ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την ομιλία του Ηλία Κατσού για τον Αλή Πασά, την Ήπειρο και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης άνοιξε η αυλαία των ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Επιτροπή Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την 199η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 26ης Ιανουαρίου 2020, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια σε συνεργασία με τους Ηπειρώτικους Συλλόγους και κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένη και κέντρισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.
Το μοιρολόγι και τα άλλα ηπειρωτικά τραγούδια που ερμήνευσαν ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιώργος Μπεζάνης και ο Θύμιος Παπαδημήτρης δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα.
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί την απαρχή των ενημερωτικών εκδηλώσεων για την Ελληνική Επανάσταση.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου καλωσόρισε τους ομογενείς στο Σταθάκειο Κέντρο και εστίασε την προσοχή του στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς και την μεγαλειώδη παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις» Χρήστος Πανταζής συνεχάρη την επιτροπή παρελάσεως για την πρωτοβουλία και τόνισε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν στην αφύπνιση της ομογένειας.
Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του Ηλία Κατσού, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, ιδρυτής και πρόεδρος του EMBCA και συνάμα κυβερνήτης της AHEPA.
Η ομιλία με θέμα «Epiros: Ali Pasha, Ioannina, Warrior Societies and the Start of Hellenic Revolution» («Ήπειρος: Αλή Πασάς, Ιωάννινα, Πολεμικές Κοινωνίες και Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης) έφερε στο φως πολλές άγνωστες πτυχές για τις επαναστάσεις των Ελλήνων που ξεκίνησαν την επόμενη της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, καθώς επίσης και για τον ρόλο του Αλή Πασά, της Φιλικής Εταιρείας και του Παναγιώτη Σέκερη.
Η απόφαση του Μαχμούτ Β’ να αναθέσει στον Χουρσίτ Πασά την εκστρατεία για την κατάληψη των Ιωαννίνων και την εξόντωση του Αλή Πασά και η απουσία του Χουρσίτ Πασά από τον Μωριά, όπως επεσήμανε, έδωσε το έναυσμα στην Φιλική Εταιρεία να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Μετά την ομιλία ο κ. Κατσός απάντησε στις ερωτήσεις του ακροατηρίου.
Η εκδήλωση έληξε με τους ηπειρώτικους χορούς που ερμήνευσε ο Λαογραφικός Όμιλος Αμερικής.
[…] Article source: Αναμνήσεις […]