Με τις ομιλίες Ελπιδοφόρου και Πατριάρχη άρχισαν οι εργασίες της η 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

0
Από αριστερά ο Πατριαρχικός διάκονος, Καλλίνικος Χασάπης, ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με καίριες επισημάνσεις για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και για όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος άνοιξε χθες με την εισηγητική του ομιλία τις εργασίες της 45ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με θέμα «…Μείζων δε τούτων η αγάπη». Η 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, η οποία διεξάγεται λόγω των δύσκολων περιστάσεων που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, διά τηλεδιάσκεψης, είναι η μεγαλύτερη στην 98η ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της περισσότεροι από 1.200 αντιπρόσωποι από τη μια άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αφού διαβεβαίωσε όλους τους συνέδρους και τον καθένα χωριστά για την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Εκκλησία μας στην Αμερική, έχοντας μόλις επιστρέψει από το Σεπτό Κέντρο της Πίστης μας, το Φανάρι, μίλησε για την οδύνη που αισθάνθηκαν όλοι στο Φανάρι και στην Κωνσταντινούπολη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, χωρίς όμως να κουβαλούν στις καρδιές τους μίσος και μνησικακία. Τα μάτια όλων, υπογράμμισε, είναι γεμάτα δάκρυα και οι καρδιές τους γεμάτες πόνο από την απροκάλυπτη επιθετικότητα και από την απηνή επιδίωξη μιας πολιτισμικής υπεξαίρεσης και σημείωσε: «Αυτοί είναι οι ήρωες της Πίστης μας, οι ζωντανοί μάρτυρες της αλήθειας της Ορθοδοξίας διαμέσου των αιώνων, ενώ το παράδειγμα της πνευματικής γενναιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη μας γεμίζει τις ψυχές όλων μας με πίστη, ελπίδα και πάνω από όλα αγάπη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, όμως, υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνον αυτές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις που μαρτυρούν επιθετικότητα. «Όλοι οι αδελφοί μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη ανησυχούν βαθύτατα για την πολεμοχαρή επιχείρηση που λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Αιγαίο. Διαβεβαιώνω όλους για τις προσευχές μας και για την υπεράσπισή τους εκ μέρους μας για την ειρήνη, για τον αμοιβαίο σεβασμό και για την κυριαρχία του δικαίου», τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ευτυχής που επέστρεψε στο σπίτι του και υπερήφανος που ποιμαίνει την Εκκλησία της Αμερικής ιδιαίτερα σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς της πανδημίας, των κοινωνικών αναταραχών και του αιτήματος για κοινωνική δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικής προέλευσης και θρησκευτικών «πιστεύω». Οι ΗΠΑ, επισήμανε, χρειάζονται περισσότερο από ποτέ άλλοτε την Εκκλησία μας σε μια μάλιστα συγκυρία που ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός απειλεί αυτή την ίδια την κοινωνική ειρήνη και φυσικά τους πιστούς.

Αναλύοντας τις τρεις βασικές προτεραιότητές του, έθεσε ως πρώτη την αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, του εθνικού προσκυνήματος, που όταν ανοίξει τις θύρες του τον επόμενο Σεπτέμβριο θα γίνει ορθόδοξος ναός που θα επισκέπτονται οι περισσότεροι άνθρωποι, ορθόδοξοι και μη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι χρέος μας, να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο στην ιερή μνήμη όλων των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα εκείνη τη θλιβερή για την ανθρωπότητα ημέρα, αυτών των ηρώων που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή, ένα χρέος προς τις οικογένειές τους, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο» υποστήριξε.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους «Φίλους του Αγίου Νικολάου» που με τη γενναιοδωρία τους σε τόσο δύσκολους καιρούς έσωσαν κυριολεκτικά την εκκλησία και ανέλαβαν την ολοκλήρωση αυτού του κορυφαίου έργου.

Ως δεύτερη προτεραιότητά του έθεσε την προστασία του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την εξυγίανση και την ενίσχυση, παρά τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος, του ταμείου συνταξιοδότησης των κληρικών και των λαϊκών της Αρχιεπισκοπής. «Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, σημείωσε, και πληροφορήθηκα τη σκληρή αλήθεια -είχε θαφτεί, όπως είπε, για πάρα πολλά χρόνια- ξεκίνησα αμέσως να αναζητώ λύσεις.

Δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψω τους κληρικούς μας και θα στέκομαι στο πλευρό τους κάνοντας τα πάντα για να διασφαλίσω τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ανακοίνωσε και την ανάληψη πρωτοβουλίας συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού προγράμματος με τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής, επιφορτισμένης με αυτή την αποστολή.

Τέλος, ως τρίτη του προτεραιότητα έθεσε την ανασυγκρότηση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη, με την αντιμετώπιση όλων των οικονομικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει, τη διόρθωση τεράστιων λαθών πολλών δεκαετιών και τη διαχείριση των μελλοντικών ακαδημαϊκών προκλήσεων και της αποκατάστασης του ονόματος ενός ιστορικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, υπό την ηγεσία του νέου προέδρου Γεωργίου Καντώνη.

Της εισαγωγικής ομιλίας του Αρχιεπισκόπου προηγήθηκε το θερμό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χαιρετίζοντας τις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, η οποία για πολλές δεκαετίες ενισχύει την καλή μαρτυρία της Εκκλησίας ενώπιον των απαιτήσεων και προκλήσεων των καιρών με την εξασφάλιση της ευρείας συμμετοχής του λαού του Θεού στα εκκλησιαστικά πράγματα, της ανταλλαγής απόψεων με πνεύμα αγάπης και ομόνοιας και τη λήψη λησιτελών για την αποστολή της Εκκλησίας αποφάσεων, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η χριστιανική μαρτυρία και η δράση μέσα στον κόσμο, η μετοχή και όχι η αποχή, η πράξη και όχι μόνον η θεωρία, η πρόσληψη και όχι η απόρριψη, ο διάλογος και όχι ο άγονος αντίλογος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, τις δράσεις και τις προτεραιότητές του και στην όλη σημαντική μαρτυρία που έδωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ποιμαντορίας του. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι συνεπής προς την πίστη της η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχεται τις διακρίσεις, καθώς ομολογεί ότι κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φυλής, φύλου, εθνικότητας ή γλώσσας, έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού και απολαμβάνει ίσα δικαιώματα στην κοινωνία.

Τέλος, μίλησε για την έμπρακτη αγάπη που επέδειξε και επιδεικνύει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στη διάρκεια της πανδημίας με την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ενώ με νόημα τόνισε ότι πνεύμα χριστιανικής αλληλεγγύης εκφράζει και η τήρηση των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου με την επίγνωση ότι αυτά δεν θίγουν την πίστη, την ευσέβεια και τις παραδόσεις μας που τηρούμε ως κόρην οφθαλμού, αλλά ότι συμβάλλουν στην προστασία της υγείας και της ζωής όλων μας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.