ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς καθώς επίσης και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και την απονομή των πιστοποιητικών Ελληνομάθειας, που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου 2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» στην Αστόρια έληξε η επταήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνου Βλάση στις ΗΠΑ.

Το πρωί της Κυριακής, 9Φεβρουαρίου 2020, ο Δρ. Βλάσης συνοδευόμενος από τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα, τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου και πρώην Πρόξενο Μάνο Κουμπαράκη και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Παύλο Δριμάλα επισκέφθηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, όπου έγινε δεκτός και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και τα άλλα ηγετικά στελέχη για τα θέματα που αφορούν την Ομοσπονδία, την επικείμενη παρέλαση, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν γενικότερα τις σχέσεις του οικουμενικού ελληνισμού με την γενέτειρα.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννη Κοντολιό και τους εκπροσώπους των Συλλόγων Σαμίων «Πυθαγόρας και Μυτιληναίων Αμερικής με τους οποίους συζήτησαν την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο Δρ. Βλάσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των συλλόγων για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών χώρων φιλοξενίας στα νησία και στην ενδοχώρα, καθώς επίσης και για την φύλαξη των συνόρων.

Αμέσως μετά ο Δρ. Βλάσης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Cosmos – FM και το στούντιο Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή και παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά» Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου και τα άλλα ηγετικά στελέχη παραχώρησαν γεύμα προς τιμή του Δρα. Βλάση στο ομογενειακό εστιατόριο «Telly’s Taverna» στην Αστόρια. Στο γεύμα παρέστησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλα Κοκόλη.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποδοχή που επεφύλαξε στην ίδια και στην πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Μερόπη Κυριάκου ο Δρ. Βλάσης στο γραφείο του στην Αθήνα και τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του για την ελληνική παιδεία.

Από αριστερά οι Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Στέλιος Τακετζής, Δημήτρης Φ΄ίλιος, Δρ. Κωνσατντίνος ΚΟύτρας, Παύλος Δριμάλας, Μάνος Κουμπαράκης, Πάνος Σατζόλου και Ιωάννης Μπουμπούκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων και την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής για την τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου, ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού Σχολείου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» θα λάβουν χώρα στις 7 Μαρτίου 2020.

Στιγμιότυπο από το γε΄θμα που παρέθεσε ο Σύλλογος Αρκάδων “Γέρος του Μωριά” προς τιμή του υφυπουργού Εξωτερικών, Δρα Κωνσταντίνου Βλάση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Δρ. Βλάσης συμμετείχε στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και την τελετή απονομής των πιστοποιητικών ελληνομάθειας που διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στο κατάμεστο από μαθητές, γονείς, δασκάλους και εκπροσώπους των κοινοτήτων Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης».

Στην τελετή παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, ο διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η πρόεδρος του νεοσύστατου Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ, Αθηνά Κρομμύδα, ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης Δημοσθένης Τριανταφύλλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας», Μερόπη Κυριάκου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονεών του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και συνάμα πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, καθώς επίσης και δωρητές και ευεργέτες της ελληνικής παιδείας.

Από αριστερά οι Δημήτρης Φίλιος, Αγγελική και Χρήστος Βουρνάς, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου, Γλόρια Κατσιμάλλη και Απόστολος Λαγός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η συντονίστρια του Γραφείου Παιδείας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λίζα Μεταξία, η οποία αναφέρθηκε στις εξετάσεις που διοργανώνονται τον Μάιο από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με τα εξεταστικά κέντρα και τόνισε ότι ο αριθμός των επιτυχόντων σε όλα τα επίπεδα στα εξεταστικά κέντρα της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης ανέρχονται στους 145.

Οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από τα κοινοτικά σχολεία, καθώς επίσης και από τα δημόσια σχολεία, ενώ οι εξετάσεις για την πιστοποίηση της Ελληνομάθειας είναι δύσκολες και απαιτητικές.

Ομιλία Γενικού Προξένου

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής γλώσσας και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η ανθρώπινη ευημερία, σε κάθε επίπεδο, προϋποθέτει την καινοτομία, δηλαδή δύο βασικές  ικανότητες: πρώτα την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τις κακές ιδέες και να τις απορρίπτουμε, μα κυρίως την ικανότητα να εντοπίζουμε τις καλές ιδέες και να τις τρέφουμε για να στεριώσουν και να ευημερήσουν. Η ελληνική γλώσσα είναι, εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια πάνω-κάτω, αυτό ακριβώς: μια πολύ καλή ιδέα.

Η χορωδία του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και ο Βαγγέλης Χαζίρογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Με εξαίρεση, μεταξύ άλλων, την ηλικία της, η ελληνική μοιάζει σε πολλά με την αγγλική: επεκτάθηκε στα πέρατα του γνωστού κόσμου μέσα από το εμπόριο, τις πολεμικές κατακτήσεις, τα θέλγητρα του πολιτισμού που την γέννησε. Υπήρξε δε για αιώνες η lingua franca στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν.

Ακόμη και αν αγνοήσουμε, προς στιγμήν, τον κομβικό ρόλο των ελληνικών στην επιστήμη και την φιλοσοφία, στο δράμα και την ιστορία, στην ρητορική και την πολιτεία, κρατήστε μόνο αυτό: η πρώτη λέξη της Οδύσσειας είναι η πρώτη καταγεγραμμένη λέξη στην ευρωπαϊκή, και φυσικά στην δυτική, λογοτεχνία. Και η Δύση, του Παλαιού όσο και του Νέου Κόσμου, έμμεσο κληρονόμο της Ελλάδας θεωρεί τον εαυτό της.

Και αυτό γιατί τον 1ο π.Χ. αιώνα, έμποροι, διπλωμάτες και στρατιώτες από την σύγχρονη Ισπανία ως το σημερινό Πακιστάν και την Ινδία μιλούσαν ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα είχε καλύψει μια απόσταση ίση με το ¼ της περιφέρειας της γης. Έγινε σύμβολο ανώτερης καλλιέργειας για πολλές εθνικές και κοινωνικές ομάδες, στάθηκε φορέας ενός πολιτισμού που τον χαρακτήριζε η καινοτομία σε πνεύμα και τεχνολογία, ενώ υπήρξε συνοδοιπόρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μα και δοχείο και δίαυλος της Χριστιανικής θρησκείας. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι Χριστιανοί, κυρίως, διέδωσαν τα πρώτα “βιβλία” με σύγχρονη μορφή, τα οποία, σε αντίθεση με τους παπύρους, είχαν σελίδες διπλής όψης και ράχη.

Η συντονίστρια του γραφείου παιδείας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λίζα Μεταξία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και η γλώσσα συρρικνώθηκε σε επιρροή τότε μόνον όταν η γλωσσική κοινότητα έπαψε να καινοτομεί. Η δύναμη της γλώσσας και η ισχύς της κοινότητας έτρεφαν η μία την άλλη.

Ωστόσο, είμαστε όλοι σήμερα εδώ. Σήμερα, που ακόμη τα ελληνικά συνεχίζουν να τροφοδοτούν το παγκόσμιο γλωσσικό σύμπαν με λέξεις και έννοιες. Σήμερα, που όλοι εσείς μας εμπνέετε με την θέλησή σας για αναζήτηση και μάθηση.

Σήμερα, που μέσα από την γλώσσα βουτάτε μέσα στον πολιτισμό και την ιστορία μας, την ιστορία όλων μας, την ιστορία του κόσμου όλου, και του χτες, και του σήμερα, και του αύριο. Σήμερα, που πάλι είναι ζητούμενο να στηρίξει η  κοινότητα την γλώσσα, μα και η γλώσσα να οπλίσει την κοινότητα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Ανδριώτης, Φώτης Παπαμιχαήλ, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σας αντικρίζω με δέος και σεβασμό, και σας εύχομαι να συνεχίσετε να αντλείτε δύναμη από την ατέρμονη αλυσίδα μαθητών πριν από σας, για να κάνετε την δική σας εκκίνηση προς το αέναο μέλλον, αμέτρητων μαθητών που θα ‘ρθουν. Να βρείτε τον δρόμο σας για την δική του καινοτομία ο καθένας και η καθεμιά. Και να φυτέψετε, εις έκαστος, από μια καλή ιδέα για την επόμενη γενιά», επεσήμανε ο Δρ. Κούτρας.

Ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Βλάση

Η ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Δρ. Κωνσταντίνου Βλάση άγγιξε τις καρδιές του ακροατηρίου γιατί αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και επικαλέστηκε τρία άκρως συγκινητικά περιστατικά τα οποία μιλούν από μόνα τους και συγκεκριμένα το βίντεο με την απαγγελία της μαθήτριας από τη Νέα Ιερσέη, το οποίο του είχε δείξει ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του στη Μητρόπολη, το βίντεο με την τυφλή Αιγύπτια του Καϊρου, η οποία αρίστευσε στις εξετάσεις ελληνομάθειας και του π. Θεοφάνη Παπαντώνη του ιερατικού προϊστάμενου της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ που αν και γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αμερική, εν τούτοις μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα. (Για να παρακολουθήσετε την ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών κάνετε κλικ στο βίντεο https://youtu.be/ohv7N68Cq2o.

Σεδ πρώτο πλάνο ο Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, η Στέλλα Κοκόλη, ο Γεώργιος Κανελλόπουλος και η Αθηνά Κρομμύδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά την ομιλία ο Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης απένειμε τα πιστοποιητικά σε όλους τους μαθητές και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Η χορωδία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας υπό της διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζήρογλου ερμήνευσε τραγούδια για την ελληνική γλώσσα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και το βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Ο Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, αριστερά, ο Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας με τους μαθητές που βραβεύτηκαν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Νίκος Ανδριώτης και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δρ, Κωνσταντίνος Βλάσης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Νικόλαος Κωστόπουλος, Νίκος ΜΠάρδης, Δημήτριος Παλιούρας και Μάνος Κουμπαράκης. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Από αριστερά διακρίνονται οι Σπυριδούλα Τσουκαλά, Νίκος Μπάρδης,Βασίλειος Γκουρνέλος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Πέτρος Γαλάτουλας, Νικόλαος Κωστόπουλος και Δημήτριος Παλιούρας, Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Ιωάννης Κοντολιός, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Αμαλία Μπουρνιά και Μιχάλης Χριστοδούλου. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Από αριστερά διακρίνονται οι Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Μάνος Κουμπαράκης. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.