρθηκε στο έργο του ραδιοφώνου που αρχικά εξέπεμπε στα ερτζιανά και σήμερα εκπέμπει σε όλες τις πλατφόρμες.

Σε πρώτο πλάνο ο φωτορεπόρτερ της ομογένειας Δημήτρης Πανάγος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα τόνισε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσουν τα σχέδια και τους στόχους της νέας εποχής του Cosmos – FM.

Το τέταρτο πάνελ πλαισίωσαν ο Δημήτρης Πανάγος, ο Αναστάσιος Ρηγόπουλος, η Αικατερίνη Τσούνη και ο Μιχάλης Γιακουμέλλος.

Ο Δημήτρης Πανάγος  παρουσίασε τους δύο τόμους που εξέδωσε για την πρώτη και δεύτερη δεκαετία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου. Εκτενή αναφορά έκανε στην πάλαι ποτέ Greek News και στη νεότερη εφημερίδα Greek New USA που ίδρυσαν με την σύζυγό του και συνάμα εκδότρια Ρεβέκκα Παπαδοπούλου.

Ο καθηγητής Αναστάσιος Ρηγόπουλος έκανε μια σύντομη αναδρομή στα ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί από Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς και τα οποία αφορούν την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ,. Φεβρωνία Σουμάκη, Παύλος Κοτρότσιος, Λου Κάτσος, Νίκος Αλεξίου και Χριστόδουλος Αθανασάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Μιχάλης Γιακουμέλλος εστίασε την προσοχή του στον ρόλο των βίντεο στην καταγραφή της ιστορίας της ομογένειας.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Σταύρος Σταυρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του αειμνήστου θείου του Λάμπρου Παπαντωνίου που ήταν διαπιστευμένος στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Σταυρίδης δώρισε το αρχείο του θείου του στο Hellenic American Project.

Ο κ. Νίκος Αλεξίου ανακοίνωσε ότι θα απονέμουν σε ετήσια βάση υποτροφία στη μνήμη του Λάμπρου Παπαντωνίου.

Η Ημερίδα έκλεισε με τα πολυφωνικά τραγούδια και τους χορούς που ερμήνευσαν η χορωδία και το χορευτικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας υπό την διεύθυνση της ιδρύτριας και διευθύντριάς της, Δήμητρας Βαρσάμη.    

Ο Σταύρος Σταυρίδης, αριστερά και ο Δρ. Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Πανάγος, Αναστάσιος Ρηγόπουλος, Ιωάννης Κουταλής, Νίκος Αλεξίου, Αικατερίνη Τσούνη και Μιχάλης Γιακουμέλλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Μησσηνίων Νέας Υόρκης, Σταύρου Γιαννόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.